Håkon Stang mot NRK

PFU-sak 208/99


SAMMENDRAG:
NRK-Østfold brakte torsdag 11 . november 1999 en nyhetsmelding om streikevarsel på Berger Barnegård. I meldingen het det:
«De ansatte på Berge Barnegård i Halden varsler streik. Etter fire henvendelser til eierne med ønske om tarifflønn og pensjonsordning har saken blitt sendt til Riksmeglingsmannen. De ansatte ved den private barnehagen har ikke pensjonsavtale og er lønnet langt lavere enn kommunalt ansatte. Som eksempel tjener styreren på Berger Barnegård 40.000 kroner mindre enn en kommunal barnehagestyrer».
Meldingen ble lest opp fire ganger samme dag.
I en nyhetsmelding tirsdag 16.november ble følgende presisering opplest:
«I forbindelse med en nyhetsmelding torsdag i forrige uke ønsker NRK Østfold å presisere at Norsk Lærerlag varsler streik for en av de ansatte på Berger Barnegård og ikke alle. Lærerlaget hevder at styreren på Berger Barnegård tjener 40 000 kroner mindre enn en kommunal barnehagestyrer. Dette avviser Håkon Stang, som representerer eierne. Han hevder styrerens frynsegoder og andre avtaler må regnes med, og at styrerens lønn da ikke blir lavere enn en kommunal styrers lønn. Saken er sendt Riksmeglingsmannen».

KLAGEN:
Klageren, styreformann i Berger Barnehage Håkon Stang, mener meldingen inneholder flere feil, og at disse framsettes som fakta av NRK. Klageren anfører at meldingen ble sendt uten at «forsøk var gjort på å kontakte Berger» . Når det gjelder meldingen med presiseringen, hevder klageren at den inneholder en ny feil. Han skal ikke ha sagt at «vår styrerlønn er like høy som for kommunale styrere».
Vedlagt klagen følger et brev fra klageren til NRK-Østfold. Her påpekes det at «den angrepne part» ikke har fått komme til orde, og at kilden for meldingen, Norsk Lærerlag, ikke framkommer. Klageren anfører også at sammenligningen mellom styrerens lønn i Berger Barnehage og en kommunal styrers lønn er «skjev og misvisende» . Vedlagt følger et regnestykke som etter klagers syn dokumenterer at styreren ved Berger Barnehage har en reell årslønn som er høyere enn den kommunale årslønnen for en barnehagestyrer i tilsvarende jobb.

TILSVARSRUNDEN:
NRK-Østfold går i sitt tilsvar inn på klagerens tre punkter; feilaktige påstander, samtidig imøtegåelse og kildehenvisninger.
Når det gjelder feilaktige påstander , viser NRK-Østfold til at meldingen inneholder «to upresise formuleringer som i sum ble feilaktige:
– opplysningen om at «de ansatte på Berger Barnegård» hadde varslet streik, mens det kun dreier seg om én ansatt.
– fremstillingen av lønnsforholdene, fordi vi ikke nevnte de goder den aktuelle personen var innvilget».
NRK-Østfold anfører at redaksjonen , etter at den ble oppmerksom på de «upresise formuleringene», kringkastet en korrigering «der vi 1) presiserte at det dreide seg om streikevarsel for kun en ansatt, ikke alle, og 2) en nærmere redegjørelse av lønnsforholdene ved Berger Barnegård, med henvisning til styrets leder. Korrigeringen ble kringkastet og fremsatt i sendinger som når samme publikum som hadde hørt den opprinnelige meldingen».
Redaksjonen viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.13, om å rette opp feilaktige opplysninger, og mener den gjennom sin presisering har «utlignet forholdet».
Vedrørende den samtidige imøtegåelsen , anfører redaksjonen at meldingen ikke inneholdt noen konkret beskyldning, og at den samtidige imøtegåelsesretten dermed ikke utløses.
Når det gjelder manglende kildehenvisningen, er det etter redaksjonens oppfating ikke en presseetisk feil, men en metodisk feil.

