NN mot TV 2

PFU-sak 194/09


SAMMENDRAG:

TV 2 brakte onsdag 12. august 2009 følgende nettartikkel (publisert kl 19.51):

«Mikkel Gaup politianmeldt for tyveri av luksusbåt
– Saken er anmeldt. Det er utrolig frekt, fortviler mangemillionær Lars Ole Johanssen.
Mangemillionær Lars Ole Johanssen har anmeldt Mikkel Gaup (http://www.tv2underholdning.no/gkn/kjendis/mikkel-gaup-2266862.html) og tidligere popartist (NN) (http://www.tv2underholdning.no/gkn/kjendis/helene-(NN)-2266798.html) for tyveri av hans luksusbåt, en Windy 35 Khamsin.
Båten skal ha en verdi på over tre millioner kroner.

FEST: Tidligere popstjerne (NN) er blant de som er politianmeldt etter forrige helgs fest i Fredrikstad. © TV 2
Les mer: Gaup skylder på (NN) (http://esc18.tv2.no:8080/dyn-TV2/underholdning/gkn/article2855776.ece?token=259139006)
Les mer: Nå anmelder (NN) mangemillionæren (http://www.tv2underholdning.no/gkn/na-anmelder-helene-(NN)-mangemillionaren-2856661.html)
Oppdaget av venner
Lars Ole Johanssen var selv på ferie da de to kjendisene festet sammen med sine venner i hans Fredrikstad-leilighet. Senere skal de ha tatt seg inn i hans hytte i Vikane, før de ifølge Johanssen skal ha stjålet luksusbåten.
– Noen venner av meg gjenkjente båten min og fikk stoppet dem. Da hadde jeg allerede anmeldt båten stjålet, forteller han til «God kveld Norge» (http://www.tv2underholdning.no/gkn/).
Helene hadde koden
Hele episoden startet med en fest natt til fredag i forrige uke. Fredag formiddag skal Gaup og (NN)s følge ha dratt videre til Johanssens hytte. Der tok de, ifølge mangemillionæren, seg inn uten tillatelse.
– Dessverre har jeg gitt Helene koden til hytta en gang. Det skulle jeg ikke ha gjort. Vi har kjent hverandre lenge. De kom seg inn for så å forlate hytta ulåst. Så tok de båten, sier han.
Han har ikke anmeldt dem for innbrudd på hytta, men så seg nødt til å anmelde dem for båttyveri.
– Jeg måtte anmelde båttyveriet for å unngå økonomisk tap, men det er ikke personlig, sier Lars Ole Johanssen til «God kveld Norge» (http://www.tv2underholdning.no/gkn/).
Tragisk
– Mikkel har ringt og beklaget det hele, men Helene beklager ingenting, sier han og er ganske sikker på at vennskapet med den tidligere popstjernen nå er over.
(NN) (http://www.tv2underholdning.no/gkn/kjendis/helene-(NN)-2266798.html) er kjent som tidligere halvpart i 90-tallsduoen Diva. Gaup (http://www.tv2underholdning.no/gkn/kjendis/mikkel-gaup-2266862.html) er kjent som skuespiller fra filmene «Veiviseren» og «Kautokeinoopprøret», og som kjendisdanser i «Skal vi danse» på TV 2. For Mikkel Gaup er hele historien veldig trist. – Jeg var invitert som gjest av (NN) og har ikke gjort noe galt. Når man blir invitert med på en hytte og på båttur, tar du det som en selvfølge at alt er i orden. Jeg var i båten, men rørte ikke nøklene. Det er bare en som er skyld i dette. Det er (NN), sier Mikkel Gaup til «God kveld Norge» (http://www.tv2underholdning.no/gkn/).
Påtar seg ingen skyld
(NN) (http://www.tv2underholdning.no/gkn/kjendis/helene-(NN)-2266798.html) selv vil ikke ta på seg noe skyld i det som skjedde.
– Jeg vil ikke si noe om dette. Jeg satt i båten, men har ikke kjørt den. Jeg var kanskje inne på hytta i en halv time. Jeg orker ikke å involvere meg i alt det røret i livet hans, sier hun om Fredrikstad-millionæren Lars Ole Johanssen. – Han er så PR-kåt at han gjør alt for å komme i media, sier hun til «God kveld Norge» (http://www.tv2underholdning.no/gkn/).»

Samme dag kl 20.10 ble følgende artikkel publisert:

Gaup skylder på (NN)
Mikkel Gaup fortviler etter tyverianmeldelsen. – Det er bare en som er skyld i dette. Det er (NN), sier han til «God kveld Norge».
I kjølvannet av anmeldelsen er skuespiller og tidligere «Skal vi danse»-deltaker Mikkel Gaup flau. Han omtaler hendelsen som tragisk, og hevder at han selv er uskyldig innblandet i episoden.
Les mer: Mikkel Gaup politianmeldt for tyveri av luksusbåt
Les mer: Nå anmelder (NN) mangemillionæren
– Trist
– Jeg ble invitert som gjest og ante ikke at båten ble tatt ulovlig, sier den populære skuespilleren til «God kveld Norge».
Mikkel Gaup, som er kjent fra filmene «Veiviseren» og «Kautokeinoopprøret», ønsker å legge det hele bak seg:
– Det er trist for meg som prøver å jobbe som en profesjonell kunstner og skuespiller. Da er det vanskelig å bli uskyldig anmeldt, sier Mikkel til «God kveld Norge».
– Tragisk for meg
Gaup bekrefter at han befant seg i leiligheten, hytta og båten til mangemillionær Lars Ole Johanssen. Men han hevder at han ble invitert som gjest av den tidligere popartisten og glamourmodellen (NN).
– Når man blir invitert med på en hytte og på båttur, tar du det som en selvfølge at alt er i orden. Jeg var i båten, men rørte ikke nøklene. Det er bare en som er skyld i dette. Det er (NN), sier han til «God kveld Norge».
Han forsto dermed ingenting da følget ble stoppet om bord på båten, som er verdt tre millioner kroner.
– Dette er bare tragisk for meg, forteller han til «God kveld Norge».
(NN) benekter skyld
Den tidligere popartisten (NN) bekrefter at hun var om bord på den luksuriøse båten, men nekter hardnakket for å ha stjålet den. Hun er på sin side sint på Lars Ole Johanssen.
– Dette er bare så dumt, og jeg har ikke stjålet noen båt, sier hun til «God kveld Norge».

Påfølgende dag, torsdag 13. august kl 14.50, het det:

Nå anmelder (NN) mangemillionæren
I går fortalte Lars Ole Johanssen at han hadde anmeldt (NN) og Mikkel Gaup for tyveri. Nå har
(NN) motanmeldt.
– Jeg er uskyldig. Jeg har nå anmeldt Lars Ole Johanssen for grove trusler. De var dypt alvorlige, og jeg var nødt til å anmelde dem for min egen helses skyld, sier (NN) til «God kveld Norge».
Les mer: Mikkel Gaup politianmeldt for tyveri av luksusbåt
Hos politiet
Det var i går «God kveld Norge» kunne fortelle at mangemillionæren Lars Ole Johanssen hadde anmeldt den populære skuespilleren Mikkel Gaup og den tidligere popartisten (NN) for båttyveri. Paret skulle også ha tatt seg ulovlig inn i mannens hytte og holdt fest i leiligheten i Fredrikstad.
(NN) og Gaup nekter for å ha gjort noe galt, og etter å ha snakket med politiet i Moss i dag, sier (NN) at hun føler seg trygg på at saken ikke vil forfølges.
(NN) tror ikke tyverisaken vil få følger for henne og Gaup.
– Politiet finner ikke grunnlag for anmeldelsen av meg og Mikkel, men Lars Ole må i avhør, påstår hun.
Mye kan likevel tyde på at det er flere som må ta en prat med politiet. Politiet i Fredrikstad kan bekrefte anmeldelsen av båttyveriet og personene ombord, samt (NN)s motanmeldelse.
Les mer: Gaup skylder på (NN)
Ikke redd
Oppstyret ser imidlertid ikke ut til å bekymre Johanssen noe særlig.
– Jeg har aldri truet henne. Jeg har sendt henne en tekstmelding der jeg skrev: Vennligst forlat hytta mi med en gang. Jeg vil ikke ha noe tull med noen av dere, forteller han til «God kveld Norge».

Alle de tre artiklene var illustrert med portrettfoto av Mikkel Gaup og (NN).

KLAGEN:

Klager er omtalte (NN). Hun føler seg uthengt og ærekrenket på det sterkeste. «Godkveldnorge.no har med bilde av meg og mitt fulle navn satt meg i et meget dårlig lys fordelt over tre hele forside artikler på deres nettavis. Saken gjelder bl.a. et båt tyveri der jeg bl.a. blir presantert som selve tyven og som x-glamormodell.»

Klageren anfører at redaksjonen er kjent med at opplysninger om hennes rolle i den omtalte hendelsen, ikke er korrekte, og at TV 2 ikke har utøvd kildekritikk ved at andre påstander fra andre involverte ikke er kontrollert.

Det anføres også at det ikke er korrekt at det er innlevert en politianmeldelse mot henne for båttyveri, og hun opplyser at hun kun var passasjer i båten, som båteierens venner kjørte. Hun understreker også at hun ikke ville uttale seg til TV 2 fordi hun mente dette «ikke var en sak». I ettertid har hun, ifølge klagen, bedt om «å få si min side av saken der jeg kan bli renvasket eller i det minste få sagt sannheten».

TILSVARSRUNDEN:

TV 2 mener at «fakta er presentert korrekt, at innholdet er kontrollert mot alle relevante kilder og fremgangsmåte og utforming av artiklene ikke er i strid med god presseskikk».

TV 2 går i sitt tilsvar detaljert gjennom hvilken kontakt redaksjonen hadde med klageren i forbindelse med utformingen av de påklagede artiklene. Et hovedpoeng for redaksjonen er at klageren var kjent med hva hun ville bli sitert på og at det var på hennes initiativ den siste artikkelen, om hennes motanmeldelse, ble til. Det blir understreket at klageren ble informert om at redaksjonen måtte være nøytral og at man måtte forholde seg til alle involverte kilder og at man måtte sjekke fakta før publisering.

Med hensyn til bruken av begrepet glamourmodell, mener TV 2 at klagerens reaksjon er noe overraskende, sett på bakgrunn av hennes tidligere karriere. Det vises til at begrepet ikke er framhevet i omtalen og at det heller ikke kan være i strid med god presseskikk å omtale henne på den måten. «Betegnelsen er ikke krenkende, men brukes gjennomgående om modeller som oppfattes som høyprofilerte og en del av et eksponert miljø.»

Klageren gjentar i sitt tilsvar at TV 2 har «fremstilt (henne) som båt tyv med fullt navn og bilde» og beskyldt henne for å ha «tatt meg inn i en person sin leilighet uten lov og brukt en kode ulovlig for å komme meg inn i samme persons sin hytte. Dette er totalt oppspinn og (jeg) har som sagt bevis for at dette ikke er fakta».

Hun hevder videre at den omtalte skuespilleren har mottatt betaling fra TV 2 som motytelse for uttalelsene, og at skuespilleren ikke kunne vite hva som var fakta siden han bare var hennes gjest.

TV 2 anfører at klagers karakteristikk om «totalt oppspinn» verken er dekkende eller tjenlig, og det vises til at en ny gjennomgang av saken, i forhold til anmelderen, bekrefter at det foreligger en anmeldelse. TV 2 kan ikke se at klager har framlagt dokumentasjon som tilbakeviser påstander framført i de påklagede artiklene. Videre avviser TV 2 klagers påstand om at Gaup skal ha mottatt betaling for sine utsagn.

