Hallvard Bakke mot Dagbladet

PFU-sak 083/07


SAMMENDRAG:

Dagbladet hadde 14. mars 2007 en tospaltet henvisningstittel på førstesiden:

VALLAS
VENNER
planlegger
KUPP
I AP

Sammen med undertittelen «Hemmelig notat» gjenga avisen faksimile av et e-brev, og som illustrasjoner ble ellers brukt portrettbilder av Jan Davidsen, Jon Bingen og Hallvard Bakke.

Inne i avisen ble to nyhetssider (14 og 15) brukt på saken, under hovedtittelen «Lukket nettverk planlegger Ap-kupp» og med denne ingressen:

«Arbeiderbevegelsens venstreside prøver å ta grep om maktvakuumet som oppsto da Gerd-Liv Valla fredag ble tvunget til retrett. I et strengt fortrolig notat fra venstresidas tankesmie skisseres en plan for å ”kuppe” Ap’s landsmøte i neste måned.»

Som faksimile gjengis også her deler av et e-brev merket «Notat», «Strengt fortrolig» og «Norge 2015», med Jon Bingen som avsender. I en faktaramme med tittelen «Tankesmia Norge 2015» het det:

«•Norge 2015 er en stiftelse som består av en gruppe forskere, politikere og representanter fra organisasjons- og næringsliv som ønsker debatt om Norges veivalg, særlig knyttet til verdiskaping, fordeling og sikkerhet.
• Medlemmene av Norge 2015 har ulik bakgrunn, og ulike syn på alt fra partipolitikk til EU-sak, men deler et positivt syn på den norske samfunnsmodellen, og en kritisk grunnholdning til mange av dagens nyliberale politiske ”sannheter”.»

I artikkelen gjengis utdrag av e-brevet fra Jon Bingen til de angivelige medlemmene av «Norge 2015»:

«Det vil være en viktig målsetting å være den som bestemmer det politiske innhold av landsmøtet. Vi må også unngå at motparten får anledning til å bruke landsmøtet til å gi inntrykk av en redusert innflytelse for fagbevegelsen og en svekket LO-ledelse (…) LOs ledelse bør bli ansvarlig for landsmøtets redaksjonskomité og framstå som den som formulerer politikken og syr sammen kompromissene.»

Og Dagbladet skriver bl.a. for egen regning:

«Dette er tanker som deles av flere aktører på den såkalte venstresida i LO og Ap. Folk Dagbladet har snakket med, sier at Vallas avgang har utløst en krise. De frykter at kretsen rundt Stoltenberg vil bruke situasjonen til å få gjennomslag for politiske løsninger som Valla tidligere blokkerte.

«Direktør Jon Bingen ved Norsk Institutt for Strategiske Studier – NORISS – er en av nøkkelpersonene i miljøet. (…) Overfor Dagbladet vil ikke Bingen uttale seg om hvem han har gitt sine råd til. Han nøyer seg med å si at notatet var beregnet på svært få personer.

«Men tankesmias nære forhold til flere mektige aktører på den såkalte venstresida er velkjent. Blant initiativtakerne finner vi mektige Jan Davidsen i Fagforbundet, Morten Øye i LO Stat, Norges Offisersforbund, Norsk Arbeidsmandsforbund og EL & IT Forbundet. Med seg på laget har de blant andre styrelederen i NRK, tidligere statsråd og stortingsrepresentant Hallvard Bakke.»

«- Det er veldig lenge siden jeg har vært på møtene, for jeg har ikke hatt tid. Men jeg håper jeg får tid snart igjen. Det er alltid interessant å diskutere politikk med folk på venstresida, sier Bakke.»

Blant illustrasjonene til reportasjen var et to-spaltet bilde av Bakke sammen med Gerd-Liv Valla, og bildeteksten lød:

«VALLA-VENN: Hallvard Bakke er en av mange medlemmer i tankesmia Norge 2015. Her er NRKs styreleder sammen med den avgåtte LO-lederen Gerd-Liv Valla.»

For øvrig viste Dagbladet portrettbilder av til sammen 17 personer avisen betegnet som «Norge 2015-deltakere», deriblant Hallvard Bakke.

KLAGEN:

Klager er Hallvard Bakke, som primært reagerer på Dagbladets førstesideoppslag. Han betegner påstanden om deltakelse i kupp-planlegging som «fullstendig usant og ren diktning». Bakke skriver bl.a.:

«De som ser oppslaget vil ikke være i tvil om at undertegnede deltar i en konspirasjon med formål å gjøre et kupp i AP. Siden saken står på førstesiden, vil oppslaget bli sett og lest av langt flere enn dem som kjøper avisen og også leser artikkelen inne i bladet.»

«Oppslaget ble gjengitt i en rekke andre aviser og NTB, samt gjenstand for debatt i NRKs Dagsnytt atten og TV2s Holmgang, som naturligvis bidro til å forsterke inntrykket. (…) Til oppslaget er følgende å bemerke: Jeg hadde ikke mottatt Bingens kladdenotat som er grunnlaget for oppslaget, hadde ikke hørt om det, og har aldri deltatt i noen diskusjon, verken om notatet eller om noen form for ”kupp” i AP.»

«Jeg har snakket med Gerd-Liv Valla fem-seks ganger de siste tjue årene, og overhodet ikke snakket med henne etter at Yssen-saken ble en mediesak, eller om Ingunn Yssen noen gang. Hvis dette er tilstrekkelig til å omtales som ”venn”, er min vennekrets svært stor. Dagbladet har for øvrig forsynt artikkelen inne i bladet medet gammelt bilde av Valla og undertegnede, sannsynligvis fra 1994.»

«Dagbladets oppslag er naturligvis egnet til å skape tvil om min integritet, både i forhold til Valla-Yssen-saken, og generelt. Jeg har ikke deltatt aktivt i partipolitikk siden jeg gikk ut av Stortinget i 1997. Men med min tidligere bakgrunn som stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i tjue år, og to ganger statsråd i Arbeiderpartiregjeringer, er det naturligvis ekstra belastende å bli koblet til angivelige kupplaner i partiet.»

Klageren opplyser at han ble oppringt av Dagbladets medarbeider dagen før. Han skal da ha benektet at han kjente til Bingens notat. «Dette er imidlertid underslått av avisen. Derimot er jeg helt korrekt gjengitt når det gjelder at jeg ikke har deltatt på møter i det uformelle nettverket Norge 2015 siden i fjor sommer, og at jeg håper å få mer tid til å delta på disse møtene i tiden fremover.»

«Etter min oppfatning er også artikkelen inne i bladet, der blant annet de fleste øvrige som er uthengt med bilde, overhodet ikke er medlem av Arbeiderpartiet, eller har kjent til notatet, i strid med god presseskikk. Jeg tar imidlertid ikke opp disse forholdene her og viser til Håvard Nilsens tilsvar i Dagbladet 15.3.2007, som er vedlagt.»

TILSVARSRUNDEN:

Dagbladet mener det påklagede oppslaget om Jon Bingens notat må vurderes «ut fra den betente politiske situasjon som rådet grunnen på denne tiden». «Gerd-Liv Valla var på trykkedato gått av som leder, men brevet ble forfattet i dagene før hennes avgang ble bestemt. Likevel er brevet ytterst aktuelt og peker på den aktuelle politiske situasjonen etter et langvarig stormløp mot Gerd-Liv Valla.»

«Når notatets forfatter, Jon Bingen, velger ord som ”motparten” og ”å være den som bestemmer det politiske innhold av landsmøtet”, er det både viktig og riktig å avdekke hvem som skriver og hvem som er mottakere av budskapet. Dagbladet mener derfor saken også forsvarte tittelen ”Hemmelig nettverk planlegger Ap-kupp”, slik tittelen var på side 14 og 15. (…) Dagbladet mener ”kupp” i denne sammenheng må leses som strategi for å vinne fram med egne synspunkter.»

