Advokat Hanne S. Torkelsen p.v.a. Hugo Olsen og Jacob N. Jacobsen mot Vesterålen

PFU-sak 245/10


SAMMENDRAG:

Vesterålen Online (vol.no) publiserte onsdag 28. juli 2010 et leserinnlegg vedrørende en konflikt mellom administrerende direktør i Trollfjord Kraft Jocob N. Jacobsen og selskapets styreleder Hugo Olsen og en tidligere ansatt, Asbjørn Klaussen. Overskriften: «Når den skjulte makta rår».

Ingressen:

«Asbjørn Klaussen-saken har avdekket graverende forhold ved det politiske systemet i Hadsel».

I starten av brødteksten presenteres spørsmålstillingene:

«Har Hugo Olsen og Jacob N. Jacobsen bevisst motarbeidet demokratiet i Hadsel ved å trenere et vedtak fattet i både formannskap og kommunestyre? Og har man i prosessen tydd til så sterke virkemidler som å presse en ansatt i Trollfjord Kraft AS ut av jobben?»

I et avsnitt med undertittelen «Rollebytte», blir vi presentert for følgende:

«En personlig betraktning: Et sentralt punkt i Jacobsens forklaring på pressekonferansen var at Asbjørn Klaussen hadde startet opp arbeid bak ryggen hans, noe som visstnok kunne påført Trollfjord Kraft store kostnader. Dette ga direktøren grunnlag for å be Klaussen om å trekke seg fra lysprosjektet. Da Klaussen motsatte seg dette startet direktøren en oppsigelsesprosess.»

Videre:

«Avskrekket av muligheten for å tape 200 k (200.000 kroner red.anm.) spant du altså rundt på hælen, og ga Klaussen begge løpene: PANG-PANG! Og så et nytt PANG!! Tre advarsler, en advokat i arbeid og vekk med brysomme Klaussen. Slik behandlet du en ansatt som i følge ditt eget utsagn hadde gjort en upåklagelig innsats i fire år. Nå er rollene byttet om. Hvordan føles det, Jacobsen? Nå er det din tur til å stå skolerett og forsvare deg mot anklager om illojalitet. Og du må tydeligvis ut og ro båten alene, siden styreleder Hugo Olsen benekter å ha deltatt eller å ha kjennskap til oppsigelsesprosessen, utover den orientering som styret har fått.»

KLAGEN:

Klager er Hugo Olsen og Jacob N. Jacobsen via advokat Hanne S. Torkelsen. De mener artikkelen er spekulativ og bryter med Vær Varsom-plakatens punkter 4.4 og 4.15: «- Etter en del ytterligere spekulasjoner knyttet til saken, går leserinnlegget over i ren sjikane mot Jacob Jacobsen under overskriften ”rollebytte” og som starter under overskriften ”En personlig betraktning”.»

TILSVARSRUNDEN:

Vesterålen Online (vol.no) avviser å ha brutt god presseskikk. I forhold til Vær Varsom-plakatens punkter 4.4 og 4.15 ser den ingen relevans til innlegget, og poengterer at innlegget ikke er et tilsvar.

Klageren opplyser at henvisningen til punktene 4.4 og 4.15 er feil, og ønsker at artikkelen skal vurderes opp mot punktene 3.2 og 4.1.

Vesterålen Online presiserer at det her er snakk om et leserinnlegg, og at redaksjonene derfor ikke har gjort kildearbeid: «- Vår vurdering av skribenten tilsier at det ikke var problematisk å slippe ham til orde. I forhold til om opplysninger som bringes til torgs er korrekte, mener vi at dette innlegget ikke bringer til torgs nye opplysninger. Innlegget står som en kommentar til opplysninger som allerede er kjent gjennom øvrig dekning. Det er harde ord som føres i pennen, men det fremmes ingen påstander som vi kan se rammes av Vær Varsom-plakatens 3.2.»

Avisen mener heller ikke at innlegget går ut over de krav til saklighet og omtanke som man etter god presseskikk kan stille til et leserinnlegg. Videre minner den om at innlegget er rettet mot en direktør i et offentlig eiet kraftselskap, en person som står i posisjon til å måtte tåle offentlig debatt om måten han skjøter sitt virke. I forlengelsen av resonnementet nevner avisen sin forkortelse av Asbjørn Klaussens innlegg som ble publisert 19. august, som en markering av hvor den mener grensen går for hva man kan fremsette av udokumenterte påstander i et innlegg.
PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen gjelder et leserinnlegg publisert på Vesterålen Online (vol.no) vedrørende en konflikt mellom en tidligere ansatt i Trollfjord Kraft og selskapets administrerende direktør og styreleder. Klagerne, direktøren og styrelederen, mener innlegget er spekulativt og sjikanøst. Videre anfører klagerne at det bryter med kravet til saklighet og omtanke.

Vesterålen Online avviser klagen og benekter at innlegget bryter med Vær Varsom-plakaten. Avisen fremhever at klagerne er personer som står i posisjon til å måtte tåle kritikk i media, og avviser at det i innlegget fremkommer faktiske feil, men snarere kommentarer til allerede publiserte opplysninger.

Pressens Faglige Utvalg vil på generelt grunnlag vise til Vær Varsom-plakatens pkt 4.1, hvor det heter: «Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon». Utvalget kan forstå at klagerne har opplevd dekningen av saken som belastende, men kan ikke se at det påklagede innlegget bryter med Vær Varsom-plakaten. Selv om innlegget er krast i sin form, er det etter utvalgets mening ledd i en løpende meningsutveksling, og av den grunn i tråd med normene for god presseskikk.

Vesterålen Online har ikke brutt god presseskikk.

Oslo, 25. januar 2011
                                             
Marit Rein,
John Olav Egeland, Martin Riber Sparre, Håkon Borud,
Camilla Serck-Hanssen, Eva Sannum, Reidun Førde