Har vi nok innsyn i partifinansieringen i Norge?

Hvordan står det til med åpenheten rundt partifinansieringen i Norge? Har pressen mulighet til å drive en kritiske journalistikk av politiske partiers økonomiske bindinger og forvaltning? Nå har du muligheten til å påvirke.

Er det noen som har prøvd å få innsyn i politiske partiers pengebruk eller pengestrømmen til politiske partier, og møtt veggen? Onsdag neste uke skal Norsk Presseforbund i møte med Greco – en internasjonal antikorrupsjonsgruppe med representanter fra Europa og USA – som skal se spesielt på åpenhet rundt partifinasieringen i Norge. Vi trenger innspill fra pressen om hvordan dette fungerer i praksis. Hvis vi argumenterer godt nok kan Norge bli internasjonalt forpliktet til å følge opp innspillene!
Relevante spørsmål vil feks være:

  • Har pressen god nok mulighet til å kontrollere pengestrømmen til og i politiske partier?
  • Er det god nok kontroll rundt støtte som gis i form av gaver ?
  • Hvordan fungerer terskelverdien på 30 000 kr (bidrag til partiets hovedorgansisasjon som til sammen utgjør en verdi av 30 000 kr eller mer, og til partiledd på fylkeskommunalt nivå på 20 000 eller mer, skal identifiseres)?
  • Er det et problem at innrapportering av gaver kun skal skje en gang i året?
  • Hvor opptatt er pressen av åpenhet rundt partifinansiering? Eksempler på dette?
  • I dag har vi et lovverk som er partiorientert, dvs at innsyn i finansiering osv. er knyttet til partier og ikke kandidater. I andre land (USA) er innsynskretten knyttet til kandidater. Er systemet i Norge bra nok, eller er det behov for mer innsyn i tilskudd/gaver til enkeltkandidater som innehar politiske verv?
  • I dag har vi rett til innsyn i regnskapet til de politiske partiene. All finansiering som skal rapporteres, ligger fritt tilgjengelig på partifinansiering.no. Men vi får ikke innsyn i grunnlagsmaterialene til regnskapet, dvs. bilag, faktura osv. Departementet vil hevde overfor Gresco at vi har en god nok kontroll av dette i Norge slik at det ikke er behov for «fakturakontroll». Hva mener pressen om dette? Har vi tilstrekkelig innsyn i pengebruken?

Det er også ventet at Gresco vil stille spørsmål ved pressens rolle overfor politiske partier og eventuelle bindinger. Her finner dere rapprten fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet om hvordan det står til i Norge.

Noen som har innspill? Ring Kristine Holm på 22 40 50 45/ eller send e-post. Ta også kontakt hvis noen ønsker å delta på møtet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *