Adv. Johan Alexander Widerøe p.v.a klient mot Innherreds Folkeblad

PFU-sak 033/01


SAMMENDRAG:
Innherreds Folkeblad brakte tirsdag 16. januar 2001 en artikkel med tittelen «Regnskaps-firma skaper uro» . I ingressen heter det:
«Konflikter, uro, økonomiske problemer og kritikkverdige forhold knyttes til Nova regnskap AS og daglig leder Per Olav Fines fra Mosvik».
I artikkelen går det fram at «Nova Regnskap AS på Ørmelen har problemer. Kunder flykter og de har store vanskeligheter med å få tak i daglig leder Per Olav Fines. Driften virker kritikkverdig, ifølge Kredittilsynet». «En konsekvens av den oppståtte situasjonen, er at flere bedrifter og privatpersoner som er kunder hos Nova Regnskap AS, risikerer at regnskapene deres for 2000, ikke blir ferdige».
En av kundene som har ?flyktet?, Per Almås i PA Elektro i Verdal, sier han ville bytte på grunn av prisen. «Da jeg sa opp, ble det trøbbel med å få ut bilagene. Det har også vært vanskelig å få tak i daglig leder som har vært syk og ikke tilstede. Jeg har fått noen, men ikke alle bilagene, sier Almås. En annen kunde, er Norsk Bedriftsutvikling. De fikk ikke utlevert bilagene. De ble til slutt beslaglagt av Fylkesskattekontoret».
Bjørn Bakken og hans eiendomsfirma Basco AS har også sluttet. «Konflikten mellom partene endte i forliksrådet 13. desember 2000. – Grunnen til konflikten er at Nova regnskap AS skrev for høye regninger. Jeg har også hatt store problemer med å få tak i daglig leder».
Videre framgår det at Fines «for tiden er langtidssykemeldt. Det betyr at firmaet drives uten at han er jevnlig tilstede. Ifølge lovverket og Kredittilsynet skal en autorisert regnskapsfører i utgangspunktet være tilstede. ? Det er mulig å søke om dispensasjon. Nova regnskap har ikke søkt om dette, sier førstekonsulent Elise Grønseth i Kredittilsynet. Grønseth sier at driften virker kritikkverdig, men hun kan ikke uttale om den er lovstridig».
Ifølge Innherreds Folkeblad har Nova regnskap ?en betydelig omsetningssvikt i 2000?. «Sannsynligvis får bedriften driftsunderskudd i 2000». Bedriftens revisjonsfirma opplyser at regnskapet for 2000 ikke er lagt fram. Videre framgår det at et styremedlem har forsøkt å selge Nova regnskap AS uten å lykkes.
Under undertittelen «Taus daglig leder» framgår det at Fines ikke var tilstede hos Nova regnskap AS ?i går?. «Han svarte heller ikke på mobiltelefonen, eller svarte på henvendelser. Styremedlem Svein Hagen henviser bare til at det er daglig leder som skal uttale seg».
I en undersak, med tittelen «Firmaet drives normalt», avviser et annet styremedlem at det har vært noen uro i styret.

Lørdag 27. januar brakte Innherreds Folkeblad Verdalingen forsidehenvisningen «Lokalavisa i tvist med Nova» . Inne i avisen er tittelen «Innherreds Folkeblad i tvist med Nova». I ingressen står det følgende:
«Innherreds Folkeblad Verdalingen har mottatt brev fra advokat Johan Alexander Widerøe etter oppslaget om Nova Regnskap».
I teksten går det fram at «redaktør Tor Ole Ree opplyser at han på sin side har tatt kontakt med advokatfirmaet Tapper & CO for bistand. ?En av våre kilder opprettholder sin framstilling om at virksomheten i Nova regnskap er blitt forsøkt solgt til dem, sier Ree. ?Vi kan dokumentere at det i et aksjonærmøte i Nova regnskap den 18. desember, ble vedtatt at styret skulle innlede forhandlinger med andre firmaer om kjøp av innmat (kundeporte-følje og ansatt). Et referat fra møte viser imidlertid at det ikke er snakk om oppløsning av salskapet, sier Ree. I artikkelen om ?Regnskapsfirma skaper uro? går det fram at Svein Hagen skal ha forsøkt å selge Nova regnskap AS. ? Vi ønsker å presisere at det er virksomheten som er forsøkt solgt, og ikke aksjene, sier Ree».
På samme side står en annen artikkel om Nova. Tittelen er «Uenighet om lønn i Nova», og i ingressen framgår det at en ansatt i firmaet har fått 100.000 kroner etter et forlik. Pengene skal være overtidslønn. «På spørsmål svarer Fines ingen kommentar».

KLAGEN:
Klageren, Nova regnskap AS representert ved advokat, viser til vedlagt dokument der det framgår at uttalelsen fra Kredittilsynet er feilaktig. Videre påpekes det at Nova regnskaper AS er «fullstendig á jour når det gjelder regnskaper for samtlige kunder» for år 2000. Klageren gjør oppmerksom på at en av firmaets to aksjonærer, Audun Høisæther, er den som har begjært den ekstraordinære generalforsamlingen.
Klageren viser til Per Almås i PA Elektro sin uttalelse om at han har hatt problemer med å få ut alle bilagene sine. «Til dette er å bemerke at dette er en uriktig opplysning, idet bilagene er kundens eiendom og alltid har stått til hans disposisjon. En annen sak er at han fortsatt ikke har hentet ut alle disse bilagene ennå. Når det gjelder produserte datalister, har han imidlertid ikke fått utlevert disse. Årsaken er ene og alene at han ikke har villet betale firmaets regning, og slik står saken i dag».
Når det gjelder Norsk Bedriftsutvikling, anfører klageren at firmaet ble tvangsavviklet sommeren 2000, og har pr. dato ikke betalt en eneste krone for regnskapsførsel. Jeg understreker at det også her er Audun Høisæther som er styreleder, daglig leder og hovedaksjonær». «Vedr. Norsk Bedriftsutvikling kan det videre opplyses at bilagene aldri er blitt beslaglagt av fylkesskattekontoret. Det er Per Olav Fines som uoppfordret leverte disse til fylkesskattekontoret».
Klageren viser til at Audun Høisæther nå er ansatt som daglig leder i et konkurrerende regnskapsfirma, og at firmaet, samme dag som artikkelen sto på trykk, sendte ut et rundskriv til «en mengde regnskapspliktige personer og bedrifter, herunder samtlige av Novas Regnskap ASs kunder» . (Rundskrivet følger klagen, sekr. anm.).
Klageren påpeker at Nova regnskap AS hadde to forliksklager mot Bjørn Bakken. Den ene er trukket, mens den andre vil bli brakt inn for retten, da Nova mener å ha 140.000 kroner til gode hos ham. Klageren avviser at Per Olav Fines har vært langtidssykmeldt. «Iflg. trygdekontoret vil langtidssykemelding være en sykemelding ut over 8-9 uker. Pr. 16. januar 2001, den dag artikkelen sto i avisa, hadde Per Olav Fines aktiv sykemelding. Dette innebærer at han da har full anledning til å være på jobb. Sykepenger har han verken krevet eller mottatt».
Klageren stiller seg uforstående til avisens opplysninger om at firmaet skal ha en betydelig omsetningssvikt og at det sannsynligvis får et driftsunderskudd i 2000. «Selv firmaet er ikke klar over hvorledes regnskapet vil komme ut for i fjor, idet det ganske enkelt ikke er avsluttet».
Klageren mener Innherreds Folkeblads oppfølging og presisering den 27. januar ikke er tilfredsstillende. Når det gjelder den andre artikkelen samme dag, med tittelen «Uenighet om lønn i Nova», bemerker klageren at Nova regnskap AS på ny kommer ut som ?den store stygge ulven? i avisa».

TILSVARSRUNDEN:
Innherreds Folkeblad Verdalingen bemerker at «verken daglig leder Per Olav Fines eller styremedlem Svein Hagen i Nova Regnskap har vært interessert i tilsvar. Førstnevnte kjeftet derimot journalisten huden full etter at første artikkel sto på trykk. Svein Hagen er to ganger av redaktøren bedt om å komme med tilsvar. Dette har han overhode ikke vært interessert i».

