Sørnorske Høgfartsbanar mot Vest-Telemark Blad
Vest-Telemark Blad hadde lørdag 23. mai 1998 et førstesideoppslag med tittelen «Ville ikkje høyre om Høgfartstog i Sør-Noreg». Henvisningsteksten lyder:
«Forkjemparane for Sørnorske Høgfartsbanar møtte lita interesse då dei tysdag var
i Stortinget for å markedsføre Haukelibanen. 11 politikarar frå sentrumspartia var
inviterte til temamøtet, men berre ein politikar, Rigmor Kofoed-Larsen (KrF) frå
Oppland, sette av to timar til møtet. Nokre få andre var innom så snarast. – Det er
frustrerande å sjå at etter seks-sju års arbeid, er det berre den same flokken som kjem
for å høyra om prosjektet vårt, seier ein skuffa leiar i interimstyret, Inge Fjalestad. I
juni trekkjer han seg som styreleiar. Terje Johansen frå Venstre, som var innom møtet
i 15 minutt, sier til VTB at tida ikkje er inne for høgfartstog i Noreg.»
Henvisningen er illustrert med et bilde av Inge Fjalestad.
Innsideartikkelen har tittelen «Trekkjer seg frå Haukelibana». Ingressen lyder:
«Inge Fjalestad trekkjer seg som styreleiar i interimstyret for Haukelibana. Tysdag
opplevde ein skuffa og resignert ordførar at berre ein politikar på Stortinget møtte
fram for å høyra om det viktige samferdsleprosjektet.»
Artikkelen, som var skrevet av en journalist i Norsk Avisbyrå, omhandlet et møte mellom representanter for Sørnorske Høgfartsbanar og representanter for sentrums-partiene på Stortinget, foruten et utvalg lokalpolitikere fra Telemark og Rogaland.
Det fremgår av brødteksten at Rigmor Koefoed-Larsen (KrF) fra Oppland var den ene av de 11 inviterte politikerne som hadde møtt frem. I tillegg fremgår det at Venstres parlamentariske leder, Gunnar Kvassheim, «dukka […] opp etter femti minuttar», men at han «hadde store problem med å halda seg vaken, og duppa av fleire gonger under foredraga.» Videre heter det at «Bror Yngve Rahm (KrF) frå Telemark kom rett nok 10 minutt før møtet var over , og nytta høvet til å takka dei frammøtte for eit viktig initiativ
og ba dei stå på.» Avisen har også intervjuet Venstres stortingsrepresentant Terje Johansen,
som «gjekk etter 15 minutt». Det fremgår av Johansens uttalelser at han ser det som urealistisk at Haukelibanen skal bli bygget i nær fremtid.
Artikkelen er illustrert med to bilder, ett av blant annet Inge Fjalestad og ett av Terje Johansen.
Torsdag 28. mai brakte avisen et leserinnlegg fra daglig leder i Sørnorske Høgfartsbanar, under tittelen «Mange ville høyre om Haukelibanen». Her går selskapets representant kraftig i rette med avisens dekning av det omtalte møtet med representanter fra partiene på Stortinget.
KLAGEN:
Klager er Sørnorske Høgfartsbanar. I den opprinnelige klagen vises det i hovedsak til de kommentarer klageren har kommet med i det omtalte leserinnlegget. Etter henvendelse fra sekretariatet har klageren presisert på hvilke punkter man mener referatet fra møtet bryter med de presseetiske regler. Klageren har i utgangspunktet rettet klagen mot Norsk Avisbyrå. Etter telefonisk kontakt fra sekretariatet har imidlertid klageren vært innforstått med at det er avisen som må svare for artikkelen.
Klageren mener artikkelen bryter med Vær Varsom-punkt 3.7 (om å gjengi intervjuobjekter korrekt), punkt 4.1 (saklighet og omtanke) og punkt 4.11 (om å verne det journalistiske bildets troverdighet).
I begrunnelsen heter det at artikkelen «underslår fakta som er vesentlege for ei dekkjande framstilling, konstruerar utsegner med eit meiningsinnhald som ikkje har noko som helst dekning i faktiske utsegner, og koblar desse med annan informasjon på ein måte som inviterer til klart misvisande slutningar.»
Klageren mener at selv om avisen har nevnt at det var invitert bare 11 politikere, så underslår artikkelen så mye informasjon at fremstillingen ble klart usaklig. Klageren mener for øvrig at det var «litt […] av eit kunststykkje å ta det bilete som er gjengjeve i Vest-Telemark Blad. Der har journalisten valt akkurat eit slikt utsnitt at Stortings-representantane ikkje kom med på biletet.»
Klageren anfører at fremstillingen i Vest-Telemark Blad indikerer at styreleder Inge Fjalestads fratreden hadde sammenheng med at han var skuffet over fremmøtet av stortingsrepresentanter, mens det av offentlige saksdokumenter, sendt ut i god tid før møtet, fremgikk at han måtte gå av av formelle grunner. Klageren mener at Fjalestad heller ikke ga uttrykk for noe «vonbrot» over oppslutningen om møtet i Stortinget.
TILSVARSRUNDEN:
Vest-Telemark Blad skriver i sitt tilsvar at klageren er uenig i vinklingen av den påklagede artikkelen, og at han har fått gi uttrykk for dette i et leserinnlegg på trykk.
Videre anfører avisen at den har skrevet mange og grundige artikler om Sørnorske Høgfarts- banar, samt at prosjektet også har vært omtalt på en positiv måte på lederplass. At klageren mener det omtalte møtet var mer positivt enn det som kom til uttrykk i den påklagede artikkelen, og at dette «ikkje er den beste PR for eit prosjekt som Sørnorske Høgfartsbanar er ikkje avisa sitt problem» , heter det i tilsvaret.
Klageren skriver i sitt tilsvar at avisens kommentarer tyder på at redaktøren «ikkje er fullt klar over kva klagen vår til PFU eigentleg gjeld…Det med klagar på er ei etter vårt skjøn usakleg framstilling, dvs. ei framstilling somer såpass lite i samsvar med dei faktiske tilhøva at det ikkje lenger kan vere snakk om ei anna oppfatning, vinkling eller forståing av realitetane.»
Klageren mener avisen, med hovedredaksjon i Kvitseid, burde se «det journalistfaglege problemet med å skrive at leiaren i det inter kommunale interesseselskapet Sørnorske Høgfartsbanar, Inge Fjalestad, trekkjer seg frå leiarvervet etter påstått vonbrot over frammøtet i Stortinget, når det var nett Kvitseid kommunestyre som hadde innvilga ordførar Inge Fjalestad sin mykje omtalte søknad om fritak frå alle kommunale verv…omlag ein månad før det aktuelle møtet i Stortinget.»
Avisen skriver i sin siste kommentar at den vedgår å ha vært «upresis om tidspunktet for kva tid Fjalestad hadde bestemt seg for å trekkje seg som styreleiar.» Samtidig holder avisen fast ved at Fjalestad var skuffet over rikspolitikerne, og at dette fremgikk klart av hans uttalelser i forbindelse med det omtalte møtet. Avisen understreker at både Fjalestads fratreden som styreleder og hans skuffelse over rikspolitikerne hadde nyhetsinteresse, og at det var dette artikkelen handlet om.
PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klagen gjelder Vest-Telemarks Blads omtale av et møte mellom representanter for selskapet Sørnorske Høgfartsbanar, lokalpolitikere fra Telemark og Rogaland, samt et utvalg inviterte stortingsrepresentanter. Klageren, Sørnorske Høgfartsbanar, mener avisens referat under-slår vesentlige fakta, og kobler feilaktig gjengitte sitater med annen informasjon på en måte som inviterer til misvisende konklusjoner. Klageren anfører også at avisen bevisst har brukt et bilde på en manipulerende måte.
Vest-Telemark Blad vedgår at den påklagede artikkelen var upresis på ett punkt. For øvrig anfører avisen at klageren er uenig i avisens vinkling av referatet fra det omtalte møtet, og at dette er synspunkter klageren senere har fått komme til orde med på trykk. Det vises ellers til at avisen flere ganger tidligere har omtalt klagerens prosjekt i positive vendinger.
Pressens Faglige Utvalg konstaterer at avisen vedgår å ha vært upresis på ett punkt i den påklagede artikkelen. Utvalget kan imidlertid ikke se at feilen var av en slik art at den fikk avgjørende betydning for det helhetsinntrykk avisens omtale formidlet, og finner heller ikke at avisens bildebruk kan karateriseres som manipulerende. Utvalget konstaterer også at klageren er kommet til orde med en fyldig redegjørelse.
Vest-Telemark Blad har ikke brutt god presseskikk.
Oslo, 25. august 1998
Sven Egil Omdal,
Ingrid Andersgaard, Astrid Kolbjørnsen, Kari Saastad,
Brit Fougner, Thomas Hylland Eriksen