Torstein Viddal mot Aftenposten

PFU-sak 194/10


SAMMENDRAG:

***

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen gjelder en artikkel i Aftenposten om en konflikt mellom forlagene Aschehoug og Askehaug. Klager er eier av Askehaug forlag. Han beskylder Aftenposten for dårlig research, feilstavelser og løgnaktighet, og bestrider avisens påstander om at han skal ha invitert til en hagefest og at det har vært en rettssak mellom de to forlagene. Han peker også på at avisen har feilstavet navnet på to bøker utgitt på hans forlag. Videre hevder klager at Aftenposten har bygget opp en anklage om at han uriktig skulle ha hevdet å ha vært ansatt i Aschehoug, og beskylder avisen for å ha begått en øvelse i karakterdrap. Klager mener ansettelsesforholdet i det hele tatt er uvesentlig i forhold til saken, og at det i denne sammenheng er gitt opplysninger som grenser til brudd på taushetsplikten.

Aftenposten innrømmer å ha feilstavet navnet på Trygdesnylterboken, men avviser at det i artikkelen skal ha forekommet unøyaktigheter eller skrivefeil. I forhold til klagers påstand om karakterdrap, benekter avisen at dens hensikt har vært å henge ham ut, men snarere å støtte ham ettersom Aschehoug bestred ansettelsesforholdet i retten.

Pressens Faglige Utvalg vil på generelt grunnlag vise til punkt 3.2 i Vær Varsom-plakaten, og vil anføre at det er god presseskikk å kontrollere at opplysninger som gis er korrekte. Likevel kan ikke de påklagede feilstavelsene anses som presseetisk uakseptable. I forhold til klagers påstander om uriktige opplysninger, mener utvalget det her heller er snakk om fortolkninger.

Aftenposten har trukket frem opplysninger om klagers tilknytning til Aschehoug forlag. Utvalget registrerer klagers anførsel om at disse personopplysningene har virket belastende for ham, og viser generelt til VVP-punkt 4.3, der det blant annet heter: «Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.» Utvalget kan imidlertid forstå Aftenpostens behov for å belyse klagers tilknytning til Aschehoug, og understreker at pressen ikke er underlagt en påstått taushetsplikt.

Aftenposten har ikke brutt god presseskikk.

Oslo, 23. november 2010

Kirsti Nielsen,
Line Noer Borrevik, Martin Riber Sparre,
Henrik Syse, Eva Sannum, Georg Apenes