NN mot Aftenposten

PFU-sak 113/10


SAMMENDRAG:
***
PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klagen gjelder en kronikk i Aftenposten av Carl I. Hagen. Kronikken handlet om at transpersoners egen oppførsel og valg kan medføre langt større problemer både for dem selv og deres nærmeste enn eventuell diskriminering. I kronikken brukte Hagen eksempel fra sin egen familie, i og med at en av deltakerne i NRK-serien «Jentene på Toten» er hans tidligere svigersønn.
Den omtalte, men ikke navngitte, svigersønnen mener Aftenposten har opptrådt i strid med ”barnepunktet” i Vær Varsom-plakaten. Klageren mener kronikken har påført barna en belastning fordi de indirekte ble identifisert. Dessuten anføres det at en av landets største aviser har framført grove påstander om deres far, og at den har brakt en familietvist ut i offentligheten.
Aftenposten avviser klagen. Avisen viser til at klageren selv har stått fram i ulike medier, inkludert i TV-serien «Jentene på Toten», og at barna er blitt eksponert. Det vises til at også familiekonflikten er blitt omtalt tidligere. Aftenposten mener å ha tatt hensyn til barnas situasjon i forbindelse med publiseringen av deres morfars kronikk.

Pressens Faglige Utvalg vil på generelt grunnlag understreke at Vær Varsom-plakatens punkt 4.8 er ment som en ekstra beskyttelse av barn, også uavhengig av om foresatte har ønsket eksponering. I den sammenheng registrerer utvalget at Aftenposten i den foreliggende klagen har lagt stor vekt på at klageren selv har bidratt til å eksponere barna. Det kan imidlertid ikke være tvil om at redaksjonen har et selvstendig ansvar for å ta hensyn til hvilken belastning eksponeringen har på barn, for eksempel i familietvister, og at identifiseringsgraden har økt med denne kronikken.
Utvalget noterer seg at Aftenposten i sine tilsvar tydeliggjør at det ikke var noen lett avgjørelse å publisere den påklagede kronikken, og at det ble gjort endringer i det opprinnelige manuskriptet, av hensyn til barna. Utvalget er videre enig i at Hagens kronikk har en viss offentlig interesse. Samtidig mener utvalget at Aftenposten skulle ha vært langt forsiktigere med å viderebringe detaljer fra familietvisten, dette først og fremst av hensyn til barna.

Aftenposten har opptrådt kritikkverdig.

Oslo, 14. desember 2010

Marit Rein,
Øyvind Brigg, Ellen Arnstad, Håkon Borud,
Henrik Syse, Eva Sannum, Camilla Serck-Hanssen