Re: Hvor reell er egentlig innsynsretten?

Presseforbundet Still spørsmål Still spørsmål Hvor reell er egentlig innsynsretten? Re: Hvor reell er egentlig innsynsretten?

#18286
Bjarne Johannessen
Gjest

Jeg tror de fleste skjønte at det var ironi i mitt forrige innlegg.

Jeg kjenner til at leder for et sentralt statlig organ har sagt til sine ansatte: «Det er viktig at våre diskusjoner med disse organisasjonene ikke kommer ut. Derfor skrives det ingen møtereferat om det vi er enige om i møtene med dem». Personlig mener jeg at sjefer som gjør sånt og sprer slike holdinger bør sparkes. Det bryter mot et av de fundamentale prinsipper i offentlig forvaltning «etterrettelighet».

Jeg har også lært et par innsynsteknikker som går litt på siden av OEP som avslører noen problemstillinger med at ting ikke er offentlig.

Jeg har søkt etter et tema i OEP og ikke funnet så mye som jeg mener burde vært der. Da har jeg sendt innsynsbegjæring om temaet pr e-post uten å definere dokumenter. Jeg har allikevel definert temaet godt nok til at arkivet bør finne frem. Arkivet greier da å grave opp til dels gamle dokumenter som jeg ikke fant i journalen. Ser man i OEP et par uker etterpå kan man dokumentene med en ny OEP og journaldato dato, men med en gammel dokumentdato.

Jeg har også gjort det samme, men bare oppgitt at jeg vil ha alle dokumenter som er sendt/mottatt på et saksnummer etter en bestemt dato. Det har også hatt samme effekt. Tror man det er mange dokumenter som er unndratt kan man jo begynne med å be om Journalutdrag.