["259"] mot NRK

PFU-sak 035/11


SAMMENDRAG:

Programserien Storbynatt på NRK1 hadde i hvert program et innslag der programlederne Bård Tufte Johansen og Harald Eia harselerte med artikler i norske lokalaviser. I sendingen torsdag 18. november 2010 ble det blant annet vist en artikkel fra avisen Harstad Tidende med tittelen «Vi er ikke samer». Artikkelen var illustrert med et gruppebilde med fem personer. En av dem var en liten gutt. I replikkvekslingen mellom de to programlederne framkom følgende:

«Eia: – Jeg lurer litt på han i midten, jeg lurer på (om) han er dverglapp. Han sitter der (peker på et barn i gruppen).

Johansen: – Nei, han er vel en gutt, er han ikke det?

Eia: – Nei, jeg lurer på om han er dverglapp, gitt.»

KLAGEN:

Klagerne er guttens foreldre. De opplyser at artikkelen i Harstad Tidende «kom for øvrig i stand etter at den lille bygda vår uten samisk identitet ble innlemmet i ”Samisk utviklingsfonds virkeområde” mot et overveldende flertall’s vilje og interesse.»

Videre skriver klagerne: «Vi som foreldre reagerer meget sterkt på hvordan et innslag på ”Storbynatt” kunne passere de produksjonsansvarlige, og i siste instans de ansvarlige i NRK1, uten at noen så hvordan dette rammet en liten gutt!»

Programserien Storbynatt ble produsert av Funkenhauser Production as på oppdrag fra Underholdningsavdelingen i NRK.

TILSVARSRUNDEN:

NRK skriver i sitt tilsvar: «Selv om humorens grenser skal være vide må vi også på dette området være varsomme i forhold til omtale av barn og eventuelle konsekvenser for dem. Den aktuelle kommentaren var ikke klarert med familien på forhånd, og uavhengig av den presseetiske vurderingen er vi enige i at det var en uheldig kommentar som burde vært redigert bort før sending av programmet.»

Det opplyses at den korte sekvensen ble fjernet før reprisesendingen og at den også umiddelbart ble fjernet fra den nettpubliserte versjonen.

Klagerne gjentar i sitt tilsvar i all hovedsak tidligere argumenter. De understreker i tillegg at redigeringen av programmet, og dermed en begrensning av skadevirkningene overfor sønnen, neppe ville skjedd uten at «vi hadde brukt en hel dag på nettopp å få dette til».

NRK gjentar i sitt siste tilsvar sin beklagelse over at innslaget ble sendt med den innklagede sekvensen.

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen gjelder en kort replikkveksling i et innslag i programserien Storbynatt på NRK1. I innslaget kalte programlederne en åtteåring på et avisbilde, som ble vist på skjermen, for «dverglapp». Guttens foreldre mener dette var i strid med god presseskikk.

NRK har karakterisert innslaget som uheldig og beklaget at det ble sendt.

Pressens Faglige Utvalg konstaterer at det påklagede innslaget forekom i en humorserie og vil understreke at det må være særlig vide rammer i humorsjangrene. Samtidig må det understrekes at de pressetiske normene, slik de er nedfelt i Vær Varsom-plakaten, i utgangspunktet også gjelder i humorsammenheng.

I det påklagede innslaget var det en åtte år gammel gutt som ble gjenstand for omtale som etter utvalgets mening må kunne karakteriseres som belastende. Utvalget viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.8, der det blant annet heter: «Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet.»

NRK har brutt god presseskikk.

Oslo, 27. april 2011

Hilde Haugsgjerd,
Marit Rein, John Olav Egeland, Line Borrevik,
Henrik Syse, Eva Sannum, Reidun Førde

FOR FRAMFØRING I RELEVANT SENDETID:

«Pressens Faglige Utvalg (PFU), som er klageorgan for norske medier, mener NRK brøt god presseskikk  i et innslag i programserien Storbynatt. I serien, som ble sendt på NRK1, omtalte programlederne en åtte år gammel gutt på en måte som etter utvalgets mening må kunne karakteriseres som belastende. Utvalget viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.8, der det blant annet heter: ”Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet.”»