Nye regler om møteoffentlighet kommer i løpet av året

Kommunal- og regionaldepartementet skriver i et svarbrev til Norsk Presseforbunds offentlighetsutvalg at de arbeider med en lovproposisjon om endring av reglene for møteoffentlighet, og at den er planlagt fremmet for Stortinget i løpet av året.

Etter dagens bestemmelse i kommuneloven § 31 nr.3 kan et folkevalgt organ lukke dørene ved behandling når «hensynet til personvern eller andre tungtveiende private eller offentlige interesser tilsier dette.»

Både stortingspolitikere og pressen ønsker en presisering av denne regelen fordi man ser at usikkerhet rundt dette spørsmålet er uheldig for demokratiet, og at det fører til lukking av møter i større grad enn nødvendig.

Saken har vært tatt opp en rekke ganger. Senest for et drøyt år siden ba en samlet kommunalkomite departementet sette i gang et slikt arbeid, ikke minst etter pågang fra presseorganisasjonene. Bakgrunnen er at dagens regler er svært rundt og dermed også uklart formulert. Også Kommunenes Sentralforbund har ønsket en revisjon velkommen.

Les svarbrevet fra Kommunal-og regionaldepartementet her.

Les om brevet fra Norsk Presseforbunds offentlighetsutvalg her.