A-Media AS v/ Egil Marthin Solberg mot Haugesunds Avis

PFU-sak 167/15


PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen omhandler en nyhetsartikkel i Haugesunds Avis (HA) som omtalte en dom knyttet til en oppsigelse i en annet lokalt medieselskap.

Klager er daglig leder i det omtalte medieselskapet. Han er kritisk til at han ble navngitt i saken, og at han ikke fikk anledning til samtidig imøtegåelse. Videre mener klager at artikkelen inneholdt faktafeil, og at det feilaktig ble fremstilt som om det var klager personlig som ble dømt til å betale den oppsagte saksøkeren erstatning. I tillegg opplyser klager at saken er anket, noe som ikke fremgikk av den påklagede artikkelen. Det at HA publiserte en korrigering da avisen ble gjort kjent med klagers innvendinger, anser klager som et nytt fordekt angrep, all den tid han selv ga uttrykk for at han ikke ønsket noe slikt.  Endelig mener klager at HA er ute etter å ta ham fordi han er en konkurrent. Klagen viser til VVPs punkt 2.2., 4.1., 4.3., 4.4., 4.5., 4.7., 4.14. og 4.15.

HA vedgår «små feil», men viser til at det ble trykket en korrigering og beklagelse så snart redaksjonen ble gjort kjent med disse. Avisen kan ikke se at retten til samtidig imøtegåelse eller tilsvar ble utløst av artikkelen, og argumenterer for at det var naturlig å identifisere klager i saken. At redaksjonen skulle ha vikarierende motiver, avvises på det sterkeste.

 

Pressens Faglige Utvalg registrerer klagers påstand om at HA hadde vikarierende motiver for sin dekning. Dette kan imidlertid ikke PFU ta stilling til.

Slik utvalget ser det, var det naturlig at HA omtalte den aktuelle rettssaken. Utvalget vil imidlertid understreke at pressen, ved omtale av dommer, bør gjøre det klart om dommen er rettskraftig eller ei. Utvalget vil også minne om at det er god presseskikk å følge opp dekning av rettssaker når de er endelig avklart. Det er normalt ikke presseetisk påkrevd å innhente samtidig imøtegåelse ved gjengivelse av rettsavgjørelser, da partene skal ha fått komme til orde under rettsprosessen.

I artikkelen sto det at arbeidstakeren fikk tilsendt oppsigelsen på e-post, mens faktum er at oppsigelsen ble sendt rekommandert. Utvalget kan ikke se at denne unøyaktigheten medførte brudd på god presseskikk, og den ble også redigert så snart redaksjonen ble gjort oppmerksom på den. At klager tolket korrigeringen som et nytt angrep, har utvalget vanskelig for å forstå.

Klager er det dømte selskapets hovedeier og daglige leder. I så måte finner ikke utvalget det presseetisk uakseptabelt at klager ble knyttet til saken og omtalt ved navn. Utvalget mener også at det fremgikk av konteksten at det var i kraft av sin profesjonelle rolle klager ble omtalt, og ikke som privatperson.

 

Etter en samlet vurdering finner utvalget at Haugesunds Avis ikke har brutt god presseskikk.

 

 

 Oslo, 23. juni 2015

Alexandra Beverfjord,

Ellen Ophaug, Frode Hansen, Øyvind Brigg,

Erik Schjenken, Henrik Syse