NN mot Eikernytt

PFU-sak 105/14


SAMMENDRAG:

***

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen gjelder en nyhetsartikkel i Eikernytt.no om en trafikkulykke, der en mann i 50-årene ble skadet. Klager er datter av mannen, og det klages med hans samtykke. Slik klager ser det, har Eikernytt.no publisert identifiserende opplysninger om mannen og spekulert om årsaken til ulykken. Det er særlig formuleringen om at mannen kanskje «ikke har vært helt bevisst», klager reagerer på. Klager kan ikke se at påstanden er kildebelagt, og hun anfører at det er politiets ansvar, ikke redaksjonens, å finne ut hvorfor ulykken skjedde.

Eikernytt.no mener å ha brakt en tradisjonell nyhetsartikkel om en ulykke, og avviser at mannen er identifisert; det er kun hans alder, kjønn og hjemkommune som er nevnt, og bilens skilt er sladdet. Slik redaksjonen ser det, har den heller ikke spekulert om ulykkesårsak, men forsøkt å gi en forklaring på hvorfor ulykken skjedde ? «det etter å ha snakket med politiet om stedet og sett dette ved egne observasjoner». Eikernytt.no opplyser også at politiet avkreftet at det handlet om rus og alkohol, og mener derfor illebefinnende var en plausibel forklaring.

Pressens Faglige Utvalg kan ikke se at den påklagede artikkelen bidrar til en identifisering av mannen som var utsatt for den omtalte ulykken, verken gjennom ord eller bilder. På dette punktet mener utvalget at Eikernytt.no har opptrådt i henhold til gjeldende praksis.

Utvalget er imidlertid uenig med Eikernytt.no når redaksjonen hevder å ha brakt en tradisjonell nyhetsartikkel om en ulykke. Slik utvalget ser det, er det liten tvil om at redaksjonen har trukket sine egne slutninger om hva som kan være årsaken til ulykken. Dette er ikke vanlig praksis i denne typen saker, slik Eikernytt.no hevder. Det vanlige er å informere om de faktiske forhold.

Etter utvalgets mening bidrar formuleringen av slike antakelser, som Eikernytt.no her har gjort, til å bryte ned pressens troverdighet, også når antakelsene ikke er formidlet som fakta. Utvalget viser til Vær Varsom-plakatens punkt 3.2 som gjelder kildebruk og kontroll av opplysninger.

Eikernytt.no har brutt god presseskikk.

Oslo, 27. mai 2014

Hilde Haugsgjerd,
Line Noer Borrevik, Øyvind Brigg, Alexander Øystå,
Henrik Syse, Hadi Strømmen Lile, Amal Aden