Aili Keskitalo mot NRK
NRK Troms og Finnmark (Nordnytt) hadde mandag 18.desember 2006 to nyhetsartikler på sine nettsider i tilknytning til en rettssak i Indre Finnmark tingrett. Den første artikkelen hadde tittelen « Vi var kjærester», og gikk slik:
Den sex-tiltalte varaordføreren i Kautokeino erkjenner straffskyld, men opplevde ikke forholdet til 15-åringen som et overgrep.
Den 41 år gamle tidligere varaordføreren er tiltalt for flere tilfeller av seksuell omgang med en jente som da var 15 år gammel. Da rettssaken mot ham startet i Indre Finnmark tingrett mandag morgen, vedgikk han at han hadde hatt flere samleier med jenta.
Slett ingen voldtekt (mellomtittel)
Men han kjente seg overhodet ikke igjen i beskrivelsen av forholdet som et overgrep. Vi hadde et kjæresteforhold, sa mannen i sin forklaring. Vi fikk tillit til hverandre og ble glade i hverandre. Begge tok initiativet til sex, og begge hadde glede av det. I ettertid angrer han likevel på det som skjedde. Som voksen burde jeg ikke hatt sex med henne, vedgikk han. Det var foreldrene til jenta som fikk mistanke om at 41-åringen hadde et forhold til datteren. De anmeldte ham i romjula i fjor.
Ødelagt liv (mellomtittel)
Saken har fått store konsekvenser for mannen: Han ble suspendert fra jobben og regner med å få sparken dersom han blir dømt, han ble avsatt som varaordfører og måtte rømme bygda. I Alta opplevde han å bli gjenkjent på gata og slått ned, fortalte han i retten. I forklaringen sin redegjorde han også for et kontantkort han ga til jenta, og som er blitt framstilt som en slags betaling for sex. Jeg skulle til Finland, og ville at hun skulle kunne holde kontakten med meg, sa han i sin forklaring.
Ville ha rettssak (mellomtittel)
Opprinnelig skulle saken gått som en tilståelsessak, men varaordføreren trakk sitt samtykke til en forenklet behandling. Han ønsker at alle forhold omkring saken skal belyses i retten, også ved at fornærmede forklarer seg om sin seksuelle erfaring, sier varaordførerens advokat Hjallis Bakke.
18 tiltalt eller siktet (mellomtittel)
Det var avsløringen av varaordføreren som satte i gang opprullingen av den lange rekken av overgrepssaker i Kautokeino. Han er den eldste av de i alt 18 mennene som er siktet eller tiltalt.
Den andre artikkelen ble publisert senere samme dag. Den hadde tittelen «Krever 6 måneders fengsel», og gikk slik:
Jenta som hadde sex med varaordføreren i Kautokeino, ble presset til ikke å anmelde saken. Aktor krever seks måneders fengsel. I retten i dag fortalte den nå 16 år gamle jenta at hun ble satt under press fra 41-åringen til ikke å være med til legeundersøkelse etter at hennes foreldre hadde oppdaget forholdet. Hun forklarte også at han la press på henne for ikke å melde saken til politiet. 16-åringen hadde vansker med å huske detaljer rundt det månedslange forholdet. Jeg har ikke lyst til å huske dette. Det er ikke noe jeg har tenkt å minnes resten av livet, sa hun i retten.
Lurt meg trill rundt (mellomtittel)
Aktor, politiadvokat Are Meedby, siterte fra flere beslaglagte SMS-meldinger der det går fram at varaordføreren forsøkte å forhindre henne i å gå til legen og anmelde forholdet til politiet. «Det nytter ikke å be meg om å tenke meg om en gang til. Du har lurt meg trill rundt. Du har prøvd deg på så mange andre jenter at jeg blir kvalm av det,» skrev jenta i et SMS-svar etter at hun hadde varslet 41-åringen at hun ville gå til politiet. Aktor Are Meedby la ned påstand om seks måneders fengsel for mannen.
17 menn på lista (mellomtittel)
Den tidligere varaordføreren er en av fire menn som er tiltalt for å ha hatt sex med den mindreårige jenta. Under etterforskningen har hun satt opp en liste på 17 menn i Kautokeino som hun skal ha hatt sex med. Tre av mennene er godt over 20 og en nærmer seg 30 år. 16-åringen har nå flyttet fra Kautokeino. – Jeg klarer ikke å bo i Kautokeino. Alle vet hvem jeg er. Jeg føler meg helt nederst på stigen. Det som skjer i dag er veldig tungt for meg, forklarte jenta.
Ikke voldtekt (mellomtittel)
Den tiltalte 41-åringen karakteriserte forholdet til den 25 år yngre jenta som et slags kjærlighetsforhold. I retten bekreftet 16-åringen at hun også opplevde forholdet til 41-åringen slik. Dette er den tyngste av sakene som skal for retten. Det er den eneste saken der jeg har følt noe, sa hun.
Overgrep (mellomtittel)
Psykiatrisk sykepleier Edith Johansen har hatt nær kontakt med jenta, og forklarte i retten at hun har hatt et ambivalent forhold til hva hun har vært utsatt for. – Noen ganger mener hun det var et kjærlighetsforhold. Andre ganger føler hun seg utsatt for overgrep, forklarte Johansen i retten.
