Massiv motstand mot ny offentlighetsforskrift

Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Offentlighetsutvalget i Norsk Presseforbund er alle svært kritiske til forslaget fra Justisdepartementet, og frykter forskriften vil uthule viktige prinsipper som er nedfelt i den nye offentlighetsloven.

Presseorganisasjonene mener forslaget går lenger enn det som var Stortingets intensjoner da loven ble vedtatt, og at det står klart i strid med regjeringens uttalte mål om mer åpenhet. Dette til tross for at Stortinget uttrykkelig ba departementet om å praktisere forskriftshjemmelen til offentlighetsloven med varsomhet, og kun der det var et reelt og saklig behov for unntak.

I forskriftsutkastet foreslår departementet blant annet å unnta flere offentlig eide selskaper fra offentlighet uten å begrunne dette nærmere enn at forretningshensyn taler for unntak. Departementet har heller ikke fulgt opp Stortingets klare anmodning om å vurdere å gjeninnføre journalføringsplikt for såkalte organinterne dokumenter.

Totalt sett mener organisasjonene at departementet må gå en ny runde med forskriften og lage regler som signaliserer et visst alvor bak målet om mer åpenhet. Les samtlige uttalelser her:

Høringsuttalelse fra Offentlighetsutvalget i Norsk Presseforbund.

Høringsuttalelse fra Norsk Redaktørforening.

Høringsuttalelse fra Norsk Journalistlag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *