Skeptisk til hemmelig lobbyregisterrapport

Sivilombudsmannen er skeptisk til regjeringens hemmelighold av en rapport om lobbyregistrering. Nå må departementet vurdere saken en gang til.

Sivilombudsmannen er skeptisk til regjeringens hemmelighold av en rapport om lobbyregistrering. Nå må departementet vurdere saken en gang til.

Journalist i Bergens Tidende og medlem av Offentlighetsutvalget Vidar Ystad, ble i vår nektet innsyn i tre dokumenter som alle angikk regjeringens behandling av representantforslag om å innføre registreringsordning for lobbyvirksomhet på Stortinget, i departementene og på Statsministerens kontor. Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet nektet innsyn og viste til at dokumentene var interne etter offentleglova § 14 (unntak for opplysninger som organet har utarbeidet for sin egen interne saksforberedelse).

Selv om et dokument er internt og kan unntas fra offentlighet, er det likevel plikt til å vurdere merinnsyn. Dette er en vurdering av om det foreligger et reelt og saklig behov for hemmelighold som veier tyngre enn behovet for innsyn. Sivilombudsmannen mente departementets vurdering av merinnsyn var mangelfull, og var kritisk til om hele rapporten kan unntas fra offentlighet. Departementet må derfor vurdere saken på nytt.

Ystad opplyser til presse.no/offentlighet at departementet ennå ikke har foretatt seg noe, til tross for at det nå snart har gått en måned siden Stortingets ombudsmann ba Fornyings,- administrasjons- og kirkedepartementet om en ny vurdering.

Les hele Sivilombudsmannens uttalelse om regjeringens hemmelighold av interne dokumenter.