FM 2008-07-16 Innsyn i granskningsrapport om kommunens håndtering av overgrepssak

I forbindelse med en overgrepssak i Nittedal kommune ble det utarbeidet en granskningsrapport om kommunens håndtering. Hoveddelen ble unntatt offentlighet. Varingen påklaget hemmeligholdet til Fylkesmannen, og fikk medhold. Størstedelen av rapporten ble offentliggjort (2008).

Kommunen oppga at store deler av rapporten inneholdt taushetsbelagt informasjon som måtte unntas etter offentlighetslovens § 5a jf. forvaltningslovens § 13 første ledd, som oppstiller taushetsplikt for noens «personlige forhold». Derfor valgte kommunen å hemmeligholde 75 sider av den 94-siders rapporten. Varingen var av motsatt oppfatning, og skriver blant annet følgende i klagen til Fylkesmannen:
«Vi har grunn til å gro at Nittedal kommune forsøker å forhindre at kritikken granskningsutvalget retter mot kommuen, rådmannen, en tidligere skolesjef og to tidligere rektorer havner i offentlighetens søkelys.»

Dette fikk avisen i stor grad støtte for fra Fylkesmannen, som blant annet skriver: » Slik Fylkesmannen ser det vil det være av særdeles stor betydning for offentligheten i å få kjennskap til hvordan kommunen som skoleeier har håndtert denne saken, og i hvilken grad de systemer og regelverk skolene skal drives etter, er blitt fulgt. Fylkesmannen kan ikke se at kommunen har noen berettiget interesse i å holde disse opplysningenen unna offentligheten.»

I sin avgjørelse legger Fylkesmannen også vekt på at det gjelder en snevrere taushetsplikt for offentlig ansatte, ettersom disse skal ivareta allmennhetens interesser. Ikke minst gjelder dette for ansatte i ledende stillinger som har hatt en ansvar for hvordan overgrepssaken ble håndtert. «Det synes derfor ikke urimelig at det blir gitt innsyn i disse navnene», fastslår Fylkesmannen før han pålegger kommunen å frigi hovedinnholdet i rapporten.
Les mer om saken på Varingen.no

Les hele avgjørelsen fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus her.