Advokat Bjørn Storli p.v.a. klient mot Dagbladet
Dagbladet.no hadde tirsdag 28. mars 2006, følgende nyhetsartikkel:
«Unge Høyre-leder siktet i narkosak
Politiet mener fylkeslederen i Nordland Unge Høyre kan knyttes til et beslag av 10 kilo hasj. Den 23 år gamle politikeren ba i dag om permisjon med øyeblikkelig virkning fra sin stilling i partiet, ifølge NRK.
– Svært tungt (mellomtittel)
Han vil ikke gå inn på hvordan han stiller seg til den alvorlige siktelsen, som lyder på erverv, besittelse og bruk av hasj. – Dere må forstå at dette er svært tungt for meg. Jeg gir ikke noen ytterligere kommentarer til media om denne saken, sier han til Dagbladet.no. Fylkeslederen i Unge Høyre er siktet etter at politiet nylig beslagla 10 kilo hasj i en varebil i Saltdal. Fire personer har blitt begjært fengslet, men politiet vil ikke opplyse overfor Dagbladet.no hvem av de siktede dette dreier seg om.
– Vi kommenterer ingenting som identifiserer de siktede, sier jourhavende politijurist Trond Lakselvhaug ved Salten politidistrikt. Fylkeslederen er ikke fengslet per i dag, og er ikke siktet for å ha forsøkt å selge stoffet.
Kjente kraftig hasj-lukt (mellomtittel)
De rundt 10 kiloene med hasj skal være det største enkeltbeslag av hasj som noen gang er gjort i Salten. Det var torsdag 9. mars at politiet i forbindelse med en trafikkontroll stanset en hvit Volkswagen Transporter på E6. I bilen satt en palestiner i 40-årsalderen og en kvinne fra Marokko. Politifolkene som stoppet de to kjente ifølge Avisa Nordland at det luktet umiskjennelig hasj i kupeen.
Taust fra partiet (mellomtittel)
Leder i Unge Høyre på nasjonalt plan, Torbjørn Røe Isaksen, er kjent med saken, men vil ikke utdype partiorganisasjonens reaksjon på forholdet. – Jeg kommenterer ikke saker som er under etterforskning, sier han til Dagbladet.no. Vi har fått et brev fra fylkeslederen i dag, der han melder fra om at han har tatt permisjon, sier generalsekretær Gunnar Kongsrud i Unge Høyre. Hverken han eller Røe Isaksen vil si noe om hvorvidt de frykter at narkosaken kan skade partiet.»
I en tidligere versjon av artikkelen samme dag var Unge Høyre-politikeren navngitt flere ganger.
Den siste versjonen av artikkelen, uten Unge Høyre-lederens navn, var også gjengitt i Dagbladets papirutgave påfølgende dag, onsdag 29. mars 2006.
KLAGEN:
Klager er den omtalte og navngitte lederen for Unge Høyre i Nordland. I klagens innledning heter det at klagen handler om «identifikasjon samt sterkt overdimensjonerte oppslag i kriminalsak». Klagen omfatter både Dagbladets nettutgave og papirutgave.
I klagebrevet heter det:
«Fredag 24. mars ble han (klageren; sekr. anm.) tatt inn til avhør i Salten politidistrikt, da han var mistenkt for å ha befatning med hasj. Han var til et kort avhør om dette og ble løslatt samme dag. Han tilsto i avhøret befatning i forhold til oppbevaring/bruk av et mindre kvanta – 30 gram. Dette er senere bekreftet av Salten politidistrikt også i media (Avisa Nordland). (NN) (klageren; sekr. anm.) er 23 år. Han ble valgt til leder i Unge Høyre i Nordland 28.01.06. Han meldte seg inn i partiet først i desember 2005. Han har på ingen måte rukket å markere seg politisk i forbindelse med sitt verv.»
I klagebrevet opplyses det at klageren ikke ønsket å kommentere siktelsen da mediene henvendte seg til ham. Ifølge klagen var det NRK Nordlands omtale (parallell klage) som gjorde andre medier, inkludert Dagbladet, oppmerksom på forholdet.
I klagebrevet anføres at det at klageren finner pressens opptreden i denne saken helt uakseptabel, og selv om han har et verv i et ungdomsparti, kan han ikke på noen måte se at pressen har en rett til å identifisere ham direkte gjennom å titulere han som leder i Unge Høyre i Nordland. Ikke under noen omstendighet kan klageren se at han kan identifiseres direkte med bruk av navn, slik Dagbladet.no gjorde. Det anføres også at pressen var klar over at han hadde en beskjeden rolle i det omtalte forholdet.
