NN mot Fredriksstad Blad

PFU-sak 150/10


SAMMENDRAG:

***

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen gjelder en artikkel publisert på Fredriksstad Blads nettsider hvor kunstneren Marianne Aulie uttaler at hennes mamma aldri har elsket henne. Nettavisen har hentet sitatene fra en mer omfattende artikkel hos det New York-baserte nettstedet Scallywag & Vagabond, hvor tittelen var «The rise of Marianne Aulie. Tabloid star or artistic genius».
Klageren er Aulies familie, som mener Fredriksstad Blad sprer usanne påstander helt ukritisk, og anfører brudd på privatlivets fred, kildekritikk, imøtegåelsesrett og hensynsfullhet i den journalistiske arbeidsprosessen.

Fredriksstad Blad forstår at sitatene kan oppfattes sårende og støtende av den nære familie og har etter at de fikk reaksjon fra familien, fjernet den påklagede artikkelen fra nettet.
Avisen skriver i sitt tilsvar at de publiserte noen få sitater fra et større intervju gjort av et anerkjent nettsted i New York, og siden avisen ikke hadde tilført sitatene noe mer enn hennes egne ord, er ikke imøtegåelsesretten utløst. Etter reaksjon fra familien ble det fra avisens side imidlertid gitt mulighet til å kommentere påstandene, noe de ikke ville. Utover dette argumenterer avisen med at Marianne Aulie er en medievant person, kjent for en rekke symbolhandlinger i det offentlige rom, og at Aulie ofte snakker i bilder – noe hun også gjorde i den påklagede artikkel.

Pressens Faglige Utvalg viser innledningsvis til at redaktøransvaret også omfatter opplysninger hentet fra andre publikasjoner og nettsteder. Det må stilles de samme presseetiske krav til slikt materiale som til stoff redaksjoner har innhentet selv. Utvalget registrerer at uttalelsene om manglende morskjærlighet er hentet fra en lengre og mer omfattende artikkel som tar for seg Aulies mediebruk i sin kunstnerkarriere. Utvalget vil benytte anledningen til å mane til presseetisk varsomhet når man tar enkeltsitater ut av sin opprinnelige kontekst for publisering et annet sted.

I den påklagede artikkelen kommer uttalelsene om manglende morskjærlighet fra en person som er kjent i offentligheten. Utvalget registrerer at avisen viser til at Aulies spesielle medieprofil er et argument for å publisere. Selv om personer som selv aktivt har søkt offentligheten, må tåle større eksponering enn andre, burde Fredriksstad Blad ha skjønt at å publisere påstanden «Mamma har aldri elsket meg», rammer en tredjepart. Etter utvalgets vurdering bidrar Fredriksstad Blad, i den påklagede artikkelen, til å trekke frem private forhold som ikke er av offentlighetens interesse. Utvalget viser her til punkt 4.3: «Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.»

Klageren var heller ikke informert om publiseringen på forhånd, og kan heller ikke forsvare seg uten å gå i offentlig polemikk om sitt eget privatliv. Utvalget minner om at det er en viktig del av presseetikken å unngå å påføre enkeltmennesker unødige belastninger og skadelig publisitet. Det vises til Vær Varsom-plakatens punkt 3.9, der det blant annet heter: «Opptre hensynsfullt i den journalistiske arbeidsprosessen».

Fredriksstad Blad har brutt god presseskikk.

Oslo, 27. september 2010

Hilde Haugsgjerd,
Marit Rein, John Olav Egeland, Øyvind Brigg,
Camilla Serck-Hanssen, Eva Sannum, Gry Cecilie Sydhagen