«Dagbladet kan forstå at klager hadde blitt ille berørt dersom vi virkelig hadde beskyldt ham og/eller kollegene i Norge 2015 for statskuppaktige planer… I dette tilfellet handler det om lovlig og renslig politikk. Det er ikke forbudt, det verken kriminaliserer eller stigmatiserer de involverte, men det beskriver hvordan en gruppe ønsker å få gjennomslag for standpunktene sine.»

«Klager bekrefter jo også at han er en del av dette fellesskapet, noe PFU også kan få bekreftet ved å gå inn på kretsens hjemmeside… Dette knytter også Hallvard Bakke direkte til det miljøet som arbeidet med det omtalte notatet. (…) Videre er det heller ikke kritikkverdig at klager knyttes til personene bak notatet. Et notat Dagbladet ikke på noe sted i artikkelen skriver at Hallvard Bakke har skrevet eller lest…».

«Klager problematiserer Dagbladets bruk av begrepet ”Vallas venner”. Det er en tittel som etter avisens mening må kunne passere. (…) De som hadde støttet Valla måtte jakte på en ny forgrunnsfigur. Og de måtte markere politisk tyngde. Det er disse personene som omtales som Vallas venner. Det handler selvsagt om politiske venner. (…) Å være Vallas venn i en slik sammenheng er selvsagt ikke det samme som å være en nær fortrolig eller en omgangsvenn.»

«At Dagbladet navngir alle kjente personer som har deltatt i tankesmias arbeid, er ikke spekulativt, men snarere relevant informasjon. (…) Hallvard Bakke er naturlig å nevne ettersom han er en kjent kritiker av høyredreiningen i Ap, han var en sentral nei-mann under EU-striden, og han har vært i Aps toppsjikt i en årrekke…»

«Det er riktig at Bakke har fått spørsmål om kjennskap til Bingens notat. Dagbladet kan også erkjenne at saken ikke hadde tapt på å ha med spørsmål og svar rundt dette. Likevel handler ikke dette om underslag av opplysninger eller mangel på samtidig imøtegåelse. (…) Som det går fram av vedleggene til klagen har også gruppen som klager er en del av, sluppet til med et innlegg i Dagbladet og dermed fått tilsvarsrett…».

Om klagerens innsigelser heter det avslutningsvis:

«Dagbladet stusser på at en person som i det ene øyeblikket bekjenner seg til en gruppe som er stolt over revolusjonære tradisjoner og over allmenningsprinsippet, i det neste øyeblikket reagerer så sterkt på at kretsens helt legale virksomhet beskrives for et større publikum…».

Klageren presiserer i sitt tilsvar at klagen gjelder Dagbladets førstesideoppslag, og om avisen har dekning for dette. Etter klagerens mening innrømmer Dagbladet indirekte at avisen ikke har det, når det i avisens tilsvar heter: «Et notat Dagbladet ikke på noe sted i artikkelen skriver at Hallvard Bakke har skrevet eller lest». Klageren fastholder imidlertid: «Men på avisens
førsteside er jeg klart knyttet til det Dagbladet mener notatet gir uttrykk for.» Slik klageren ser det, innrømmer avisen indirekte også dette, når det i tilsvaret heter: «Dagbladet kan forstå at klager hadde blitt ille berørt dersom vi virkelig hadde beskyldt ham og/eller kollegene i Norge 2015 for statskuppaktige planer…». Klageren går dessuten i rette med avisens anførsel om at ordet «kupp» ikke gir noen negative assosiasjoner, og han skriver:

«Jeg tror svært få av dem som leste førstesideoppslaget ”VALLAS VENNER planlegger KUPP I AP” tenkte at det skulle holdes en auksjon på APs landsmøte, der de avbildede personene planla å gjøre ets spesielt godt kjøp. Ei heller tror jeg særlig mange tenkte på ran eller tyveri i den forbindelse. Men uaktet hvilken valør man vil gi ordet ”kupp”, har undertegnede ikke kjent til eller diskutert det notatet som er utgangspunktet for oppslaget, noe Dagbladet også erkjenner.»

