Fylkesmann får kritikk for hemmelig søkerliste

Sivilombudsmannen mener Fylkesmannen i Rogaland gjorde en for dårlig jobb i behandlingen av klage over manglende innsyn i søkerlisten til ny kommunaldirektør i Haugesund, og ber Fylkesmannen vurdere saken på nytt.

I en nylig avsagt uttalelse fastslår Sivilombudsmannen at Fylkesmannen i Rogaland ikke har foretatt en full og selvstendig prøving av kommunens avgjørelse om å unnta søkere fra søkerlisten til stilling som kommunaldirektør i Haugesund kommune. Dermed har Fylkesmannen brutt de krav som stilles til en fullverdig klagebehandling etter offentlighetslovens § 9.

Uttalelsen kom etter klage fra Haugesund Avis på at samtlige søkere til stilling som kommunaldirektør ble unntatt fra søkerlisten. Da Fylkesmannen i Rogaland stadfestet vedtaket til kommunen, tok Haugesund Avis saken opp med Sivilombudsmannen. I klagen ble det vist til at Fylkesmannen ikke hadde innhentet den enkelte søkers begrunnelse for hvorfor de ønsket å unntas fra søkerslisten, og dermed ikke hadde kunnet foreta en reell overprøving av om det var et reelt og saklig behov for å unnta navnene. Fylkesmannen på sin side hevdet at selv om det forelå så vesentlige mangler ved kommunens vedtak og saksbehandling at det egentlig var grunnlag for å oppheve avgjørelsen, måtte det tillegges avgjørende vekt at tilsettingen var gjennomført. Videre viste Fylkesmannen til at fordi søkerne skal få mulighet til å trekke søknaden dersom navnet blir offentliggjort, ville innsynsretten bli illusorisk ettersom samtlige søkere som sto igjen, sannsynligvis ville trukket søknaden sin ved en slik forespørsel etter at tilsettingen av avgjort.

I uttalelsen fastslår Sivilombudsmannen at det forhold at tilsettingen er avsluttet, ikke kan begrense fylkesmannens plikt til å foreta en selvstendig klagebehandling og til å prøve kommunens vedtak fullt ut. Like klart fastslår Sivilombudsmannen at Fylkesmannen i Rogaland ikke har foretatt en klagebehandlig slik loven krever, og viser spesielt til at Fylkesmannen ikke har foretatt en konkret vurdering av de ulike søkeres begrunnelse for å unntas fra søkerlisten. Sivilombudsmannen ber derfor Fylkesmannen om å behandle saken på nytt.

Avslutningsvis uttaler Sivilombudsmannen seg prinsipielt om betydningen for spørsmål om innsyn i søkerlisten, at tilsettingssaken er avsluttet. Sivilombudsmannen fastslår at adgangen til å «trekke søknaden» med virkning for søkerlisten, ikke kan gjelde etter at tilsettingen er gjennomført. En adgang for søkerne til å trekke søknaden etter dette tidspunktet, vil etter Sivilombudsmannens vurdering gi et uriktig bilde av tilsettingssaken og den saksbehandling som har vært gjennomført.

Les hele uttalelsen her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *