Re: FAD

#18574
SAM
Gjest

Jeg kjenner ikke til om kravet gjelder et merinnsyn (undergitt forvaltningens frie skjønn) eller et ordinært innsyn (strengt lovbundet).

Hvis kravet er streng lovbundet og dere er rimelig overbevist om at dere har rett kan dere jo også vurdere å sende et varsel om søksmål. Det koster ingen ting. Ulempen er jo at dere ikke kan regne med å få noe frivillig fra FAD de nærmeste 50 årene, uansett utfall. Det er derfor et virkemiddel man ikke bør bruke i utide, ellers blir man stemplet som domstolsmisbruker (min stevning var mitt livs aller første ? jeg hadde aldri gjort det hvis jeg ikke hadde vært helt sikker på å vinne frem).

Det nyttige med søksmål er at det avklarer rettstilstanden (dersom problemstillingen er generell). Det kan være en fordel for alle aktører at det er noe klarere hvordan de enkelte bestemmelser er å forstå. Dessuten vil nok FAD og fagstatsråden vurdere en slik ?ny søknad? svært nøye (og rimelig hurtig – man setter normalt en frist på 2-3 uker). Å tape en innsynssak for domstolene, etter en relativ fersk grunnlovsbestemmelse, er neppe særlig populært.