Klageren anfører i sitt tilsvar at de feilaktige påstandene fremdeles ikke er rettet opp, og viser til at det var «langt mer enn goder» styreren var innvilget. Det vises her til hennes stilling og arbeidsoppgaver.
Når det gjelder den samtidige imøtegåelsen, påpeker klageren at alt han «krever, er at NRKØ sjekker opplysninger som i dette tilfellet klart gjelder en konflikt (streik) også med den angrepne part, i stedet for å stole på angriperen, Norsk Lærerlag».
Klageren mener også at korrigeringen er feil, og at dette ble påpekt i samtale med redaksjonen. «Klagen gjelder både dette og NRKØs bruk av løgn i brev».

NRK-Østfold viser i sitt siste tilsvar til at «det til slutt var en omforent korrigering som han fikk lest opp og tilsendt på telefaks» . «Vi fikk dessuten overhode ingen reaksjoner på denne meldingen i etterkant, før Stang en snau måned senere klaget NRK- Østfold inn for PFU».

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klagen gjelder en nyhetsmelding i NRK-Østfold, der et streikevarsel i en barnehage omtales. Klageren, styreformannen i den aktuelle barnehagen, mener meldingen inneholder flere feil, og at meldingen ble sendt uten forsøk på å kontakte barnehagen. Når det gjelder NRK-Østfolds presisering, hevder klageren at den kom for sent og inneholder en ny feil. Klageren er også kritisk til at kilden for meldingen, Norsk Lærerlag, ikke framkommer.
NRK-Østfold anfører at redaksjonen, etter at den ble oppmerksom på de «upresise formuleringene», kringkastet en korrigering. Der ble det presisert at streikevarsel kun gjaldt én ansatt, og lønnsforholdene ved Berger Barnegård ble nyansert etter henvisning fra styrets leder. Redaksjonen anfører at meldingen ikke inneholdt noen konkret beskyldning, og at den samtidige imøtegåelsesretten dermed ikke utløses. NRK-Østfold legger til at både styreformannen og barnehagens styrer ble forsøkt kontaktet.

Pressens Faglige Utvalg mener NRK-Østfold var i sin fulle rett til å melde om konflikten ved den omtalte barnehagen.
Etter utvalgets mening framsettes det ikke beskyldninger av en slik art at den samtidige imøtegåelsesretten automatisk trer i kraft. Men utvalget viser til Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, om å kontrollere at opplysninger som gis, er korrekte. Redaksjonen burde derfor anstrengt seg ytterligere for å undersøke riktigheten av opplysningene fra Norsk Lærerlag.
Utvalget konstaterer videre at redaksjonen, etter at den ble gjort oppmerksom på de feilaktige opplysningene, først gikk ut med en presiserende melding fem dager senere. Utvalget kan ikke se at redaksjonen har anstrengt seg i tilstrekkelig grad for å få fram sakens fakta, og viser til punkt Vær Varsom-plakatens punkt 4.13, om at feilaktige opplysninger skal rettes snarest mulig.
NRK-Østfold har brutt god presseskikk.
Fredrikstad, 22. februar 2000
Catharina Jacobsen,
Thor Woje,
Helen Bjørnøy, Grete Faremo, Jan Vincents Johannessen

FOR OFFENTLIGGJØRING I NYHETSSENDING(ER):
Pressens Faglige Utvalg (PFU), som er klageorgan for norske medier, har behandlet en klage mot NRK-Østfold. Klagen gjaldt feilaktige opplysninger i forbindelse med et streikevarsel i en barnehage. Pressens Faglige Utvalg mener NRK-Østfold brøt god presseskikk da redaksjonen ikke anstrengte seg nok for å kontrollere opplysningene som ble gitt. NRK-Østfold kritiseres også for at redaksjonen brukte fem dager før de feilaktige opplysningene ble rettet opp.