TILSVARSRUNDEN:
Dagbladet opplyser at man avgir felles svar for både nett- og papirutgaven. Det opplyses videre at en henvendelse til klagerens advokat, med sikte på en mulig minnelig ordning, er blitt avvist.
Dagbladet avviser klagen, og registrerer at det ikke er faktiske feil det klages over, men identifiseringen av klageren og sakens omfang.
Avisen konstaterer videre at det ikke er en vanlig 23-åring saken handler om, men lederen for et lokalt ungdomspolitisk parti. «Han har latt seg velge til å representere dette partiet og det er derfor rimelig å anta at han har vært, eller i det minst burde ha vært, oppmerksom på hvilken rolle han da går inn i. Rollen som politisk leder er ikke en privat-sak. Når noen velger å ta på seg slike verv, så oppsøker vedkommende samtidig offentligheten for å få gjennomslag for sitt politiske syn. Da må politikeren også være forberedt på at velgerne krever informasjon om ting som kan ha betydning for deres syn både på den aktuelle politikken og den aktuelle politikeren. Slik sett er det åpenbart at (klagerens) befatning med et av tidens heftigste politiske tema, nemlig narkotika, er av offentlig interesse.»
Om identifiseringen anfører Dagbladet at klagerens navn og hans verv «er tett knyttet til hverandre», og mener videre at klageren, i kraft av sitt verv, må anses å være en offentlig person, og at det var av offentlig interesse å navngi klageren.
Dagbladet opplyser videre at navnet ble fjernet i en senere versjon, etter at klageren tok direkte kontakt med redaksjonen «I samtalen framsto (klageren) som ytterst fortvilet og vi valgte derfor å ta menneskelige hensyn og etterkomme hans ønske.» Avisen understreker imidlertid at det at navnet ble fjernet, ikke må oppfattes som en erkjennelse av at man mener å ha gjort noe etisk galt ved å identifisere i første versjon.
Klagerens advokat skriver i sitt tilsvar:
«Når min klient ønsker saken vurdert i forhold til de presseetiske reglene har dette sin bakgrunn i den klare identifikasjon som skjer av ham i forbindelse med et mindre lovbrudd av begrenset omfang. Dette gjennom enten å identifisere ham som leder av Unge Høyre i Nordland (parallelle klage; sekr. anm.) eller gjennom direkte bruk av navn (nettavisene) (foreliggende klage; sekr. anm.).»
Det anføres i tilsvaret fra advokaten at det gjennom medieomtalen skapes et inntrykk av at klienten «synes å ha en sentral rolle i narkotikaomsetningen, hvilket han ikke har».
Dagbladet har muntlig opplyst at man ikke har ytterligere kommentarer.
PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klageren, en 23 år gammel permittert leder av Unge Høyre i Nordland, mener Dagbladet.no og avisen Dagbladet brøt god presseskikk da de omtalte at han var siktet for anskaffelse, oppbevaring og bruk av hasj. Klageren anfører at artiklene ga inntrykk av at han var sterkere involvert i saken enn han reelt var, og mener han ikke skulle vært direkte identifisert ved å bli navngitt (nettugaven) eller indirekte identifisert ved at vervet hans i Unge Høyre ble oppgitt.
Dagbladet avviser klagen, og hevder det er av samfunnsmessig interesse å informere om at det foreligger en siktelse mot lederen av Høyres ungdomsorganisasjon i fylket. Det vises til at det er av samfunnsmessig interesse å gi informasjon om at en navngitt ungdomspolitisk leder er siktet i en narkotikasak.
Pressens Faglige Utvalg viser til Vær Varsom-plakatens punkt 1.4, der det blant annet heter: «Det er pressens rett å informere om det som skjer i samfunnet og avdekke kritikkverdige forhold.» Slik utvalget ser det, var Dagbladet i sin fulle rett til å omtale det forhold at lederen for den lokale avdelingen av Unge Høyre var siktet for oppbevaring og bruk av narkotika.
Utvalget registrerer at man i omtalen av forholdet navnga klageren, men at man etter anmodning fra klageren senere på dagen valgte å fjerne navnet. Utvalget kan imidlertid ikke se at den opprinnelige navngivningen innebærer noe brudd med de etiske normene. Utvalget vektlegger her klagerens samfunnsrolle, og den tillit han har bedt om som leder for en politisk ungdomsorganisasjon. Utvalget vil også legge vekt på at Dagbladet, både i nettutgaven og i avisutgaven har tydeliggjort hva siktelsen mot klageren inneholdt.
Dagbladet.no og avisen Dagbladet har ikke brutt god presseskikk.
Oslo, 20. juni 2006
Odd Isungset,
Hilde Haugsgjerd, Halldis Nergård,
Ingeborg Moræus Hanssen, Eva Sannum, Camilla Serck-Hanssen