Ny rapport: Må bedriften følge offentleglova?

En ny rapport samler viktig informasjon om hvilke bedrifter som er omfattet av offentleglova. Fylkesmannsvurderingene spriker i flere saker.

Offentleglova slår fast at mange offentlige selskaper er underlagt loven. Dette gjelder selskaper der stat, fylkeskommune eller kommune har eierandeler eller styreinnflytelse på over 50 prosent, og er regulert i lovens § 2. Men ettersom det finnes enkelte unntak fra loven, hovedsakelig for selskaper som konkurrerer på samme vilkår som private aktører, er det ofte vanskelig å vurdere hvem som er omfattet og ikke. I en ny rapport fra en anonym innsynsaktør gjennomgås en rekke klager til fylkesmennene.

– Fylkesmennenes vurderinger utslagsgivende

Rapporten viser flere problemer ved dagens lovverk og praktiseringen av dette. Blant annet kan tilsvarende konsernmodell i to selskaper gi ulik konklusjon. To av vurderingene som trekkes frem i rapporten er av Tafjord Kraft AS og Troms Kraft AS, der fylkesmannen i førstnevnte sak finner at morselskapet ikke driver i direkte konkurranse med private aktører,mens fylkesmannen i sistnevnte sak kommer til motsatt konklusjon. I rapporten står det blant annet: ?Ved å sammenligne disse to selskapene er det ikke forhold ved selskapene som er utslagsgivende, men fylkesmennenes vurderinger. (?)Fylkesmannen i Møre og Romsdal legger til grunn at morselskapet har full suverenitet når det gjelder eierskapsforvaltning av datterselskapene.Fylkesmannen i Troms legger til grunn at eierskapsforvaltning også er konkurranseutsatt. (?) Fylkesmannen i Møre og Romsdal begrenser sin vurdering til å gjelde morselskapets virksomhet, isolert fra hva som er datterselskapenes virksomhet. Fylkesmannen i Troms ser på hele konsernets virksomhet under ett.?

– Bør systematiseres

Rapportforfatteren mener blant annet vurderingene av hvilke selskaper som er omfattet av offentleglova bør systematiseres, slik at de ikke avhenger av innsynsbegjæringer. I tillegg foreslås det at færre miljøer håndterer sakene, ettersom en slik løsning kan gjøre avgjørelsene mer konsistente.