Arbeidsmiljøundersøkelse er offentlig

Til tross for sterk motstand fra både fylkeskommune og fylkesmann, må en hittil hemmelig rapport om arbeidsmiljøet ved videregående skoler i fylket nå offentliggjøres. Dette som følge av at Finnmark Dagblad tok saken videre til Sivilombudsmannen.

Journalist Robin Røkke Johansen i Finnmark Dagblad fikk først avslag både fra fylkeskommunen og deretter fra Fylkesmannen i Finnmark i sitt krav om innsyn i rapporten om arbeidsmiljøet ved videregående skoler i Finnmark. Da avslaget ble brakt inn for Sivilombudsmannen og ombudsmannen tok saken opp til behandling, gjorde Fylkesmannen i Finnmark en ny vurdering og konkluderte med at rapporten likevel skal offentliggjøres.

Fylkeskommunen mente rapporten måtte hemmeligholdes av hensyn til en forsvarlig personalforvaltning ( § 23(1) i offl.), fordi det var gitt forhåndstilsagn om anonymitet og fordi rapporten inneholdt forretningshemmeligheter. Fylkeskommunen opplyste at medieoppslag for et år siden om resultatene fra den aktuelle undersøkelsen fra Hammerfest videregående, svekket skolens omdømme. Ettersom skolen nå er i en god utvikling i retning bedre arbeidsmiljø, er det behov for arbeidsro for å verne denne. Videre mente fylkeskommunen at løfte om anonymitet i seg selv må være et argument, og at brudd på denne kunne medføre at arbeidstakere vil være lite samarbeidsvillige til å være med på lignende undersøkelser i fremtiden. Dette var først fylkesmannen enig i.

I den nye vurderingen fastslår fylkesmannen at privatrettslige avtaler ikke er relevant for vurdering av innsyn etter offentleglova, og videre at fylkeskommunen ikke har påvist konkrete skadefølger som kan begrunne hemmelighold.
Når det gjelder påstanden om at rapporten inneholder forretningshemmeligheter, understreker Fylkesmannen at bestemmelsen i forvaltningslovens § 13 (1) nr. 2 stiller krav til både opplysningens art og karakter og til den mulige virkningen av at opplysningen gis ut. Selv om det ikke er tvilsomt at rapporten inneholder «drift- og forretningsforhold», mener Fylkesmannen det ikke er godtgjort at innsyn vil føre til så stor skade at dette veier tyngre enn hensynet til offentlighetens rett til innsyn. Sistnevnte tillegges mye vekt ettersomrapporten utvilsomt er av betydelig offentlig interesse. I lys av dette mener Fylkesmannen at private virksomheter som leverandør til offentlige etater i står utstrekning må tåle offentlighetens søkelys.

Les mer om saken i Kommunal Rapport.
Les siste vedtak fra Fylkesmannen her.