NN mot NRK

PFU-sak 013/11


SAMMENDRAG:

NRK Østafjells hadde i sin nyhetssending mandag 17. januar 2011 kl 18:40 et innslag i forbindelse med en skyteepisode i Badeparken i Sandefjord fredag 14. januar. Innslaget omhandlet fengslingsmøtet etter at en person var blitt pågrepet og siktet samme kveld.

I innslaget, som er på 1:18, vises i et glimt en kvinne som snur seg bort idet hun blir klar over at et kamera peker mot henne.

KLAGEN:

Klageren er sønn av den siktede mannen som var siktet for skytingen og som ble fengslet under fengslingsmøtet. Han opplyser at kvinnen på bildet er den siktedes ektefelle, og klagerens mor. I klagebrevet heter det: «Ønsker med dette å klage på NRK Østafjells som i sin sending 18.40 filmet moren min i rettssaken. Dette selv om det var foto og filmforbud.
De fjernet dette i sin sending senere på kvelden og opptaket 18.40 er heller ikke tilgjengelig på web-sidene etter at jeg ringte dem mellom sendingene den dagen. Når jeg ringte sa de at de hadde gjort en glipp, og at dette ville bli tatt bort. At de filmet mamma er slik jeg ser det brudd på 4.7, om å vise aktsomhet for pårørende. Hun er allerede blitt kontaktet av flere kolleger og bekjente som har sett sendingen. For min mor var dette skremmende, og hun er bekymret for hva identifiseringen av henne kan medføre.»

NRK tok kontakt med klageren med sikte på å løse saken i minnelighet, men dette førte ikke fram.

TILSVARSRUNDEN:

NRK opplyser at det påklagede innslaget gikk på lufta som opplyst av klageren. Etter sending ble desken gjort oppmerksom på at hans mor var med på bildene og kunne identifiseres. Før neste sending ble fire sekunder klippet bort og i Dagsrevyen 21 samme kveld var hun «bluret», dvs. at ansiktet var gjort uskarpt slik at hun ikke kunne gjenkjennes. Det samme ble gjort til sending på NRK2 neste dag.

Det anføres fra NRKs side at skyteepisoden er en alvorlig sak av stor allmenn interesse. Videre vises det til at det billedmessig var fokus på at alle journalistene måtte stå på gangen og at filmingen foregikk åpent og i tråd med rettsregler som gjelder for filming i og ved rettslokaler. Det vises til at man ikke var kjent med at kvinnen var siktedes ektefelle og at hun ikke var å oppfatte som en person det var aktuelt å spørre om tillatelse til å filme. Det vises til at det aldri var fotografens eller redaksjonens intensjon å identifisere kvinnen som en med relasjon til den siktede. «Etter vårt syn gir heller ikke reportasjen grunnlag for å hevde at avbildingen av kvinnen identifiserer eller avdekker hennes forhold til siktede, med unntak av de som allerede kjenner kvinnen og hennes realasjoner.»

Partene har etter dette ikke hatt ytterligere kommentarer.

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen gjelder et nyhetsinnslag på NRK Østafjells i forbindelse med et fengslingsmøte etter skyteepisoden i Badeparken i Sandefjord i januar 2011. Klageren er sønn av den siktede i saken. Han mener NRK brøt god presseskikk fordi innslaget i et kort øyeblikk viste hans mor, som også er siktedes ektefelle, i bakgrunnen. Han mener NRK på denne måten har identifisert henne i tilknytning til den konkrete saken.

NRK anfører at man ikke var kjent med at det var siktedes ektefelle som befant seg utenfor rettssalen, og man ikke hadde noen grunn til å forbinde kvinnen med siktede. NRK mener også at det bare vil være personer som er kjent med forholdet som vil knytte henne til den omtalte saken. NRK anfører dessuten at da man gjennom klagerens henvendelse ble gjort kjent med bildebruken, øyeblikkelig sørget for å avidentifisere henne.

Pressens Faglige Utvalg registrerer at både klager og innklaget mener den korte avbildingen av siktedes ektefelle, klagerens mor, var uheldig. Utvalget er enig med partene i dette, og viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.7, der det blant annet heter: «Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold.» Dette varsomhetskravet må naturligvis også gjelde for personer i nærheten av den/de som er direkte involvert i forholdet.

Utvalget er ikke i tvil om at NRK ikke hadde til hensikt å bidra til økt belastning for familien gjennom å gjøre filmopptak av siktedes ektefelle og vise dette. Ideelt sett skulle redaksjonen ha så gode rutiner at man skulle fanget opp den uheldige bildebruken før publisering, men utvalget finner at den korte sekvensen og lang avstand, samt håndteringen av klagers henvendelse i etterkant, innebærer at NRK har opptrådt presseetisk akseptabelt.

NRK har ikke brutt god presseskikk.

Oslo, 27. april 2011

Hilde Haugsgjerd,
Marit Rein, John Olav Egeland, Line Borrevik,
Henrik Syse, Eva Sannum, Reidun Førde