Norsk Tipping vil ikke under offentleglova

Norsk Tipping tar ikke oppfordringen fra Norsk Presseforbunds Offentlighetsutvalg om å følge offentleglova, og har i stedet vedtatt egne retningslinjer for praktisering av offentlighet i selskapet.

I de nye retningslinjene som fremgår av et brev til Norsk Presseforbunds offentlighetsutvalg, står det at Norsk Tipping så langt som mulig skal gi innsyn, «dersom hensynet til offentlig innsyn veier tyngre enn behovet for unntak.» Norsk Presseforbunds Offentlighetsutvalg er ikke fornøyd med dette, og mener utgangspunktet burde vært motsatt. «I offentleglova gjelder et prinsipp om at alt er offentlig så lenge ikke behovet for unntak veier tyngre enn samfunents rett til innsyn. Et slikt utgangspunkt burde Norsk Tipping også ha lagt til grunn», sier jurist i Norsk Presseforbund Kristine Foss til presse.no/offentlighet. Hun viser til at selskapet har viktige samfunnsmessige mål både i sin virksomhet og for sitt overskudd, og at dette alene tilsier uavhengig kontroll gjennom innsyn. Videre er innsyn viktig for selskapets tillitt i samfunnet, understreker hun.

Det var Norsk Presseforbunds Offentlighetsutvalg som i 2010 oppfordret Norsk Tipping ved styreleder Lars Sponheim, til å underlegges offentleglova. Sponheim ga da uttrykk for at han var positiv til en underleggelse, og skrev følgende i et brev til Presseforbundet: «styret er av den grunnleggende oppfatning at et selskap som Norsk Tipping AS bør være underlagt offentlighetslovens bestemmelser, men at tungtveiende forretningsmessige hensyn kan tale imot dette».

Til Dagens Næringsliv uttalte Sponheim at selskapet ville be Kulturdepartementet (selskapets eier, red.anm.) om en utredning om hva en underleggelse av offentlighetsloven vil bety for driften slik at styret kunne ta en beslutning i løpet av 2011.
Likevel har altså styret besluttet at loven ikke skal gjelde.