Innsyn i anbudsdokumenter

Presseforbundet Still spørsmål Still spørsmål Innsyn i anbudsdokumenter

  • Emnet er tomt.
Ser 4 svar tråder
  • Forfatter
    Innlegg
    • #16322 Svar
      Jan Erik Jensen
      Gjest

      Vi har, etter å ha deltatt i en anbudsrunde i regi av Oslo Kommune, bedt om innsyn i innkommende tilbud. Dette da vårt tilbud ble avvist, senere har vi vunnet frem i retten at avvisning var feilaktig. Innsynsbegjæringen har blitt avvist nå for 3 gang og er pålagte til fylkesmann.

      Oslo kommune har nå, etter 2 tap i rettssystemet, trukket sin anke til lagmannsretten og valgt å avlyse hele anbudsrunden. De har så forlenget avtalen med tidligere leverandør i strid med regler for offentlig anskaffelser.

      Mitt spørsmål er: kan jeg fortsatt kreve innsyn i dokumenter vedrørende anbud som nå er avlyst?

      Jeg ønsker innsyn av flere grunner, først for å kunne få dokumentert at den som ble valgt i første runde hadde et tilbud som var betydelig dyrere og dårligere en vårt, og for det andre kunne vurdere dette opp mot neste runde.

      Vårt tilbud er helt usladdet og således veldig gjennomsiktig.

      Imøteser et tilsvar.

      Mvh

      Jan Erik

    • #18206 Svar
      Kristine Foss
      Gjest

      Hei!

      Jeg mener ja, ihvertfall så lenge fristen er gått ut når anbudsrunden avlyses.

      Jeg kjenner ikke til noe avgjørelser som går akkurat på dette, men vi har en avgjørelse på at søkerlister skal utarbeides for de søknader som kom inn innen den opprinnelige fristen, selv om fristen forlenges. Jeg tenker da at prinsippet må være det samme for anbud. Dessuten er det jo ingen tvil om at det er innkomne saksdokumenter, selv om saken avlyses.

      Jeg forstår det som at dette spørsmålet er sendt til behandling hos Fykesmannen. Får du avslag der også med begrunnelsen avlyst anbudsrunde, ville jeg vurdert klage til Sivilombudsmannen. Ta gjerne kontakt med meg på e-post (kristine.foss(at)presse.no så kan jeg se nærmere på et evt. avslag.

    • #18204 Svar
      Kristine Foss
      Gjest

      Det er også verdt å merke seg at NOU 2010:2 Håndhevelse av offentlige anskaffelser forutsetter at anbud er offentlige etter hovedregelen, også når det skal utlyses på nytt. Det samme må vel da gjelde når de avlyses for å fortsette på gammel avtale.

      I punkt 13.7.3 i NOUen står det følgende:

      «I karensperioden, som er perioden fra oppdragsgiver har besluttet hvilken leverandør som skal tildeles kontrakt til kontrakten faktisk kan inngås, kan oppdragsgiver endre sin tildelingsbeslutning dersom kontrakten skulle vise seg å være tildelt feil leverandør eller dersom det har skjedd feil i anskaffelsesprosessen som gjør at konkurransen må avlyses og utlyses på nytt. Når konkurransen må utlyses på nytt, kan det være svært skadelig for konkurransen at leverandørene har hatt innsyn i hverandres tilbud i den forutgående konkurransen. De vil, så langt opplysninger ikke er unntatt som følge av taushetspliktsreglene, kunne få innsyn i hverandres priser og øvrige betingelser.»

      Dette styrker min vurdering av at du har samme krav på innsyn selv om anbudsrunden er avsluttet – mao synes jeg fremdeles du skal klage.

    • #18202 Svar
      Jan Erik Jensen
      Gjest

      Hei og takk for svar.

      Hadde det bare vært så enkelt å få innsyn som lovens tekst sier.

      Etter å feilaktig blitt avvist i en anbudsrunde, ba vi om innsyn for å finne den egentlige årsakentil avvisningen. Her startet så Oslo Kommune en ufattelig prosess for å stoppe oss

      1. de avviste først innsynsbegjering med begrunnelse i dette med bedriftshemmeligheter

      2. så ga de oss innsyn men dokumentene var 99% sladdet

      3. så nektet de innsyn med henvisning til taushetsplikt

      4. så avlyste de hele anbudsrunden, og vil utlyse den påny og da vil de ikke gi innsyn med begrunnelsen i at » det ikke er valgt leverandør»

      Saken er anket til fylkesmannen. Det virker som lovverket ikke strekker til.

      Selve anbudsrunden er blitt en farse. Oslo Kommune kjemper innbitt for å hindre andre en en bestemt leverandør i å bli valgt. Dette påtross av bedre og betydelige billigere tilbud.

      Det lukter kammeraderi og korrupsjon lang vei.

      Jeg skjønner at mange bruker tyr til pressen når det kniper.

    • #18200 Svar
      Jan-Erik Jensen
      Gjest

      Hei,

      Denne saken ruller jo videre og er iferd med å bli ganske latterlig.

      Vi fikk nå nytt innsynsnekt etter at Fylkesmannen opphevet Oslo Kommune, Legevaktens 23 tidligere avslag på innsyn.

      I det nye innsynsnekten begrunner Legevaktens direktør avslaget med at et innsyn: kan bidra til å presse prisene ned ved senere ny anbudsrunde.

      Nå har altså en kommunal etat begynt å bekymre seg for at prisen skal bli fordelaktige for kommunen.

Ser 4 svar tråder
Svar til: Innsyn i anbudsdokumenter
Din informasjon: