Stiftelsen Hvite busser til Auschwitz, v. styreformann Rolf Wergeland mot NTB
Norsk Telegrambyrå (NTB) sendte onsdag 8. juli 1998 ut en melding med tittelen «Styret i Hvite Busser går av». Innledningsvis i artikkelen heter det:
«Styret i stiftelsen Hvite Busser til Auschwitz (HBTA) nedlegger sine verv. Til gjen-
gjeld vil norske konsentrasjonsleirfanger fortsatt delta i stiftelsens arbeid som ?tids-
vitner?.»
Av brødteksten fremgår det at dette ble konklusjonen etter et møte mellom styret i HBTA og fangeforeningen, hvor man drøftet «den indre uroen i stiftelsen.» Foreningen av politiske fanger skal ha forlangt at den kvinnelige grunnleggeren av stiftelsen igjen måtte få en viktig stilling i stiftelsen, etter at hun tidligere i protest hadde sagt opp sin stilling som daglig leder.
NTB intervjuet en representant for fangeforeningen som blant annet uttalte at «-Feilen har vært at dette styret har valgt seg selv og ikke stått til ansvar for noen. Omorganiseringen som vi nå er enige om vil gjøre stiftelsen til en demokratisk organisasjon.»
Det refereres også til «en felles pressemelding», hvor det redegjøres nærmere for omorganiseringen av stiftelsen, og at fangeforeningen godtar «det avtroppende styrets forslag». Det vises også til at det i pressemeldingen heter at «Når denne strukturmodellen foreligger, vil det sittende styret nedlegge sine verv og stille seg til disposisjon for nyvalg.» NTB har også gjengitt «Avtroppende styreformann Rolf Wergeland [som] sier at styret oppfordrer Helga Arntzen (stiftelsens grunnlegger – sekr. anm.) til å arbeide i den nye organisasjonen for å spre stiftelsens ideologi og budskap.»
Meldingen ble sendt ut med et bilde av Helga Arntzen, ledsaget av følgende bildetekst:
«Grunnleggeren av stiftelsen Hvite busser til Auschwitz, Helga Arntzen, fikk full
støtte fra fangeforeningen under et oppvaskmøte onsdag om stiftelsens fremtid.»
KLAGEN:
Klager er stiftelsen Hvite Busser til Auschwitz (HBTA), ved styreleder. Klageren mener artikkelens hovedpoeng er feil, men at NTB har nektet å rette opp dette. Det anføres i klagen av NTB har brutt med Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, om kildekritikk og opplysnings-kontroll, punkt 3.7, om å gjengi meningsinnholdet i intervjuobjektets uttalelser, punkt 4.4, om dekning i titler og ingresser, punkt 4.13, om rettelse av faktiske feil og punkt 4.15, om retten til tilsvar.
Klageren mener artikkelen skaper et inntrykk av at den såkalte fangeforeningen har en formell status i forhold til HBTA, og derfor makt og myndighet til å gjøre endringer med hensyn til organisering, styresammensetning osv. Dette er ikke riktig, understreker klageren.
Det anføres i klagen at det er styret som har tatt initiativ til omorganiseringen, og at også Fylkesmannen i Aust-Agder har gitt pålegg om dette. En slik omorganisering ville uansett føre til at det sittende styret måtte gå av, fremholdes det. Klageren skriver at poenget med det omtalte møtet var å oppklare misforståelser og at «pressemeldingen i etterkant har som hovedpoeng at samarbeidet fortsetter. Det er ikke hovedpoenget i NTBs artikkel».
Klageren mener NTBs artikkel kan misforståes dithen at det sittende styret skulle gå av umiddelbart, mens dette altså først skulle skje etter etter en omorganisering.
TILSVARSRUNDEN:
NTB avviser påstanden om at hovedpoenget i den påklagede meldingen ikke er riktig. I tilsvaret anføres det at meldingen bygger på informasjon fra den pressemeldingen som ble sendt NTB etter det omtalte møtet, og NTB viser til følgende setning i denne: «Når denne strukturmodellen foreligger vil det sittende styret i stiftelsen legge ned sine verv, og stille seg til disposisjon for nyvalg.» NTB mener at selv om dette var siste setning i presse-meldingen «forhindrer selvfølgelig ikke [det] NTB å trekke frem poenget som det mest journalistisk interessante i saken.» NTB mener å ha utdypet poengene fra innledningen, og at saken er omtalt på en korrekt måte.
I tilsvaret avvises også at NTB skal ha tatt stilling i saken. Det anføres at meldingen, i tillegg til den felles pressemeldingen, bygger på intervju med en representant for fangeforeningen, og at man dermed hadde et «trygt kildegrunnlag» for meldingen.
Når det gjelder de konkrete Vær Varsom-punktene som klageren viser til, anfører NTB at man har utøvd «ordinær kildekritikk», at de faktiske forhold er gjengitt korrekt, at det er dekning i tittel og ingress, at meldingen ikke inneholder feilaktige opplysninger og at det ikke er rettet noe «angrep» mot klageren som gir grunnlag for tilsvarsrett.
Klageren holder fast ved sin hovedanførsel om at NTBs melding skaper det inntrykk at styrets avgang er et resultat av møtet med fangeforeningen. Klageren mener det er skapt et inntrykk av at fangeforeningen dermed «vant». Det understrekes igjen at det omtalte møtet ikke har noen sammenheng med et tidligere vedtak om at styret skal gå av. Det pekes også på at NTB intervjuet et medlem av fangeforeningen, mens man ikke intervjuet noen representant for styret i HBTA.
NTB har meddelt at de ikke har ytterligere kommentarer i saken.
PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klagen gjelder NTBs omtale av en omorganisering innen Stiftelsen Hvite Busser til Auschwitz (HBTA). Omtalen var knyttet til et møte mellon HBTA og den såkalte fange-foreningen. HBTAs styreleder mener NTBs omtale skaper et feilaktig inntrykk av at den såkalte fangeforeningen har formell innflytelse i stiftelsen, samt at stiftelsens styre skulle gå av umiddelbart, noe som først skulle skje etter en viss tid, og at dette ikke hadde sammenheng med det nevnte møtet. Klageren anfører dessuten at NTB intervjuet en representant for fangeforeningen, men ingen representant for styret, og at styret heller ikke i ettertid fikk korrigert det de mente var feilaktige opplysninger.
NTB avviser at meldingens hovedpoeng skulle være feil. Det anføres at man har utøvet vanlig kildekritikk, og at meldingen bygget på en felles pressemelding fra styret for HBTA og fangeforeningen. NTB mener de kun har fremhevet det som var det journalistisk mest interessante i saken først, og at dette er utdypet senere i artikkelen. For øvrig mener NTB at det som fremkommer i artikkelen ikke representerer noe angrep på klageren av en slik art at det skulle utløse tilsvarsretten.
Pressens Faglige Utvalg kan ikke ta stilling til spørsmål knyttet til forholdet mellom klageren og den omtalte fangeforeningen. Utvalget konstaterer imidlertid at den påklagede nyhetsmeldingen bygger på en felles pressemelding, og at man i tillegg har intervjuet en representant for fangeforeningen, samt gjengitt uttalelser både fra klageren og ytterligere en sentral aktør.
Utvalget kan for øvrig vanskelig se at de uttalelser og opplysninger som fremkommer i artikkelen representerer et angrep på eller beskyldninger mot klageren av en slik karakter at det uten videre skulle utløse rett til samtidig imøtegåelse eller tilsvarsrett.
NTB har ikke brutt god presseskikk.
Oslo , 20. oktober 1998
Sven Egil Omdal,
Ingrid Andersgaard, Catharina Jacobsen, Thor Woje,
Helen Bjørnøy, Brit Fougner, Jan Vincents Johannessen