NN mot NRK

PFU-sak 073/98


SAMMENDRAG:
NRK Dagsrevyen brakte i en nyhetssending torsdag 30. april 1998 et innslag om en 57 år gammel mann fra Lærdal som hadde forskanset seg i boligen sin. Innslaget var laget av NRK Vestlandsrevyen. Ledsaget av omfattende bildedekning, fortalte reporteren detaljert om trafikken som ble omdirigert forbi stedet, om ambulanse som ble tilkalt, om evakuering av folk i nærheten, deriblant en gruppe anleggsarbeidere og om pågripelsen av mannen morgenen etter at han hadde avfyrt tilsammen fem skudd.
Reporteren intervjuet en av de omtalte anleggsarbeiderne, samt en representant for politiet.
Selve pågripelsen ble filmet på avstand med telelinse. Man kan se mannen som kommer ut fra huset og går ut på tunet. Reporteren opplyser her at stedet heter Tønjum. Senere vises det bilder av flere politifolk som nærmer seg mannen, for deretter å pågripe ham og legge ham i bakken, uten at det er fokusert på mannens ansikt.

KLAGEN:
Klager er mannens svigersønn, med tilslutning fra sin kone (den omtalte mannens datter), samt vedkommendes ektefelle og sønn.
Klageren anfører at hendelsen fant sted i et lite lokalsamfunn, hvor alle kjenner alle, og at det av den grunn blir en ekstra belastning når noe slikt skjer. Ifølge klageren kom reportasjen som et sjokk på familien. Han anfører videre at selv om man ikke direkte kunne se ansiktet på svigerfaren, så var det ikke vanskelig å identifisere hvem det var, «utfrå ganglag og profil. Å sjå sjølve pågripinga var i tillegg både krenkande og respektlaust overfor oss som hadde hatt nok belastningar gjennom det siste døgnet».
Klageren understreker ellers at hans svigerfar er «verdens snillaste mann» og at det var på grunn av sykdom at han havnet i en situasjon han ikke kunne kontrollere.
I tillegg til det ubehag reportasjen har medført for familien, anfører klageren at den vil gjøre det vanskelig for svigerfaren å vende tilbake til en normal hverdag og begynne å omgås folk igjen.

TILSVARSRUNDEN:
NRK Dagsrevyen forstår den belastning klager og den øvrige familie føler, men mener samtidig at det er tatt «tilbørlig hensyn til diskresjonskrav i reportasjen.»
Det vises til at filmingen av åsted og gjerningsmann ble foretatt på lang avstand, og «at folk som ikke hadde et svært godt kjennskap til personen, stedet eller handlingen fra før sendingen, ville ha vanskeligheter med å identifisere ham.»
I tilsvaret redegjøres det deretter for hvorfor NRK Dagsrevyen løftet denne skyteepisoden «opp fra det trivielle plan». Det vises i utgangspunktet til en politiaksjon i Alstadhaug kommune i Nordland seks uker tidligere, en aksjon hvor to politimenn ble skutt ned og drept av en psykiatrisk pasient på permisjon. NRK Dagsrevyen anfører at denne hendelsen reiste en viktig samfunnsdebatt om nedbyggingen av de sentrale psykiatriske institusjonene. Det vises også til to lignende episoder hvor psykiatriske pasienter grep til våpen.
Dekningen av den omtalte aksjonen i Lærdal begrunnes hovedsakelig ut fra to forhold: Den medførte en omfattende evakuering, og den «traff» et sentralt offentlig ordskifte. NRK Dagsrevyen innser likevel at man sto overfor en vanskelig prinsipiell avveining, men mener «det individuelle hensynet ble ivaretatt gjennom formen som reportasjen fikk.»

Klageren skriver i sitt tilsvar at han forstår at politiaksjonen måtte dekkes, men at det er måten det skjedde på som gjør at han reagerer. Klageren presiserer at det er filmingen av selve pågripelsen han stiller seg uforstående til. Han «kan ikkje forstå kva det skulle være godt for». Klageren gjentar at dette var en stor psykisk påkjenning for familien.
Klageren er enig i at svigerfaren ikke kunne identifiseres av folk som ikke kjente ham fra før, men spør «…kvifor skulle han ?visast fram? på denne måten for heile bygda og alle han kjenner her? Kva var hensikta?»

NRK Dagsrevyen har meddelt at redaksjonen ikke har mer å tilføye.

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klagen gjelder et innslag i NRK Dagsrevyen hvor det ble gitt bred dekning av en politiaksjon rettet mot en mann som hadde avfyrt skudd med et haglgevær, og deretter forskanset seg i huset sitt på et mindre sted i Sogn og Fjordane. Klageren, den omtalte mannens svigersønn, reagerer på vegne av familien og mener det var respektløst og krenkende at NRK viste bilder av mannen da han kom ut fra huset og ble pågrepet av politiet. Selv om man ikke direkte kunne se vedkommendes ansikt, var det, ifølge klageren, ikke vanskelig å identifisere ham utfra ganglag og profil.

NRK Dagsrevyen forstår den belastning klageren og den øvrige familie føler, men mener samtidig at man har tatt tilbørlige diskresjonshensyn i den påklagede reportasjen. Det anføres at folk som ikke fra før hadde svært god kjennskap til personen, stedet eller handlingen, ville ha store problemer med å identifisere vedkommende. Dagsrevyen begrunner den omfattende dekningen av saken med at politiaksjonen innebar en omfattende evakuering, samt at hendelsen «traff» et sentralt offentlig ordskifte.

Pressens Faglige Utvalg viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.6, om å ta hensyn til hvordan omtale av kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende og om å vise hensyn til personer i ubalanse, samt punkt 4.7, om identifisering i kriminal- og rettsreportasjen. Utvalget vil på dette grunnlag generelt oppfordre til varsomhet i dekning av aksjoner mot mennesker i åpenbar mental ubalanse.
I det påklagede tilfellet kan utvalget forstå at deler av det aktuelle nyhetsinnslaget må ha vært en belastning på de pårørende. Sett i lys av det omfang og de konsekvenser den pågående politiaksjonen fikk, mener imidlertid utvalget at reportasjen må kunne forsvares. Bildene fra pågripelsen av mannen kan heller ikke sies å være spesielt nærgående, eller identifiserende ut over den krets som allerede visste hvem mannen var.

NRK Dagsrevyen har ikke brutt god presseskikk.

Oslo, 25. august 1998

Sven Egil Omdal,
Astrid Kolbjørnsen,
Brit Fougner, Thomas Hylland Eriksen

Utskrift fra Dagsrevyens innslag 30.04.1998:

Intro (oppleser i studio) : Politiets beredskapstropp fra Oslo gikk i dag tidlig til aksjon mot en 57 år gammel mann i Lærdal i Sogn. Mannen hadde forskanset seg i huset sitt i går kveld og avfyrte flere skudd.
Reporter (til bilder av en politimann som stopper en sivil bil, samt en ambulanse som passerer): Politiet i Sogn tok alle forholdsregler. Ingen fikk kjøre forbi stedet der 57-åringen hadde forskanset seg, i frykt for at han skulle avfyre skudd. Også ambulansen ble tilkalt, i tilfelle det verst tenkelige skulle skje.
Reporter: (til bilder av gatelys samt et lys fra et bolighus i mørket og deretter en mann som ser mot huset med kikkert): I natt lyste det bare fra ett av vinduene i huset der lærdølingen holdt til. I alt fem skudd ble avfyrt, de to siste klokken halv ett i natt.
Reporter (til bilder av biler som passerer, samt en gruppe anleggsarbeider innendørs): 30-40 personer ble evakuert, blant dem anleggsarbeidere som bodde på en brakke i nærheten.
En av anleggsarbeiderne (til bilde av vedkommende): Vi ble jo veldig skremt samtlige av oss. Det var jo ikke noe hyggelig syn å komme inn her på området å se at politiet satt her med skytevester og mitraljøser rundt oss. Så det var jo en tøff opplevelse for de fleste.
Reporter (oversiktsbilder fra gården hvor 57-åringen hadde forskanset seg, nå i dagslys): – Da det lysnet av dag på Tønjum, begynte ting å skje. 57-åringen, som det siste halve døgnet hadde forskanset seg inne i huset, kom ut på tunet. (Bilder av en mann som kommer rundt et hushjørne og går ut på gårdstunet).
Reporter (til bilder av flere av politiets tjenestebiler): – Beredskapstroppen fra Oslopolitiet kom til Lærdal klokken sju i dag tidlig. En time senere gikk de til aksjon mot mannen, som fremdeles oppholdt seg ute.(Oversiktsbilde av gården hvor man ser politifolk som omringer gården og hvor to av dem nærmer seg den omtalte 57-åringen og til slutt pågriper ham – i bakgrunnen høres en stemme, trolig en politimann, som sier «Han har satt seg ned»).
Reporter (til bilder av to politimenn som legger mannen i bakken): – Med den tragiske hendelsen på Helgeland friskt i minne, tok politiet ingen sjanser under aksjonen.
Representant for politiet (til bilder av vedkommende): – Pågripelsen foregikk uten dramatikk og uten at noen var i fare eller ble skadet, så jeg vil si at det gikk veldig bra.
Reporter (til bilder av flere politibiler): – 57-åringen får nå legetilsyn.