Re: Kan jeg være anonym?

#17164
Vegard Førland Venli
Gjest

Men vær så snill, kjære alle sammen, forvalt rettigheten med klokskap!

Ja, jeg av alle er prinsipielt sett tilhenger av anonym innsynsrett. Enten er opplysninger offentlige – og da hører de allmennheten til – eller så er de det ikke. Offentlige opplysninger er tilgjengelige for enhver og det er en naturlig forlengelse av offentlighetsprinsippet og demokratiet at man skal kunne kreve innsyn anonymt.

Imidlertid. Historien er full av eksempler på at det kan ha konsekvenser om rettigheter «overbrukes». Et eksempel var den geniale personen som kom på ideen å kreve innsyn i alle lønnsslippene til ansatte i Justisdepartementet. Vips, så fikk vi § 25 fjerde ledd – uten høring. Tusen takk..

Offentleglova skal snart evalueres og vi har en blåblå regjering. Please, please, please bruk rettighetene med klokskap ….. Og er det viktig for dere å være anonyme, lag heller en konto av typen «Harald Nilsen», enn mer provoserende varianter som «rosa helikopter» ….

Bare en bønn fra en journalist som verdsetter innsynsrettighetene svært høyt, og som bruker svært mye av både arbeidstid og fritid på å drive feltet fremover, og for å sikre et så åpent og transparent samfunn som over hodet mulig.