Oppdrettsselskap må gi ut opplysninger om lusebehandling

Leder i Presseforbundets offentlighetsutvalg og journalist i Aftenposten Siri Gedde-Dahl, vant fram i Miljøklagenemnda (Klagenemnda for miljøinformasjon), i sak om innsyn i resepter for lusebehandling fra oppdrettsselskapet Sinkaberg-Hansen AS.

Gedde-Dahl søkte innsyn i reseptene fordi disse angir ikke bare hvilke medikamenter som brukes, men også blandingsforhold og tidspunkt for når de ulike stoffene tilsettes. Med støtte fra forskning hevdet hun at informasjon om eventuell tidsforsyvning ved tilsetting av stoffer har betydning for hvor stor skade lusebehandlingen kan føre til for miljøet, fordi effekten er ulik om stoffene tilsettes samtidig eller ved tidsforsyvning. Dermed er opplysningene «miljøinformasjon» som kan kreves utlevert etter miljøinformasjonsloven.

Sinkaberg-Hansen AS har ikke ønsket å gi ut opplysningene, og mener det må være tilstrekkelig at de ulike stoffene i behandlingsmetoden er offentlig, altså ikke selve metoden.

I vedtaket fastslår Miljøklagenemnda at informasjon om hvilken behandlingsmetode som benyttes for avlusing av laks, er miljøinformasjon etter miljøinformasjonsloven (mil) § 2. Videre konkluderer den med at hvilken behandlingsmetode som brukes, herunder opplysninger om eventuell tidsforsyvning, er opplysninger om noe som har en «ikke ubetydelig påvirkning på miljøet».

Oppdrettsselskapets lusebehandling er noe som kan påvirke miljøet i så stor grad at de er forpliktet etter miljøinformasjonsloven § 16 til å gi innsyn i reseptene som beskriver behandlingen. Nemdna har 30 dager på seg til å gi ut opplysningene.
Mer om Miljøklagenemnda.

Les hele vedtaket.