Re: § 13 jf. sikkerhetsloven
Presseforbundet › Still spørsmål › Still spørsmål › § 13 jf. sikkerhetsloven › Re: § 13 jf. sikkerhetsloven
Hei!
Jeg har jobbet en del med sikkerhetsgradert informasjon og vil belyse deler av ditt problem, uten at det vil være å betrakte som fullstendig.
Generellt vil jeg si at for å få dokumentet/deler av dokumentet utlevert må du få det degradert.
Ved spørsmål om innsyn skal departementet i tillegg till offentlighetsloven følge Forskrift om infosikkerhet § 2-13.Se også offentlighetsforskriften § 10.
Det vil si at organisasjonen skal vurdere nedgradering av dokumentet ved innsyn. Dersom andre har satt på gradering så skal de kontakte den organisasjonen med spørsmål om nedgradering.
Jeg kan ikke se at de har krav på seg til å opplyse om det, med de bør på samme måte som «meroffentlighet er vurdert» også uttale seg om: » Vi har kontaktet utgivende organisasjon i forbindelse med deres innsyn, og det fastholder graderingen av dokumentet».
Da dette er bestemmelser som er ukjente for mange i forvaltningen bør du forvisse deg om at de faktisk har utført dette.
Hvem har skrive dokumentet? Det er ikke uvanlig at selskaper som ikke er vant med sikkerhetsgradering, setter på en gradering fordi de synser at dokumentet er unntatt offentlighet og vil gi det offentlige beskjed om det. Dette kan skape missforståelser.
Sikkerhetsgradert informasjon i kunnskapsdepartementet er usannsynlig, men ikke 100% umulig.
Sikkerhetsgradering skal bare brukes når det kan i noen grad kan medføre skadefølger for Norges eller dets alliertes sikkerhet, forholdet til fremmede makter eller andre vitale nasjonale sikkerhetsinteresser om informasjonen blir kjent for uvedkommende, se sikkerhetslovens § 11. Det gjelder altså ikke private sikkerhetsinteresser, forretningshemmeligheter etc.
Med » i noen grad» så skal det være en skade som kan «smerte» ikke bare ubehagelig.
Jeg ville vurdert å kreve utvidet begrunnelse før en eventuell klage, der du påpeker hva du vil ha belyst. For graderte dokumenter vil det som oftest være mulig å omtale temaet som gjør dokumentene graderte, uten å røpe detaljene som gjør det gradert