NN mot Agderposten

PFU-sak 111/14


SAMMENDRAG:

***

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen gjelder primært publiseringen av et bilde fra en trafikkulykke på Agderposten.nos nettside i mars 2014. En ung kvinne omkom i kollisjon med en trailer på E18 i Aust-Agder. Klagere er kvinnens pårørende, hennes bror og hennes tante. De mener avisen ikke tok tilstrekkelig hensyn til hvilken belastning bildepubliseringen påførte de etterlatte. I tillegg klages det også over to formuleringer i omtalen, som klagerne mener er spekulative.

Agderposten beklager den belastning den har påført de pårørende, men avisen kan ikke se at den har opptrådt i strid med de relevante punktene i Vær Varsom-plakaten. Avisen viser til at bildet er tatt på god avstand og at det ikke viser detaljer, og at de ble publisert mer enn seks timer etter at ulykken fant sted. Når det gjelder de påklagede formuleringene avviser avisen at de var ment som spekulasjoner om dødsårsak.

Pressens Faglige Utvalg konstaterer at omtale av alvorlige hendelser, som trafikkulykker med fatalt utfall, stiller store krav til etisk refleksjon. For nære pårørende vil tekst og bilder kort tid etter en alvorlig ulykke ofte vil være en belastning, på toppen av en sorgreaksjon. Også redaksjoner forstår dette. Samtidig har mediene en oppgave i å orientere samfunnet om hendelsen. Dette er en selvstendig verdi. Den må balanseres opp mot hensyn til omkomne og etterlatte. Den foreliggende klagen er et eksempel på et slikt presseetisk dilemma.

Klagerne spør om det var nødvendig å publisere bildet av den forulykkedes bil etter ulykken. Etter utvalgets mening er det ikke et spørsmål om nødvendighet, men om avisen på en akseptabel måte har tatt tilstrekkelig hensyn, samtidig som den har fylt et berettiget informasjonsbehov.

Utvalget konstaterer at de nærmeste etterlatte var informert om ulykken da bildet ble publisert. Videre konstaterer utvalget at bildet var tatt på lang avstand og at det ikke viste detaljer som i seg selv var urimelig belastende.

Med hensyn til de påklagede formuleringen som klagerne mente var spekulasjoner knyttet til dødsårsak, vil utvalget på generelt grunnlag anføre at pressen bør være varsom med beskrivelser av et ulykkessted på et tidlig tidspunkt.

Agderposten har ikke brutt god presseskikk.

Oslo, 26. august 2014

Alexandra Beverfjord,
Øyvind Brigg, Tone Jensen,
Henrik Syse, Eva Sannum, Amal Aden