Diskuterte offentleglova

Motsetningene ble meget tydelige, da representanter for forvaltning, interesseorganisasjoner og presse i går møtte Justisdepartementet for å gi innspill til evalueringen av offentleglova.

Har intensjonene om mer innsyn blitt oppfylt? Det skal være hovedfokus i evalueringen av offentleglova, i hvert fall ifølge Stortingets bestilling til Regjeringen, som kom med den nye offentleglova i 2006. Evalueringen skal gjennomføres i løpet av denne stortingsperioden.

I går inviterte Justisdepartementet en rekke instanser fra forvaltningen, samt interesse- og presseorganisasjoner, til et møte. Målet var å komme med innspill til evalueringen. Statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) innledet møtet med å åpne for at evalueringen kan romme mer enn svar på Stortingets målsetning. Hun viste videre til at det er ulike syn på hvordan demokratihensynet kan ivaretas, og stilte blant annet spørmålet: Hvor mye konfidensialitet kreves for å sikre effektive og gode avgjørelser?

Forvaltningens representanter benyttet anledningen til å komme med kritiske bemerkninger til loven, slik den er i dag. Flere ytret ønske om ytterligere innskrenkninger og unntak fra loven. Pressens representanter påpekte målet med evalueringen, og Arne Jensen i Norsk Redaktørforening undertreket at man ikke nå må gå tilbake og «avdemokratisere tilgangen til offentlig informasjon».

Det er foreløpig ikke klart hvordan evalueringen skal forløpe videre.