Påtegninger på innkomne brev
Presseforbundet › Still spørsmål › Still spørsmål › Påtegninger på innkomne brev
- Emnet er tomt.
-
ForfatterInnlegg
-
-
SKMGjest
Innkomne brev til eksempelvis et departement blir ofte påført påtegninger. Av og til kan disse påtegningen ta form av intern saksbehandling. Et eksempel jeg ser på dreier seg om en ministers påtegning på et innkommet brev, og deretter påtegninger fra embetsverket. Påtegningene er i seg selv uskyldige, men ikke noe som vanligvis ville vært gitt ut under dekke av offl. § 14(1).
Disse påtegningene sladdes før brevet gis ut. Kan dette hjemles i offl. § 14(1), selv om dokumentet ikke er utarbeidet av organet? Selve dokumentet er altså sendt fra en tredjepart, gjør påtegninger fra eksempelvis en statsråd dokumentet til et organinternt jf. § 14, og hvis ikke skal disse påtegningene offentliggjøres eller kan de sladdes med en annen hjemmel?
-
petimeteretGjest
For det første synes jeg det er en uting å påføre påtegninger på et innkommende dokument. Dersom man har en viktig kommentar til et innkommende brev, kan man skrive dem i et separat dokument. Da ville man fått ett innkommende dokument og et internt dokument.
Den enkleste måten å vurdere spørsmålet ditt på er å se dette som to dokument. Et dokument, der alle påtegninger er fjernet. Det skal vurderes som et innkommende dokument. Det andre er et dokument med påtegninger som kan vurderes som et internt dokument.
Da synes jeg det, dessverre, er logisk at departementet kan fjerne kommentarene med hjemmel i § 14, men ikke glem at meroffentlighet også skal vurderes. ?Uskyldige? kommentarer vil ofte måtte frigjøres etter en vurdering etter § 11, selv om dokumentet er internt. Hadde jeg vært interessert i å få se kommentarene, ville jeg brukt den ?forvirring? departementet har skapt ved sin spesielle saksbehandlingspraksis som et argument for meroffentlighet.
-
-
ForfatterInnlegg