Tømmerdal & Co, ved advokat Ivar Sølberg (p.v.a. klient) mot Sunnmørsposten

PFU-sak 017/04


SAMMENDRAG:
Sunnmørsposten brakte torsdag 22. januar 2004 en førstesidehenvisning med tittelen «Rekord-beslag av amfetamin». I henvisningsteksten står det:

«Fire tatt: Politiet har gjort tidenes største amfetaminbeslag i Ålesund. Beslaget har en verdi på rundt 1,5 millioner kroner. Tre menn er fengsla i saka. To av de pågrepne har tilknytning til en MC-klubb i Ålesund, og politiet har stengt av lokalene til klubben. Nå vil politiet forsøke å stenge klubben ute av lokalene for godt».

Inne i avisen er tittelen «»Uroaksjon ga amfetamin-rekord». I ingressen står det:

«Politiet har gjort et rekordbeslag av amfetamin i Ålesund. Det overrasker ikke politiavdelingssjef Endre Flatvad, som sier byen ofte kalles ?amfetaminbyen?».

I brødteksten går det fram at politiet «kom over amfetamin flere steder», og at fire personer er pågrepet. «[T]re av dem sitter nå varetektsfengslet, opplyser politiavdelingssjef Endre Flatvad». De tre mennene opplyses å være mellom 20 og 50 år. «To er fra Ålesund, den tredje fra Østlandet». Etter det avisen erfarer er beslaget på 1,5 kilo amfetamin.

En undersak, med tittelen «MC-klubb stengt av politiet», har følgende ingress:

«Politiet har plombert låsen på klubbhuset til MC-klubben Banished Freaks i Ålesund. Årsaken er at to av de pågrepne i ei stor hasj-sak er sentrale personer i klubben».

I brødteksten går det fram at lokalene til MC-klubben er midlertidig plombert. «Men politiet i Ålesund vil prøve å få stengt klubben ute av lokalene for godt. Det bekrefter politistasjonssjef Endre Flatvad: -Vi ser nå nærmere på dette, og tar blant annet kontakt med teknisk sektor i Ålesund kommune og Ålesund Brannvesen. Videre er vi i kontakt med huseieren som MC-klubben leier lokalene av, sier Flatvad. ?Er ikke det å stemple alle medlemmene som forbrytere. Dere hadde vel ikke stengt lokalene til et sangkor, om to av medlemmene ble tatt med hasj?
– Nei, men dette er to sentrale personer som står for noe i klubben. Likevel sier vi ikke at det nødvendigvis er alle medlemmene i klubben som står for noe ulovlig».

Videre opplyses det at politiet i lengre tid skal ha mottatt informasjon om at det er blitt omsatt narkotika i klubben, men at det har vært vanskelig å trenge inn i den lukka klubben. «Nå mener de å ha lykkes med det, etter at de i helgen stoppet en bil med ti kilo hasj på veg til Ålesund. I alt fem personer ble pågrepet, to av dem tilhørende MC-klubben i Ålesund. Disse to, samt to østlendinger er nå varetektsfengslet i fire uker».

MC-klubbens advokat ville ikke uttale seg om saken, ifølge Sunnmørsposten.

Dagen etter oppslaget sto følgende rettelse på trykk på Sunnmørspostens førsteside:

«RETTER: På 1. sida i gårsdagens avis kom vi skade for å blande sammen to narkotikasaker som er under etterforskning i Ålesund. Feilen oppstod under
redigering av avisa. Vi streker under at politiet ikke knytter de to arresterte
mennene i en MC-klubb opp mot et stort amfetaminbeslag, men derimot et
beslag av ti kilo hasj».

KLAGEN:
Klageren, MC-klubben Banished Freaks representert ved advokat, viser til at førstesidehenvisningen «beskriver direkte sammenheng mellom to personer med tilknytning til en MC-klubb og et beslag av tidenes største amfetaminbeslag i Ålesund. Klubbens navn er gjengitt på side 6». Klageren anfører at det ikke er noen sammenheng mellom amfetaminbeslaget og den navngitte MC-klubben. «Dagen etter hadde Sunnmørsposten en rettelse på sin 1. side som utelukkende gikk på førstesidehenvisningen». Etter klagerens syn er ikke rettingen god, og den mangler en beklagelse. «Når det gjelder teksten på side 6, anføres det at presentasjonen og delvis også innholdet er i strid med publiseringsreglenes pkt. 4.1. Overskriftene må lese slik at Sunnmørsposten knytter det rekordstore amfetaminbeslaget direkte til MC-klubben, som opplyses å være stengt av politiet. For den alminnelige leser fremstår det som nokså åpenbart at det er en sammenheng mellom amfetaminbeslaget og Banished Freaks. Det vises til publiseringsreglenes pkt. 4.4».

Klageren mener også at det er tendensiøst å påstå at lokalene var stengt av politiet, og viser til at politiet kun gjennomførte en lovlig gransking som gikk over flere dager.

TILSVARSRUNDEN:
Sunnmørsposten viser til at avisen dagen før, 21. januar, hadde en nyhetssak om at to personer var pågrepet i forbindelse med beslag av 10 kg. hasj. Det var da ikke bekreftet at de to siktede i den saken hadde tilknytning til MC-klubben. «Samme dag kaller Ålesund politistasjon inn til en pressekonferanse og forteller om tidenes største amfetaminbeslag i Ålesund. På den pressekonferansen utdypes også den nyhetssaken som Sunnmørsposten har på trykk om et stort hasj-beslag. Her opplyses det om tilknytning til MC-klubben og at politiet har stengt klubbens lokaler. I avisa dagen etter ble det laget nyhetssaker knyttet til begge disse to sakene».

