Sivilombudsmannen kritisk til forhåndsgradering

Sivilombudsmannen advarer mot at forhåndsgradering av dokumenter kan føre til overdreven bruk av unntaksbestemmelsene i offentlighetsloven.

I nylig avsagt uttalelse framgår det at Sivilombudsmannen er kritisk til forhåndsgradering av dokumenter fordi det kan føre til overdreven og uheldig bruk av unntaksbestemmelsene i offentlighetsloven og dermed hindre praktisering av meroffentlighet. Forhåndsklassifisering skal bare unntaksvis benyttes i de tilfeller der det kan påvises en konkret skadefare knyttet til offentliggjøring av dokumentene.

Uttalelsen kom etter at Bergens Tidende, ved journalist Vidar Ystad, klaget inn Utenriksdepartementet til Sivilombudsmannen. Avisen ba ombudsmannen først og fremst vurdere hvordan departementet bruker unntakshjemlene i offentlighetsloven i forhåndsklassifisering av dokumenter avisen hadde søkt innsyn i.

Sivilombudsmannen fant det, ut i fra sakens opplysning, vanskelig å ta stilling til om Utenriksdepartementet praksis og rutiner for forhåndsklassifisering er mer omfattende enn det en effektiv gjennomføring av offentlighetsprisnippet tilsier. Det påpekes imidlertid at det synes å være et sprik mellom de forhåndsklassifiseringene som er foretatt og den endelige avgjørelsen i spørsmål om innsyn, noe som kan indikere at de aktuelle dokumentene ble forhåndsklassifisering i langt større grad enn det var grunnlag for.

Sivilombudsmannen merker seg at departementet ikke har noen retningslinjer for hvilke momenter som skal inngå i vurderingen av forhåndsklassifisering og om når slik forhånsklassifisering skal skje, og stiller spørsmål ved om det ikke er behov for dette. I lys av dette ber han departementet vurdere behovet for å gjennomgå rutinene for forhåndsklassifisering, herunder om det bør innføres sentrale retningslinjer for fårhåndsklassifisering. Ombudsmannen understreker at det bør framgå uttrykkelig av slike retningslinjer at forhånsklassifisering bare unntaksvis skal benyttes, og at det isåfall må kunne påvises en konkret skadefare knyttet til offentliggjøring av vedkommende dokumenter.

Les hele uttalelsen her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *