Re: Ny rapport fra Petimeteret

Presseforbundet Still spørsmål Still spørsmål Ny rapport fra Petimeteret Re: Ny rapport fra Petimeteret

#17548
Petimeteret
Gjest

Litt om det du er uenig i:

For kommunalt eide selskaper er det Fylkesmannen som avgjør klagesakene. De er helt uavhengige, og det synes jeg er bra. Følger man ditt resonnement som kunne kommunen som eier ha vurdert klagene. I noen av sakene i rapporten (spesielt de med få eller ingen ansatte) er det faktisk personer fra kommunen som har formulert klagen. For Hafslundkonsernet burde da konsernledelsen kunne ta klageavgjørelsen for datterselskapene.

Jeg synes det er forskjell på å behandle en innsynsbegjæring der de er forhold ved et dokument som skal vurderes, enn å behandle en sak der det er et selskaps plikter på generell basis som skal vurderes. Et departement har ikke myndighet til å frita et direktorat for offentlighetsloven, kun vurdere unntakelse for dokumenter.

Så til et eksempel jeg har sett i Justisdepartementet. En stor del av kommunikasjonen til et departement er jo med de underliggende etater. Departementet vurderte en innsynsklage for et dokument. Hvem tror du signerte konklusjonen på klagen der underordnet organs standpunkt ble stadfestet. Samme person som hadde signert på dokumentet det var bedt om innsyn i. Det skurrer for meg.

Jeg har opplevd selv at jeg vi har ønsket å unnta et dokument, der det ikke er dokumentets innhold i seg selv som er årsaken, men at vi innerst inne vet at her har man gjort en slett jobb man ikke vil ha oppmerksomhet rundt.

Uansett, så var dette min mening. Den bygger mer på min ryggmargsrefleks enn en juridisk tolkning. Der er mulig de kommer til at juridisk sett er det OK som det er, men problemstillingen er det verdt å tenke igjennom.