Klageren registrer avisens anførsel om at deltakelsen i Norge 2015 «knytter (også) Hallvard Bakke direkte til det miljøet som arbeidet med det omtalte notatet», og han påpeker:

«Norge 2015 er et løst nettverk. Det er ingen organisasjon som gjør vedtak. Om en eller flere personer som deltar i denne gruppen kommer med utsagn, står de andre naturligvis ikke ansvarlig for eller kan knyttes til disse utsagnene. Ganske særlig må det gjelde når, som i dette tilfellet, vedkommende ikke har kjent til det aktuelle notatet, eller deltatt i noen diskusjon om innholdet i det.»

Når det gjelder bruken av uttrykket «Vallas venner», kjenner ikke klageren igjen «den type diskusjon» avisen i sitt tilsvar refererer til .

Dagbladet skriver i sine siste kommentarer:

«Det er ikke uenighet mellom partene om klagers tilknytning til Norge 2015. Når sentrale medlemmer av denne gruppa arbeider med en strategi for å vinne fram på Ap-landsmøtet er det fullstendig relevant å fortelle nærmere om hvem de er. Det gjelder også på førstesiden, uavhengig av hvem som har skrevet eller lest notatet.»

Avisen fastholder for øvrig at den er på trygg grunn, både med bruken av begrepet «kupp» og i forhold til «hva som kan regnes som politiske venner av Gerd-Liv Valla».

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Tidligere Arbeiderparti-politiker og statsråd Hallvard Bakke mener Dagbladet brøt god presseskikk da avisen på førstesiden brakte hans navn og bilde sammen med tittelen «Vallas venner planlegger kupp i Ap». For sin del betegner klageren påstanden som fullstendig usann, idet han verken hadde sett eller kjente til det angivelig hemmelige notatet fra et Ap-medlem som reportasjen inne i avisen bygget på. Klageren tar også avstand fra å bli betegnet som «venn» av tidligere LO-leder Gerd-Liv Valle, slik det gjøres inne i avisen.

Dagbladet mener det påklagede oppslaget må vurderes i lys av den betente politiske situasjonen som rådet på publiseringstidspunktet. Avisen hevder å ha dekning for å knytte klageren til de såkalte kupplanene, sett på bakgrunn av hans tilknytning til Ap-miljøet som det omtalte notatet var beregnet på. For øvrig anfører Dagbladet at ordet «kupp» i den aktuelle sammenhengen må leses som «strategi for å vinne fram med egne synspunkter».

Pressens Faglige Utvalg viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.4, der det blant annet heter: «Sørg for at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lengre enn det er dekning for i stoffet.»

I det påklagede tilfellet finner utvalget det godtgjort at klageren ikke hadde kjennskap til det notat og den angivelige planlegging av «kupp» som Dagbladets førstesideoppslag uten forbehold knyttet ham til. Utvalget finner koblingen spesielt klanderverdig siden tilsvarsrunden mellom partene avdekker at avisen på forhånd visste at klageren var uten kunnskap om notatets eksistens. Etter utvalgets mening kan ikke «kupp»-oppslaget forsvares utelukkende ut fra den tilknytningen klageren har til samme politiske fløy som notatets opphavsmann.

Dagbladet har brutt god presseskikk.

Oslo, 19. juni 2007

Hilde Haugsgjerd,
Sigrun Slapgard, Marit Rein
Ingeborg Moræus Hanssen, Trygve Wyller, Henrik Syse