Helge Henriksen mot Fædrelandsvennen
Fædrelandsvennen hadde 24. mars 1998 en nyhetsartikkel over fem spalter inne i avisen, under tittelen » Krise i Vest-Agder Idrettskrets «. Ingressen lød:
«Mens Vest-Agder Idrettskrets (VAI) forbereder nyansettelse av ny organisasjons-sjef, sykmeldes de ansatte. Siste måned har kun en av fem ansatte vært til stede på jobb.»
Artikkelen inneholder et intervju med lederen for styret, samt med organisasjonssjefen.
Artikkelen er illustrert med fire halvspaltede bilder av de fire som ikke har vært til stede på jobb. Ett av bildene er av plan- og utviklingssjef Helge Henriksen, med bildeteksten:
» LANGTIDSSYKMELDT: Plan- og utviklingssjef Helge Henriksen .»
KLAGEN:
Klager er den avbildede plan- og utviklingssjefen som mener Fædrelandsvennen brøt reglene for god presseskikk da den omtalte ham som langtidssykmeldt.
Klageren viser spesielt til punkt 4.3 i Vær Varsom-plakaten, der det blant annet heter at man ikke skal framheve private forhold når dette er saken uvedkommende. Han skriver:
«Jeg kan akseptere at avisen må ha anledning til å opplyse at idrettskretsen er rammet av mange sykemeldinger hvis den finner at dette har allmenn interesse. Men jeg ikke forstå hvilke hensyn som tilsier at avisen i tillegg kan opplyse hvem dette gjelder.»
Han viser også til at det i forbindelse med omtale av straffesaker henstilles til pressen å vise varsomhet med bruk av navn og bilde.
Klageren viser videre til at han har fått en rekke henvendelser fra andre, som antyder at det «lukter» litt av saken, at sykmeldingene ikke er reelle og er grunnet i uro på arbeidsplassen.
«Jeg synes det er for galt at jeg kan føle meg tvunget til å gå ut og fortelle om min sykdomsdiagnose? for å tilbakevise de antydninger som mange mener ligger i Fædrelandsvennens artikkel», skriver klageren.
En uke etter publiseringen (02.04.98) av den innklagede artikkelen, trykte Fædrelands-vennen et leserbrev fra klageren, der han kritiserte avisen for at den hadde navngitt og avbildet ham i forbindelse med omtalen av situasjonen i Vest-Agder Idrettskrets. Han spurte i leserbrevet også om dette var en redaksjonell linje redaktøren sto bak eller om det var en glipp.
En måned senere (23.04.98) skrev klageren et brev til avisens sjefredaktør, der han etterlyste svar, enten på trykk i avisen eller som brev privat til ham, på sitt spørsmål om dette var en redaksjonell linje redaktøren sto bak.
Noen dager senere (28.04.98) fikk klageren svarbrev fra redaktøren.
TILSVARSRUNDEN:
Fædrelandsvennen s sjefredaktør henviser i avisens tilsvar til sitt brev til klageren, der han blant annet skriver:
«Vest-Agder Idrettskrets er en offentlig institusjon i den forstand at den baserer sin virksomhet på offentlige midler (nær 5 millioner kroner). VAI skal således være et servicekontor for 260 idrettsklubber med 41.000 medlemmer. Når 80 prosent av staben er borte som følge av langtids sykemeldinger eller permisjoner, sier det seg selv at kontoret ikke kan betjene sine medlemmer. Det er denne informasjonen vi går ut med til våre lesere og VAIs medlemmer.
De fire som er borte fra jobben har helt forskjellige ansvarsområder og vi mener at idrettsklubbene har krav på å få vite hvem som er borte og hvem man kan få tak i. Når man er ansatt i lederstillinger i offentlig virksomhet må man tåle at langvarig fravær av den ene eller andre årsak blir eksponert, i sær når det fører til at et helt kontor på det nærmeste blir ubemannet. Når ledere og nøkkelpersoner i stat og kommune blir permittert på grunn av langvarig sykefravær, skriver vi også om det når vi finner at det er opplysninger våre lesere har krav på.»
I sitt tilsvar skriver avisen at man i artikkelen ikke spekulerte i årsakene til sykefraværet . Senere i tilsvaret peker avisen på at å meddele opplysningene om sykefravær, har lite med brudd på privatlivets fred å gjøre. Til privatlivet hører imidlertid, ifølge avisen, klagerens sykdom, noe avisen ikke har omtalt.
Klageren skriver i sitt tilsvar at sakens kjerne er om det er i tråd med god presseskikk å presentere ansatte (i VAI) med bilde og navn fordi de er sykmeldte.
Fædrelandsvennen har ikke hatt ytterligere kommentarer.
PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klageren, som er ansatt ved Vest-Agder Idrettskrets, mener Fædrelandsvennen brøt god presseskikk da avisen med navn og bilde opplyste hvem som var sykmeldt ved idretts-kretsens kontor. På det aktuelle tidspunktet var fire av fem ansatte enten sykmeldt eller permittert.
Fædrelandsvennen tilbakeviser klagen og hevder at avisen brakte opplysninger publikum hadde krav på å få vite, siden idrettskretsens administrasjon var sterkt redusert. Avisen viser også til at man ikke oppga hvilke grunner det var for sykmeldingene.
Pressens Faglige Utvalg mener Fædrelandsvennen var i sin fulle rett til å omtale personal-situasjonen i Vest-Agder Idrettskrets.
I det påklagede tilfellet finner utvalget at det hadde offentlig interesse hvilke årsaker det var til at kontoret var dårlig bemannet. Etter utvalgets mening har avisen på en saklig måte orientert om dette, uten å spekulere i den enkelte ansattes situasjon. Utvalget konstaterer dessuten at klageren i form av leserbrev fikk gi uttrykk for sine synspunkter.
Fædrelandsvennen har ikke brutt god presseskikk.
Oslo, 25. august 1998
Sven Egil Omdal,
Ingrid Andersgaard, Astrid Kolbjørnsen, Kari Saastad,
Brit Fougner, Thomas Hylland Eriksen