Tause forskere
Ifølge fagbladet Teknisk Ukeblad utviste Forskningsrådet lite åpenhet om hvem som vurderer norske miljø- og forskningssøknader. - Det kan virke som at Forskningsrådet mener organisasjonens arbeid ikke trenger offentlighetens søkelys, står det i denne ukas lederkommentar. Da skrev Forskningsrådet et leserinnlegg.
Teknisk Ukeblad skal ha gjort flere forsøk på å få en kommentar fra Forskningsrådet til påstander om at en av ekspertene som sitter og vurderer norske miljø- og forskningssøknader, er det som på fagspråket kalles «klimabølle» – dvs. forskere som er kjøpt og betalt av oljeselskapene for å motbevise at klimaendringer er menneskeskapt. I denne ukas lederkommentar ble det rettet sterk kritikk mot Forskningsrådets mangel på åpenhet i denne saken: – Folk flest bør også få vite at en av oljeselskapenes kamphaner er brukt som Forskningsrådets «ekspert». Så får folk danne seg sine egne oppfatninger om dette er riktig eller ikke. Interessen for å finne kilden til påstandene virker betydelig større enn viljen til å svare på spørsmål som kan nyansere kildenes framstillinger, kommenterte fagbladet. Først da kom svaret fra administrerende direktør i form av et innlegg på Teknisk Ukeblads debattsider, der det benektes at Forskningsrådet har gått i vranglås.
Les lederartikkelen på tu.no. Svaret fra Forskningsrådet her. Saken som startet debatten ligger her.
presse.no/offentlighet vil understreke at innsyn i eksperters bakgrunn og eventuelle bindinger er en helt grunnleggende forutsetning for å drive en effektiv og forsvarlig kontroll med forskning og forskningsresultater. At Teknisk Ukeblad tar opp dette spørsmålet spesielt, er et viktig bidrag til demokratiet og kampen for mer åpenhet. At det omsider kom et svar fra Forskningsrådet, viser at det nytter.
Legg igjen en kommentar