Klageren mener dette er å snu saken på hodet. «Om Rees (redaktøren, sekr. anm.) svar er rettstilstanden i norsk presse vil vi vurdere å fremsette like graverende feil oppysinger om
Verdalingen og red. Ree i andre presseorganer. Så får de etterpå benytte seg av sin rett til å korrigere utsagnene våre og alt er fryd og gammen». «Vi betviler ikke at Verdalingen har
kilder, men av og til kan det være fornuftig å sjekke ?kildenes? mål med å gi informasjon». «Om Verdalingen nå ønsker å dekke seg bak sine kilder får de også stå for de faktiske feil de ikke kan dokumentere. De er beskrevet i mitt brev til PFU av 2.2.01.».
Klageren oppfatter ikke «red. Rees svar til PFU som noe forsøk på å svare på de anklager vi retter imot avisen».

Innherreds Folkeblad Verdalingen viser til at artiklene er publisert på grunnlag av totalt 11 kilder. «Kildene bygger opp under det samme. I artikkelen er det til sammen 8 muntlige og en skriftlig kilde. I tillegg fikk to uavhengige kilder kildevern. Det er i artikkelen lagt vekt på saklighet i presentasjonen. Overskriften og ingressen går ikke lenger enn det er dekning for i stoffet. Det er god presseskikk». Videre påpeker avisen at Per Olav Fines ble kontaktet for samtidig kommentar. Men han var vanskelig å få tak i og fikk dermed ikke uttalt seg. Han ville heller ikke la seg intervjue om Nova regnskap AS i påfølgende avis, 18. januar, og har i tillegg uttalt seg generelt ??av prinsipp diskuterer jeg ikke forretninger i pressen?».
Videre anfører avisen at «styreleder Ivar-Arnljot Pedersen i bedriften Noteko på Verdal bekrefter i samme avis at Svein Hagen før jul i fjor, nærmere bestemt 18. desember, forsøkte å selge virksomheten i Nova til Noteko, dvs. regnskapsoppdrag, kundeportefølje og 1 ansatt».

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klagen gjelder tre artikler i Innherreds Folkeblad Verdalingen, med omtale av økonomiske problemer i et regnskapsfirma. Klageren, en advokat på vegne av firmaet, mener avisen kommer med en rekke udokumenterte påstander mot bedriften, og at den ikke har utvist tilstrekkelig kildekritikk. Klageren hevder at en av firmaets to aksjonærer også er en av avisens kilder, og påpeker at denne nå arbeider i et konkurrerende regnskapsbyrå. Klageren avviser at Kredittilsynet har kritisert firmaet, og anfører at avisens opplysninger om bedriftens økonomiske tilstand ikke kan dokumenteres da firmaet ikke har avsluttet regnskapsåret. Videre avvises påstanden om at daglig leder er langtidssykemeldt og uten anledning til å arbeide.
Innherreds Folkeblad Verdalingen viser til at artiklene er publisert på grunnlag av totalt 11 kilder, og mener redaksjonen har dekning for sitt innhold. Avisen påpeker at klageren ble forsøkt kontaktet for samtidig kommentar, men at han var vanskelig å få tak i og dermed ikke fikk uttalt seg. Klageren har senere ikke ønsket å la seg intervjue om firmaet.
Pressens Faglige Utvalg mener Innherreds Folkeblad Verdalingen var i sin fulle rett til å sette søkelys på regnskapsbedriftens situasjon, men viser til Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, der det blant annet heter: «Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysningene som gis er korrekte».
Ut fra den forliggende dokumentasjonen konstaterer utvalget at avisen ikke har dekning for opplysningene om Kredittilsynets angivelige kritikk av bedriften. Utvalget noterer seg også at firmaets leder ikke er langtidssykmeldt, men har en aktiv sykmelding og dermed full anledning til å føre kontroll med regnskapene, slik loven krever. Utvalget kan ikke ta stilling til firmaets økonomiske situasjon, men mener avisen skulle anstrengt seg ytterligere for å få forelagt klageren beskyldningene mot bedriften. Utvalget viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.14, der det blant annet heter: «De som utsettes for sterke beskyldninger skal såvidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger».
Innherreds Folkeblad Verdalingen har brutt god presseskikk.

Oslo, 27. mars 2001
Thor Woje,
Catharina Jacobsen, John Olav Egeland, Odd Isungset,
Harald Berntsen, Grethe Faremo, Marvin Wiseth