Barne- og familiedepartementet har brutt offentlighetsloven
I en uvanlig klar uttalelse fastslår Sivilombudsmannen at Barne- og familiedepartementet har brutt både offentlighetsloven og flere bestemmelser i arkivforskriften.
Sivilombudsmannen mener Barne- og familidepartementet har brutt både offentlighetsloven og arkivforskriften i forbindelse med ansettelse av nytt barneombud. Dette framgår i en uvanlig klar uttalelse fra Sivilombudsmannen.
Uttalelsen kom som følge av klage fra journalist Vidar Ystad i Bergens Tidende over mangelfull journalføring hos Barne- og likestillingsdepartementet i forbindelse med ansettelse av nytt barneombud. Ifølge Ystad hadde departementet ikke journalført søknader eller andre dokumenter tilknyttet ansettelsessaken. I tillegg ble han nektet innsyn i listen over dokumenter i den samme saken.
Departementet svarte blant annet med at denne type dokumenter ble journalført i et eget system som ikke framgikk av den offentlige journalen, og hevdet dette var en praksis Riksarkivaren hadde gitt muntlig aksept for.
Sivilombudsmannen innhentet da Riksarkivarens synspunkter, som avkreftet å ha gitt en slik dispensasjon fra plikten til å journalføre dokumenter.
Etter en gjennomgang av saken finner Sivilombudsmannen at departementet ikke hadde dekning for påstanden om at Riksarkivaren hadde gitt aksept for departementets manglende journalføring. Departementet kritiseres for å ha prøvd å legitimere manglefulle rutiner ved egen saksbehandling ved å vise til en «ikke eksisterende godkjenning fra Riksarkivaren, og hevder dette kunne «svekke både tilliten til departementet og respekten for Riksarkivaren sin faglige integritet».
Videre skriver ombudsmannen at departementet har brutt arkivforskriftens §§ 2-6 og 2-7 ved å ikke journalføre dokumentene, og som følge av dette også offentlighetslovens § 2 annet ledd annet punktum om rett til innsyn i journal.
Les hele uttalelsen her.
Legg igjen en kommentar