Re: Innsyn kalender i Outlook
Presseforbundet › Still spørsmål › Still spørsmål › Innsyn kalender i Outlook › Re: Innsyn kalender i Outlook
Jeg mener at svaret på spørsmålet må være et litt betinget ja. Ser en hen til offentlighetslovens dokumentbegrep:
«Med dokument er meint ei logisk avgrensa informasjonsmengd som er lagra på eit medium for seinare lesing, lytting, framsyning, overføring eller liknande. Saksdokument for organet er dokument som er komne inn til eller lagde fram for eit organ, eller som organet sjølv har oppretta, og som gjeld ansvarsområdet eller verksemda til organet».
At det i en Outlook-kalender befinner seg en logisk avgrenset informasjonsmengde beregnet på senere lesing, og at opplysningene angår ansvarsområdet til organet er lite tvilsomt – i motsatt fall snakker vi om en offentlig ansatt som organiserer sine private gjøremål gjennom arbeidsverktøy betalt av det offentlige. At kalenderen er omfattet av offentlighetslovens saksdokument, mener jeg vi må kunne fastslå.
Opplysningene vil i tillegg enkelt kunne «sammenstilles» og gis ut i henhold til offentleglova § 9. Også en skjermdump kan regnes som en sammenstilling.
Imidlertid vil et slikt dokument i sin karakter som utgangspunkt falle inn under definisjonen av et internt saksdokument etter offentleglova § 14. Her er det som kjent likefullt påkrevet å vurdere om det – selv om opplysningene er interne – likevel kan gis ut helt eller delvis (merinnsynsvurdering). Se særlig Justisdepartementets rettleiar til offentleglova punkt 7.5 (s. 121) for utfyllende informasjon.
Jeg mener det i merinnsynsvurderingen vil være fullt mulig å prosedere på at det er vanskelig å se noen reelle skadevirkninger av at det gis innsyn i hvilke gjøremål offentlig ansatte har, snarere tvert imot, gjøremålene gjør de på vegne av allmennheten, og det styrker tilliten til det offentlige om opplysningene gjøres kjent.
I tillegg mener jeg behovet for innsyn blir sterkere, jo større grad av tillit den offentlige ansatte er avhengig av. Med andre ord, jo høyere opp i systemet, jo vanskeligere bør det være å kunne unnta dokumentet.
Så vidt meg bekjent finnes det ingen prinsippavgjørelser på dette temaet, så det er supert om noen har lyst til å være prøveklut.