KLAGEN:
Klageren klager med samtykke fra den omtale 16 år gamle jenta. Det opplyses at rettssaken gikk for lukkede dører, av hensyn til privatlivets fred, men at NRK Troms og Finnmark likevel har referert detaljert fra tiltaltes og fornærmedes forklaringer. Videre:
«Det oppleves som svært krenkende for den fornærmede i saken, som var under 16 år da disse hendelsene fant sted. Av artikkelen framgår det også at fornærmede har hatt kontakt med BUP, og det burde være åpenbart for tilhørerne i saken at fornærmede er i en svært sårbar situasjon.»
Det vises til at hun har tilhørighet i et lite lokalsamfunn der hun er lett identifiserbar, og at detaljframstillingen i de to artiklene kommer i tillegg til overgrepene hun har vært utsatt for og påkjenningene i rettsprosessen. Klageren viser i tillegg til at artiklene kan være til hinder for at andre overgrepsofre går til anmeldelse av sine saker.
Klageren gjør oppmerksom på at man er klar over at den ene artikkelen har NTB som kilde, og at den således har vært gjengitt i flere medier. Grunnen til at NRKs versjon er innklaget er at den var blant de første som ble publisert.
TILSVARSRUNDEN:
NRK viser til at den omtalte rettssaken var den første av flere mot menn fra Kautokeino som har misbrukt unge jenter. Det understrekes at disse forholdene er blitt karakterisert som et «kulturfenomen» med røtter langt tilbake i tid, og at det var viktig for NRK å belyse dette forholdet. Videre:
«Det er lett å se det som klageren påpeker, nemlig at de omskrevne forholdene er en belastning for den unge jenta. Hvorvidt denne belastning er urimelig eller ikke er vanskeligere å bedømme. Vi vil argumentere for at de momenter som var med i våre nettsaker er nødvendige for sakens opplysning. Vi vil også påpeke at vi valgte å ikke omtale jentas tanke på selvmord fordi dette ikke hadde betydning ut fra de kriteriene vi la til grunn. Selvmordstankene ble publisert av NTB, VG nett og de mediene som brukte NTB-saken, for eksempel Stavanger Aftenblad nett 18.12. klokka 12.52.»
NRK viser ellers til at avsnittet under mellomtittelen «17 menn på lista» ikke har relevans for skyldspørmålet, men betydning for å belyse det som omtales som et kulturproblem i Kautokeino.
Klageren gjentar i sitt tilsvar hovedpoengene i klagen, men kommenterer NRKs anførsel om utelatelsen av opplysningen om jentas selvmordstanker slik:
«Det at opplysninger om fornærmedes selvmordstanker kom fram under rettssaken understreker ytterligere behovet for varsomhet fra pressens side. Det framgikk med andre ord klart av hennes og hennes pårørendes forklaringer at dette var en ung jente i ubalanse og en ytterst sårbar situasjon.»
NRK har ikke hatt ytterligere kommentarer.
PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klagen gjelder NRK Troms og Finnmarks nettomtale av en rettssak i Kautokeino. Klagen gjelder to artikler samme dag, den ene i egen regi, den andre en redigert NTB-artikkel. I rettssaken sto en 41 år gammel mann tiltalt for gjentatte tilfeller av seksuell omgang med ei jente som den gang var 15 år gammel.
Klageren reagerer som vanlig leser, og klager med samtykke fra jenta. Klageren mener NRK har brutt god presseskikk ved å viderebringe detaljerte opplysninger fra forklaringer i retten. Klageren viser til at rettssaken gikk for lukkede dører av hensyn til privatlivets fred og mener NRK burde forstått hvilken belastning den påklagede omtalen ville innebære, i tillegg til overgrepene og den påfølgende rettsprosessen.
NRK uttrykker forståelse for belastningen omtalen må ha medført, men argumenterer for at detaljopplysningene i de påklagede artiklene, slik de ble publisert, var nødvendige for sakens opplysning. NRK anfører at den påklagede omtalen viste at overgrepene mot kvinner i Kautokeino representerte et kulturproblem i lokalsamfunnet. Det vises fra NRKs side også til at andre detaljer som var nevnt i NTBs opprinnelige versjon, ble fjernet i NRKs versjon.
Pressens Faglige Utvalg vil innledningsvis peke på at omtale av og referat fra retten er en naturlig del av pressens samfunnsoppgave, og vesentlig for rettssikkerheten for den enkelte og for samfunnet generelt. Samtidig må det være naturlig med en særskilt presseetisk bevissthet når retten behandler ømtålige emner, og når retten har funnet å ville lukke dørene under behandlingen.
Det påklagede tilfellet representerer en klar presseetisk avveining mellom pressens selvsagte oppgave i å formidle påstander og fakta fra en rettssak, og behovet for å begrense framstillingen fordi den kan ramme et enkeltindivid unødig hardt.
Etter utvalgets mening var det riktig av NRK å omtale rettssaken, ikke minst fordi den var en del av et større kompleks. Utvalget er videre enig i NRKs avgjørelse om å la være å viderebringe noen svært følsomme opplysninger fra jentas forklaring, men mener samtidig at NRK burde forstått at også publisering av andre deler av jentas forklaringer om sine opplevelser, ville ramme henne unødig hardt. Utvalget viser her til Vær Varsom-plakatens punkt 4.6, der det blant annet heter: «Ta hensyn til hvordan omtale av ulykker og kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende.» I tillegg viser utvalget til punkt 4.8, der det blant annet heter: «Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet.»
NRK har brutt god presseskikk.
Oslo, 27. mars 2007
Odd Isungset,
Ellen Arnstad, Halldis Nergård, Kirsti Nielsen,
Ingeborg Moræus Hanssen, Camilla Serck-Hanssen, Henrik Syse