Ingen får medhold av Kongen i statsråd

Kongen i statsråd har behandlet klager på innsynsavslag for flere hundre dokumenter siden 1995. Ingen er tatt til følge.

Fra 1995 og frem til sommeren 2012 har klager på avslått innsyn vært behandlet i 207 resolusjoner fra Kongen i statsråd. Siden 2007 omfatter disse innsynssakene 259 dokumenter. Ingen av klagerne har fått medhold, det er derimot gitt innsyn i to dokumenter, men dette var i henhold til det innklagede departementets forslag.

Undersøkelsene er gjort av en anonym person, «petimeteret», og ligger i sin helhet på udok.no. Vedkommende har undersøkt klagekonklusjonene helt tilbake til 1995. På presse.no/offentlighet, skriver «petimeteret»:

«Alle sakene som har vært oppe i statsråd fra 1995 slutter vedtaket med ?tas ikke til følge?, bortsett fra i fire tilfeller. I et tilfelle står ?tas ikke til følge? i nest siste setning i stedet, mens i de tre andre avsluttes det på nynorsk med , ?Klaga vert ikkje tatt til følgje?, ?Klaga blir ikkje teken til følgje? og ?Klaga vert ikkje teke til følgje?.»

Norsk Presseforbund vil ta resultatene opp med Justisdepartementet i forbindelse med den nylig påbegynte evalueringen av Offentleglova.