Nå kan du få lokale resultater fra Elevundersøkelsen

Med hjemmel i offentleglova § 9 kan du nå få innsyn i lokale resultater fra Elevundersøkelsen. Les mer om hvordan du går frem for å få resultatene fra din kommune.

Elevundersøkelsen er en nettbasert undersøkelse hvor elever skal få si sin mening om forhold som er viktige for å lære og trives på skolen. Undersøkelsen er gjennomført på skoler over hele landet.

Journalist i avisa Varingen, Vegard Venli, fikk med hjemmel i offentleglova § 9, innsyn i resultatene fra Elevundersøkelsen 2010 for Nittedal kommune samme dag som fristen for å delta gikk ut.

De siste årene har Utdanningsdirektoratet først publisert de lokale tallene på høsten, men du kan nå med offentleglova i hånd be om at det etter offentleglova § 9 sammenstilles «opplysningar som er elektronisk lagra i databasane til organet». Dette er en følge av at elevundersøkelsen er innrapport digitalt, og at § 9 gir deg rett til å kreve en aktiv medvirkning fra Utdanningsdirektoratet for å utarbeide en oversikt.

Vegard Venli sier til presse.no/offentlighet at åpenhet om skoletall virker å være et politisk tabu:

– I fjor ble resultatene fra nasjonale prøver offentliggjort bolkevis, med resultatene fra matte, engelsk og norsk fordelt utover tre uker. Tallene lå klare i Utdanningsdirektoratets databaser – likevel ble innsynskrav ignorert frem til direktoratet hadde publisert tallene i sitt tempo.

Han mener også at saken har en prinsipiell slagside:

– Som journalister mener jeg imidlertid vår oppgave må være å fastholde at innsynsrettigheter er en lovfestet gode – ikke en tildekkbar gullkalv det offentlige kan danse rundt når det passer seg.