Mediene ber om unntak fra opptaksforbud under 22.juli-rettssaken

På vegne av samtlige nyhetsmedier ber Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening tingretten om lyd- og bildetillatelse under hovedforhandlingene i 22.juli-saken.

Norske medier vil ha dispensasjon fra forbudet i domstolloven § 131 a mot å ta opp forhandlingene i straffesaken mot Anders Behring Breivik som starter i april neste år. Søknaden gjelder alle former for opptak – stillbildefotografering, lydopptak og opptak for radio og fjernsyn, og publisering på nett. Presseorganisasjonene viser til at opptak og overføring vil sikre at allmennheten får best mulig kontroll med og innsyn i domstolenes behandling i det som må kalles den groveste forbrytelse i Norge siden 2. verdenskrig.

Videre viser organisasjonene til at Stortingets justiskomite har uttalt at muligheten til å gi dispensasjon fra fotoforbudet ikke skal tolkes for snevert og bør benyttes i saker som har alminnelig offentlig eller historisk interesse. Organisasjonene mener dette kriteriet er høyst til stede i denne saken.

Oranisasjonene understreker i søknaden at man ser at det kan være aktuelt å nekte unntak for deler av hovedforhandlingene først og fremst av hensyn til berørte, og mener dette kan løses ved at retten nedlegger forbud mot enkelte deler av rettslokalene/vitneavhør og andre situasjoner der det er nødvendig.