Sunnmørsposten viser til at den ble klar over at man feilaktig hadde knyttet MC-klubben til amfetaminbeslaget, og at det ble gjort en retting på førstesiden dagen etter. Avisen mener den har rettet de feilaktige opplysningene i forsidehenvisningen i tråd med god presseskikk, og påpeker at de ikke har knyttet de to siktede fra MC-klubben til begge beslagene, men feilaktig til et beslag av amfetamin og ikke 10 kilo hasj. Etter Sunnmørspostens syn er ikke skadevirkningen av en slik sammenblanding vesentlig, og viser til at strafferammene er de samme.

Videre mener avisen at det var naturlig å presentere de to sakene samtidig, fordi de tematisk hører sammen. «Vi kan ikke se at vi gjennom presentasjonen har knyttet de to sakene sammen på en etisk uforsvarlig måte. Hasjsaken er dessuten ei oppfølging av saken vi hadde på trykk i avisa dagen før».

Avisen hevder også at det er korrekt at politiet stengte MC-klubbens lokaler, og viser til at det klart framgår at stengingen ikke er permanent.

Klageren viser til at det ikke finnes noen forbindelse mellom de to sakene, og at forsidefeilen og presentasjonen inne i avisen har skadet klubben. «Det fastholdes at presentasjonen inne i avisen ? særlig i overskriftene ? for en alminnelig leser av Sunnmørsposten knytter de to sakene tett sammen».

Videre hevder klageren at det ikke er korrekt at Ålesund kommune vil stenge klubben. Klageren har kontaktet «fagleder Lars R. Lundanes i Ålesund kommune i forbindelse med dette oppslaget. Også han reagerer på Sunnmørspostens oppslag og som han karakteriserer som feilaktig». Klageren viser til at kommunen har et langt mer nyansert syn på saken.

Sunnmørsposten har ingen ytterligere kommentarer, ut over å presisere at avisen selvsagt ikke mener at de interne etiske retningslinjer har «forrang i forhold til Vær Varsom-plakaten».

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klagen gjelder en førstesidehenvisning og et innsideoppslag i Sunnmørsposten i forbindelse med et amfetaminbeslag og et større hasjbeslag. Av førstesidehenvisningen går det fram at to av de siktede i amfetaminsaken tilhører en MC-klubb, mens det korrekte er at MC-medlemmene er siktet i hasjsaken. Klageren, en advokat på vegne av MC-klubben, reagerer på den feilaktige opplysningen, og viser til at det ikke finnes noen forbindelse mellom amfetaminbeslaget og hasjsaken klubbmedlemmene er siktet for. Klageren synes ikke avisens rettelse er god, og mener avisen skulle beklaget feilen. Videre hevder klageren at presentasjonen inne i avisen knytter de to sakene sammen, særlig i overskriftene. Klageren hevder dessuten at påstandene om at klubben skal stenges, er feilaktige og unyanserte.

Sunnmørsposten viser til at hasjsaken var en oppfølging av en sak dagen før, der politiet nå kunne bekrefte at de to siktede hadde tilknytning til MC-klubben. Samtidig opplyste politiet om et rekordbeslag av amfetamin. Sunnmørsposten anfører at den valgte å lage nyhetssaker knyttet til begge disse to beslagene. Da redaksjonen ble klar over sammen-blandingen på forsiden, ble det gjort en rettelse på førstesiden dagen etter. Etter avisens syn var ikke skadevirkningen av en slik art at beklagelse var påkrevd, og påpeker at strafferammen er like for de to forholdene. Sunnmørsposten kan ikke se at presentasjon inne i avisen har knyttet de to sakene sammen på en etisk uforsvarlig måte, og mener den har dekning for opplysningen om at politiet stengte MC-klubbens lokaler.

Pressens Faglige Utvalg konstaterer at Sunnmørsposten, i sin førstesidehenvisning, feilaktig har knyttet to ikke identifiserte medlemmer av en MC-klubb til et større amfetaminbeslag. Utvalget merker seg at det korrekte er at medlemmene er siktet i forbindelse med et større hasjbeslag. Slik utvalget ser det er feilen oppstått som en misforståelse på desken. Utvalget legger vekt på at begge sakene dreier seg om alvorlige narkotikaforbrytelser, og at de omtalte ikke er identifisert. Videre legger utvalget avgjørende vekt på at avisen uoppfordret og umiddelbart korrigerte opplysningene på sin førsteside neste dag.

Videre noterer utvalget seg at det inne i avisen tydelig framgår at det er hasjbeslaget de to MC-medlemmene knyttes til. Selv om presentasjonen og overskriftene i reportasjene er egnet til å skape inntrykk av at amfetaminbeslaget har sammenheng med at politiet vil stenge MC-klubben, anser utvalget et det i tekst og ingress går tilstrekkelig klart fram at det er to ulike saker av alvorlig kriminell art som omtales. Utvalget kan ikke se at påstanden om at klubben er stengt er feilaktig, og legger vekt på at det klart framgår at stengningen er midlertidig.

Etter en samlet vurdering finner utvalget at Sunnmørsposten ikke har brutt god presseskikk.

Fredrikstad, 23. mars 2004
Thor Woje,
John Olav Egeland, Odd Isungset, Sigrun Slapgard,
Camilla Serck-Hanssen, Jan Vincents Johannessen, Henrik Syse