Fem felt, fem fri

Utrop, Agderposten, Dagbladet, Trønder-Avisa og Bladet Vesterålen ble felt av PFU, mens VG, Se og Hør, Andøyposten og Fædrelandsvennen gikk fri.

PFU konkluderte onsdag i ti klagesaker som har gjennomgått full behandling.

Dagbladet og Utrop ble felt for ikke å ha vært tilstrekkelig varsom med bildebruken, da de benyttet bilder som var hentet fra en annen sammenheng enn det artikkelen konkret handlet om. Begge mediene ble felt på både punkt 4.10 og 4.12 i Vær Varsom-plakaten (VVP).

I klagen mot Agderposten var den presseetiske problemstillingen knyttet til hvorvidt det var grunnlag for å identifisere en kommuneoverlege i omtalen av at det rutinemessig var opprettet tilsynssak etter varsler mot legen. Et flertall i PFU kom til at Agderposten skulle vært mer varsom og ikke identifisert legen med navn og bilde, jf. VVP 4.7.

Også Trønder-Avisa ble felt på VVP 4.7, som advarer mediene mot å identifisere personer i forbindelse med omtale av klanderverdige eller straffbare forhold. Her mente utvalget at kombinasjonen av et bilde av en bil, og opplysninger i teksten, bidro til en indirekte identifisere som ikke var berettiget.

I en klage mot Bladet Vesterålen som gjaldt omtale av en dom, konkluderte PFU med brudd på VVP 4.3, da avisen publiserte opplysninger som var unødvendige og bidro til en stigmatiserende fremstilling.

Åpne saker – full behandling:

  1. 114/22 – Bussfix mot Verdens GangIKKE BRUDD
  2. 105/22 – SIAN mot UtropBRUDD (4.10, 4.12)
  3. 123/22 – Durek Verrett via advokat mot Se og HørIKKE BRUDD
  4. 120/22 – Benedicte Severinsen mot AgderpostenKRITIKK (4.7) (dissens)
  5. 121/22 – Nazia Naeem mot Dagbladet – BRUDD (4.10, 4.12)
  6. 125/22 – Julie Bergstrand mot AndøypostenIKKE BRUDD
  7. 172/22 – Erland Bakke mot Verdens GangIKKE BRUDD

De sju ovenstående sakene ble behandlet i åpent møte og streamet.
Opptak kan ses her:

Lukkede saker – full behandling

  1. 122/22 – NN mot Fædrelandsvennen – IKKE BRUDD
  2. 149/22 – NN mot Trønder-Avisa – KRITIKK (4.7)
  3.  152/22 – NN mot Bladet Vesterålen – BRUDD (4.3)

Andre saker

I møtet vurderte PFU også ni klagesaker som har vært gjenstand for forenklet behandling, der sekretariatet har skrevet en innstilling som konkluderer med «ikke brudd på god presseskikk» uten at det er gjennomført tilsvarsrunde mellom partene. I alle disse sakene vedtok PFU innstillingen.

Neste møte i PFU er onsdag 26. oktober.