Med utgangspunkt i partenes ulike påstander om anmeldelse, for båttyveri og trusler, har sekretariatet hatt følgende korrespondanse med politiet i Østfold:

Spørsmål:
«I forbindelse med en klagesak til utvalget trenger vi en bekreftelse (eller avkreftelse) på om det i (NN), i august, ble innlevert en anmeldelse på et båttyveri. Anmelder skal være Lars Ole Johansen, Fredrikstad, og anmeldte personer skal være Mikkel Gaup og (NN). Og om det omtrent samtidig ble innlevert en (mot)anmeldelse fra (NN), trolig mot Johansen, for trusler. Vi er ikke opptatt av hvordan dette ble håndtert av politiet. Det er bare et spørsmål om det ble innlevert anmeldelse(r).

Svar:
«Det vi kan bekrefte er følgende: Lars Ole Johansen har anmeldt tyveri av båt (ingen personer er anmeldt, men flere er nevnt i anmeldelsen). (NN) har anmeldt Johansen for trusler.»
 

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen dreier seg om tre artikler på TV 2s nettsider om en påstått anmeldelse av et båttyveri. Klageren er en av de involverte som var navngitt i artiklene. Hun mener TV 2 framsetter ukorrekte påstander om at hun var skyldig i et angivelig tyveri. Det anføres at omtalen har vært en stor belastning for henne. Klageren mener TV 2 ukritisk har referert andre involverte på en måte som har rammet henne. Hun reagerer også på at hun urettmessig er blitt karakterisert som glamourmodell.

TV 2 avviser klagen og anfører at fakta i omtalen var korrekt og at klageren ble gitt full mulighet til å gi sin versjon, noe klageren i liten grad benyttet seg av. TV 2 mener også at klageren må akseptere å bli omtalt som glamourmodell, gitt hennes tidligere karriere.

Pressens Faglige Utvalg viser innledningsvis til Vær Varsom-plakatens anførsel om å vise respekt for menneskers privatliv, og til kravet til varsomhet med bruk av navn og bilde i forbindelse med omtale av klanderverdige eller straffbare forhold. Omtale av slike forhold, med eksponering av involverte, skal kunne begrunnes i et berettiget informasjonsbehov.

I det foreliggende tilfellet registrerer utvalget at den omtalte hendelsen involverer personer med en viss medieprofil og at dette brukes som argument for at eksponering, med navn og bilde, skal kunne aksepteres. Utvalget har imidlertid kommet til at det ikke foreligger forhold av allmenn betydning som skulle tilsi at en slik eksponering var berettiget. Selv om det uomtvistelig er slik at offentlige personer, og personer som selv aktivt har søkt offentligheten, må tåle større eksponering enn andre, så finnes det også for disse reelle rettigheter. I det foreliggende tilfellet hadde den omtalte hendelsen ingenting med klagerens tidligere eller nåværende yrkesutøvelse å gjøre.

Utvalget vil ellers legge vesentlig vekt på at det kun dreide seg om et påstått båttyveri, og at grunnlaget for omtalen kun var en anmeldelse. Utvalget vil benytte anledningen til å mane til forsiktighet med hensyn til omtale kun basert på anmeldelser, slik TV 2 gjorde i det foreliggende tilfellet. Riktignok hadde TV 2 gitt klageren mulighet til samtidig kommentar, men i dette tilfellet var det ikke nok til å kunne rettferdiggjøre oppslaget om det påståtte båttyveriet og eksponeringen av klageren.

Det vises til Vær Varsom-plakatens punkt 4.3, om respekt for privatliv, og punkt 4.7, der det blant annet heter: «Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold.»

TV 2 har brutt god presseskikk.

Oslo, 17. desember 2009

John Olav Egeland,
Halldis Nergård, Hege Lyngved Odinsen,
Ingeborg Moræus Hanssen, Camilla Serck-Hanssen, Henrik Syse