Max A. Waldow mot Radio Atlantic

PFU-sak 125/99


SAMMENDRAG:
Radio Atlantic sendte tirsdag 15. juni 1999 et innringingsprogram der man ble gitt anledning til å ringe inn plateønsker og hilsninger. I den forbindelse skal tre jenter ha ringt inn og sendt en hilsen til en navngitt jente med meldingen » hun er en jævla bitch «.
Sekretariatet bemerker at det ikke har vært mulig å framskaffe opptaket, men radiokanalen bekrefter utsagnet.

KLAGEN:
Klageren , far til jenta som mottok «hilsenen», hevder at datteren «tok seg veldig nær av dette og følte seg fullstendig maktesløs i forhold til situasjonen». Klageren kontaktet ansvarlig redaktør, og ba ham ta «saken opp igjennom samme program og hvor det ble framsatt en beklagelse over det som skjedde». Redaktøren skal ha lovet å «belyse saken og lage et program vedr. mobbing». Etter dette har ikke klageren hørt noe fra Radio Atlantic.
Klageren ber PFU behandle saken, og peker særlig på at datteren ikke har fått forsvart seg eller mottatt en unnskyldning, samt at redaktøren ikke har vist interesse for å ordne opp.

Sekretariatet mottok et brev fra Radio Atlantic, der redaktøren anfører at programlederen skal ha sagt at «slik snakker vi ikke på radioen» da hilsenen ble framsatt. Redaktøren peker
på at «Radio Atlantic er følgelig et uskyldig offer på lik linje med datteren til Max A. Waldow. Den skyldige i denne saken er følgelig innringeren. Dette har vi forklart overfor Waldow». Videre mener redaktøren at uttrykket «jævla bitch» betyr «jævla kjerring», og legger til at vi i dagens samfunn «dessverre bare [må] innse at ordbruken blir mer provoserende».
Redaktøren legger til at «i samtale med Waldow fremkom det et ønske om å beklage uttalelsene på lufta i programmet til Andreas Simonsen. Det er ikke til noe hinder for at dette kan skje».
Redaktøren bekrefter at tapen fra sendingen er borte, da programlederen brakte det med seg på ferie til Tyrkia. Det bestrides ikke at utsagnet «jævla bitch» ble kringkastet.

Sekretariatet skrev, på bakgrunn av Radio Atlantics utspill, til klageren for å få avklart om en beklagelse som anført, var akseptabel.

Klageren oppfatter redaktørens brev som «bortforklaringer», og ber om at klagen behandles, ettersom det har gått så lang tid.

TILSVARSRUNDEN:
Sekretariatet satte klagebehandlingen i gang den 30. september. Redaksjonen ble purret den 27. oktober, og på nytt den 26. november. Her fikk redaksjonen en absolutt siste svarfrist til 30.11.1999.

Radio Atlantic kontaktet sekretariatet i brevs form den 2. desember, og meddelte at «vi har vært i kontakt med datteren til Max A. Waldow. Her ble det oppnådd enighet om at hun vil motta en skriftlig beklagelse fra oss. Som et «plaster på såret» vil hun også motta en eske med diverse Cder med mer. Hennes far, Max A. Waldow, er på kurs denne uken. Før vi kan foreta oss noe må vi ha hans samtykke til forliket i det datteren er under 18 år. Vi kommer tilbake med en nærmere redegjørelse i løpet av neste uke».

Sekretariatet purret Radio Atlantic da redegjørelsen ikke kom den uken den var lovet, og ba partene om svar på hvor saken sto.

Klageren informerte sekretariatet i brev, datert 27.12.99, om at han ikke hadde hørt noe fra Radio Artlantic, og ba om at saken snarest mulig blir behandlet i PFU.

Sekretariatet informerte partene, i brev av 5. januar, om at saken vil bli «forelagt PFU med forslag om behandling på bakgrunn av de dokumenter som i dag foreligger».

Radio Atlantic kom deretter tilbake, i brev mottatt 13. januar, og understreket at de tok «denne saken meget seriøst». Redaktøren viser til at han over tid har forsøkt å få kontakt med klager uten å lykkes, og at det er gjort en avtale mellom radioen og datteren. Radio Atlantic anfører at de har svart «på alle henvendelser som er kommet både fra utvalget
samt Statens medieforvaltning. Vi er derimot underlagt et stort arbeidspress og foretar ikke impulsiv saksbehandling basert på press og trusler utenifra».

Sekretariatet tilskrev igjen partene med underretning om at redaksjonens siste brev ville bli forelagt PFU i møtet 25.01.00.

Pressens Faglige Utvalg vedtok å behandle saken på bakgrunn av de dokumenter som i dag foreligger.

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klagen gjelder et innringingsprogram i Radio Atlantic i Stavanger, der en navngitt jente blir kalt «en jævla bitch» av en innringer. Klageren, jentas far, viser til at datteren tok seg veldig nær av «hilsningen», og mener kanalen burde ha beklaget hendelsen i en tilsvarende sending. Klageren viser til at redaktøren ikke har vist interesse for å ordne opp, og i stedet trenert saken.
Radio Atlantic anfører at «hilsningen» kom under en direktesending, og hevder at kanalen er et uskyldig offer på lik linje med den fornærmede datteren. Redaktøren mener at uttrykket «jævla bitch» betyr «jævla kjerring», og legger til at vi i dagens samfunn «dessverre bare [må] innse at ordbruken blir mer provoserende». Det påpekes også at programlederen skal ha uttalt at «slikt sier en ikke på radio».

Pressens Faglige Utvalg konstaterer at det er vanskeligere å håndheve det presseetiske ansvaret når det gjelder ytringer og påstander framsatt under direktesendinger, enn når programmet sendes i opptak. Utvalget vil imidlertid understreke at det ikke fritar redaksjoner fra å gripe inn når støtende eller krenkende påstander fremmes uten at den fornærmede part har mulighet til å ta til motmæle.
I det påklagede tilfellet mener utvalget at programlederens muligheter til å hindre krenkelsen under direktesendingen, var begrenset. Utvalget kan heller ikke se at kanalen eller programlederen har oppfordret eller medvirket til å fremme utsagnet, og bemerker at programlederen forsøksvis skal ha frabedt seg utsagn som det påklagede, i programmet.
Når det gjelder Radio Atlantics håndtering av saken i ettertid, framstår den som klanderverdig og lite profesjonell, og utvalget viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.13, om å rette og beklage feilaktige opplysninger snarest. Etter utvalgets mening er intensjonen bak dette punktet at også støtende eller krenkende påstander, som ikke blir korrigert samtidig, skal beklages snarest mulig.
På dette punkt har Radio Atlantic opptrådt kritikkverdig.
Fredrikstad, 22. februar 2000
Catharina Jacobsen,
Thor Woje, Gro Holm, Kari Saastad,
Helen Bjørnøy, Grete Faremo, Jan Vincents Johannessen

FOR OFFENTLIGGJØRING I SENDING(ER):
Pressens Faglige Utvalg (PFU), som er klageorgan for norske medier, har behandlet en klage mot Radio Atlantic. Klagen gjaldt en navngitt jente, som ble utsatt for en krenkende uttalelse i et innringingsprogram. Selv om Radio Atlantic ikke kan lastes for at uttalelsen gikk direkte på lufta, mener Pressens Faglige Utvalg at radiokanalen opptrådte kritikkverdig ved ikke snarest å beklage det krenkende utsagnet. PFU anser at Radio Atlantics håndtering av saken i ettertid framstår som klanderverdig og lite profesjonell.