Ariel Fåland mot NRK

PFU-sak 008/11


SAMMENDRAG:

NRKs forbrukermagasin FBI handlet i sendingen onsdag 12. januar 2011 om strømpriser. I programmet ble det vist noen strømfakturaer fra BKK (Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap).

KLAGEN:

Klageren er en vanlig seer. Han anfører at «det sjokkerer meg at NRK har valgt å filme tett inn på strømfakturaer» og «på fakturaene viser man i fullformat fullt navn, adresse og kundenummer hos strømselskapet BKK». Videre: «Dette gir usedvanlig enkel tilgang til BKKs internettprofil, hvor du eksempelvis kan registrere fakturamottakernes måler, endre passord, adresse, se på faktura historikk og eventuelle betalingsanmerkninger.» Klageren viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.3, om personvern.

Klageren anfører at han ikke har samtykke fra noen av personene som får sin identitet publisert, men viser til at om det hadde dreid seg om ham, ville han blitt rasende.

Sekretariatet har kontrollert klagers påstander om lesbarhet av personopplysninger på fakturaene som «flagrer» forbi i TV-ruta. Etter sekretariatets mening er det kun mulig å lese disse i nettversjonen, hvor det er mulig å stoppe bildet. Nettversjonen er ikke lenger tilgjengelig. Sekretariatet har logget seg på ved hjelp av en av de viste fakturaene. Det er derfra mulig å registrere målerstand, sjekke strømforbruk, betale regning, melde flytting, bestille e-faktura/avtalegiro, endre brukernavn og passord og be om betalingsutsettelse (utskrift vedlagt).

Sekretariatet har på denne bakgrunnen anmodet klageren om å innhente samtykke til klagebehandling fra minst en av dem som får sitt navn, adresse og kundenummer eksponert.

Klageren innhentet da samtykke fra en av fakturamottakerne, og ordinær klagebehandling ble igangsatt.

TILSVARSRUNDEN:

NRK anfører at man før klagen til PFU ble mottatt, ikke var klar over at «noen personers kundenummer og navn i kraftselskapet BKK framstår synlig på fakturaer som er filmet». Det anføres videre at navn og kundenummer ikke er lesbare under normal avspilling.

NRK anser ikke at det foreligger brudd på god presseskikk og mener det er diskutabelt om den informasjonen som framkommer, kan brukes eller misbrukes. «Vi legger likevel vanligvis et forsiktighetsprinsipp til grunn i slike vurderinger, og ville normalt sladdet fakturaene dersom vi hadde oppdaget dem. Denne klagen har bidratt til at vi nå har skjerpet våre rutiner på dette området.»

Klageren opprettholder klagen. Han uttrykket tilfredshet med NRK reaksjon i ettertid, men mener det er naivt å konkludere som NRK, med at misbruk ikke er mulig. Han mener dessuten at kraftselskapet BKK har opptrådt i strid med sine egne regler om personvern.

NRK har ikke hatt ytterligere kommentarer.

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen gjelder et kort innslag i et FBI-program om strømpriser, sendt på NRK1 i januar 2011. Som en illustrasjon litt ut i programmet vises i noen sekunder fakturaer fra kraftselskapet BKK i ferd med å bli utskrevet på et trykkeri. Klageren, en vanlig seer med samtykke fra en av fakturamottakerne, mener NRK har identifisert fakturamottakere og dermed opptrådt i strid med Vær Varsom-plakatens bestemmelse om personvern.

NRK har fjernet nettversjonen av programmet, men mener det ikke foreligger brudd på god presseskikk. Det anføres at det er vanskelig å se at det påklagede kan misbrukes og at navn og kundenummer kun er lesbart om visningen settes i pause. Det anføres likevel at reglene er skjerpet på bakgrunn av klagen.

Pressens Faglige Utvalg vil på generelt grunnlag mane til varsomhet når det er aktuelt å vise dokumenter som kan krenke personvernet. I det foreliggende tilfellet registrerer utvalget at den påklagede visningen ikke var i tråd med de forsiktighetsregler NRK selv opplyser at man søker å følge, og at det dreier seg om et uhell.

Utvalget noterer seg at det kun var mulig å lese kundenavn og –nummer hvis sendingen var satt i pause, altså bare i et opptak eller i en nettsending som nå ikke lenger er tilgjengelig. Det er derfor utvalgets mening at det i dette tilfellet kun dreier seg om en teoretisk mulighet for begrenset misbruk, og er fornøyd med NRKs erkjennelse av at visningen ikke var i tråd med egne prinsipper.

NRK har ikke brutt god presseskikk.

Fredrikstad, 24. mai 2011

Hilde Haugsgjerd,
Marit Rein, John Olav Egeland, Øyvind Brigg,
Henrik Syse, Camilla Serk Hanssen, Georg Apenes