Oversikt over aksjeeiere tilbake i tid

Presseforbundet Still spørsmål Still spørsmål Oversikt over aksjeeiere tilbake i tid

 • Dette emnet har 5 svar, 1 deltaker, og ble sist oppdatert 6 years siden av Trygve W. Moxness.
Ser 5 svar tråder
 • Forfatter
  Innlegg
  • #30225 Svar
   Olav Loftesnes
   Gjest

   Kan noen fortelle meg hvordan jeg kan få vite hvem som eide aksjer i et norsk AS på et gitt tidsrom (i fjor høst)?

   Etter mye mas har jeg fått utlevert aksjeeierboka fra selskapet, men der står bare nåværende aksjeeiere og når de ble ført inn. Kan jeg kreve av aksjeselskapet å få innsyn i bevegelser bakover i tid, eller finnes det andre måter (f.eks Skattedirektoratets aksjonærregister)?

   Håper noen kan hjelpe meg.

  • #30227 Svar
   Daniel Laabak
   Gjest

   Hei, jeg kjenner ikke til dette, men på Altinns opplysningsside om «Aksjeeierbok» (https://www.altinn.no/no/hjelp-til-regelverk/drive-bedrift/dokumentasjonsplikter/protokollpliktene/aksjeeierbok/ ), står følgende:

   «<span style=»color: #000000; font-family: Verdana, ‘Lucida Grande’, Arial, sans-serif; font-size: 12px; line-height: normal;»>Selskapet plikter å oppbevare opplysninger om tidligere aksjonærer i minst ti år. Disse opplysningene trenger imidlertid ikke å være en del av aksjeeierboken.»</span>

   Dermed tolker jeg det dithen at dette ikke er offentlig hos selskapet.

   Det ser imidlertid ut som at du kan be om innsyn i Aksjonærregisteroppgaven som selskapet har sendt (mulig via Altinn) til Skattedirektoratet. Skattedirektoratet vil dermed være rett myndighet å be om innsyn hos, og Sivilombudsmannen har uttalt seg i sak 2014/1596 om innsynsretten i aksjonærregisteroppgaven (https://www.sivilombudsmannen.no/offentlighet-og-innsyn/innsyn-hos-skattedirektoratet-i-aksjonarregisteroppgaver-article3359-235.html ), hvor det endte med at den som bad om innsyn fikk innsyn, slik jeg forstår avgjørelsen.

  • #30229 Svar
   Christer Alexander Jenson
   Gjest

   Aksjonærregisteroppgaven gir deg i praksis det du ber om. I prinsippet er AR-oppgaven «status per 31.12», men den inkluderer en transaksjonshistorikk av aksjer gjennom året.

   Plikten til å ha aksjeeierbok følger av aksjeloven § 4-5, og innholdet av annet og tredje ledd. Aksjeeierne skal føres alfabetisk med navn, fødsels-/organisasjonsnummer, og adresse. For hver aksjeeier skal det føres antall aksjer, aksjenummer, og aksjeklasse. Retten til offentlig innsyn gjelder bare aksjeeierboken, det vil si status på innsynstidspunktet.

   En del aksjonæropplysninger er også pliktige noteopplysninger i årsregnskapet, jfr. regnskapsloven § 7-42. Disse kan fås ved å be om selskapets regnskaper, men regnskapet som dekker i fjor høst er ikke pliktig ferdigstilt ennå.

  • #30230 Svar
   Vegard Venli
   Gjest

   Har forsøkt siden våren 2013 å få ut dataene du etterspør. Det er riktig at uttrekk fra Skatteetatens aksjonærregister vil gi denne kunnskapen.

   Jeg førte i pennen klagen som medførte uttalelsen som nevnes i tråden. Uttalelsen slår dessverre kun fast at offentlighetslovens virkeområde også favner aksjonærregisteroppgaven, intet mer.

   Finansdepartementet har vedtatt med endelig virkning at samtlige opplysninger i aksjonærregisteret – herunder også aksjonærregisteroppgavene – er underlagt taushetsplikt etter ligningsloven § 3-13.

   Det er vel ingen hemmelighet at jeg mener dette hemmeligholdet er det rene vanvidd.

   Sivilombudsmannen behandler for tiden en klagesak knyttet til taushetsplikten, og uttalelsen er ventet i løpet av juni måned. Inntil da finnes det så vidt jeg vet ingen som kan gi deg dataene du etterspør.

  • #30231 Svar
   Olav Loftesnes
   Gjest

   Takker så mye for nyttig informasjon! Jeg venter i spenning på sivilombudsmannens uttalelse.

  • #30391 Svar
   Trygve W. Moxness
   Gjest

   Usikker på om dette fungerer, men hva med å prøve «WayBackMachine»? Fungerer på enkelte nettsider, men ikke alle.

   http://archive.org/web/

Ser 5 svar tråder
Svar til: Oversikt over aksjeeiere tilbake i tid
Din informasjon: