Er tips fra publikum offentlige?

Presseforbundet Still spørsmål Still spørsmål Er tips fra publikum offentlige?

  • Emnet er tomt.
Ser 2 svar tråder
  • Forfatter
    Innlegg
    • #16950 Svar
      Karen Larsen
      Gjest

      Jeg har tipset et offentlig tilsynsorgan om et lovbrudd. Sammen med tipset sendte jeg innen videofilm som viser lovbruddet, men som også identifiserer meg som tipser (via det som sies under filmingen). Kan jeg kreve at tilsynsorganet unntar tipset offentlighet, eller må jeg finne meg i at videoen kan bli utlevert til mediene?

    • #16982 Svar
      Nils E. Øy
      Gjest

      Det kan du be om, men det skal ikke være nødvendig:

      Etter offentleglova § 24 andre avsnitt første setning kan vedkommende myndighet gjøre unntak fra innsynsretten for en slik melding fra private – med det formål at den som leverer slik melding skal kunne forbli anonym. Ordlyden i paragrafen er:

      «Det kan gjerast unntak frå innsyn for melding, tips eler liknande dokument om lovbrot frå private.»

    • #16981 Svar
      Christer Alexander Jenson
      Gjest

      Du må finne deg i at videoen kan bli utlevert til mediene, da mediene vil klage til overordnet forvaltningsorgan og Sivilombudsmannen for å få den (og deretter skrive hissige artikler om videoen forvaltningen «hemmeligholdt»).

      Offentleglova § 24 gir tilsynsorganet en adgang, men hverken rett eller plikt, til å unnta dokumentet (og videoen) fra innsyn.

      Dersom filmen avslører personlige opplysninger om deg vil dette kunne være taushetsbelagt. Taushetsbelagte opplysninger skal unntas offentlighet. Men din identitet er vanligvis ikke taushetsbelagt i seg selv.

Ser 2 svar tråder
Svar til: Er tips fra publikum offentlige?
Din informasjon: